5 dingen die niemand je vertelt over het opvoeden van peuters
- Redactie
- in Voeding
- 0
- 28456
- 14/11/2020
Een peuter grootbrengen lijkt af en toe een mission impossible en meer dan eens zul je met je handen in het haar zitten. Maar om je enigszins voor te bereiden op wat je te wachten staat: 5 dingen die niemand je vertelt over het grootbrengen van een peuter. (Maar jij straks dus wel.)
Lees ook:
Je bent zeker weten moeder van een peuter als...
Peuters hebben geen besef van tijd
Iedere ouder die zijn of haar geduld heeft verloren doordat een peuter niet begreep wat ‘NU vertrekken’ betekent, weet dat ze dat begrip gewoonweg niet snappen. Wat je waarschijnlijk niet weet is dat ze niet de hersenstructuur hiervoor hebben. Dr. Tova Klein tegen PopSugar: “Omdat peuters nog geen gevoel voor tijd hebben en de hersenen nog in ontwikkeling zijn, hebben ze niet de vaardigheden die volwassenen gebruiken om hen te helpen tijd te beheren. Peuters leven in het heden. Dus als je zegt ‘we vertrekken over vijf minuten’, weten ze alleen dat ze nu niet vertrekken.”
Voor hen draait de wereld om macht en controle
Bekijk de wereld eens vanuit het perspectief van een peuter. Ze hebben weinig te zeggen over wat ze doen, wat ze eten, waar ze naartoe gaan, etcetera. De ouders hebben alle macht en controle. Dus wat kan een kind controleren? De kleren die ze aantrekken, het voedsel dat ze daadwerkelijk eten, of en wanneer ze het toilet zullen gebruiken, wanneer ze in slaap vallen, en wat ze kunnen en zullen zeggen – eigenlijk dus alles waar de meeste ouders problemen mee hebben bij hun peuters.
Volgens Dr. Tova Klein leren ze om beslissingen te nemen tijdens deze fase en de ouders moeten hen zoveel mogelijk het gevoel geven dat ze controle hebben. Dus als je kind moeilijk doet tijdens het aankleden, vraag hem dan welke schoen hij eerst aan wil trekken: rechts of links. Als ze een kieskeurige eter is, zorg er dan altijd voor dat er één ding op het bord ligt wat ze graag eet. Het geven van mogelijkheden, maar niet te veel, zal helpen het gevoel te krijgen alsof hij/zij de controle over de situatie heeft.
Een gelukkige peuter krijg je niet door hem/haar gelukkig te proberen maken
Het klinkt vanzelfsprekend, maar peuters voelen zich het gelukkigst wanneer ze zich veilig voelen. Volgens Dr. Tova Klein doet een beetje empathie en erkenning wonderen en het helpt peuters te begrijpen wat ze voelen door het labelen van hun emoties. Dus je maakt ze niet gelukkig door nóg meer chips te kopen als ze daar blij van worden. Laat zien hoe ze de situatie kunnen ‘overleven’. Door hen te helpen bij tegenspoed laat je ze zien dat ze hiermee om kunnen gaan en geef je ze uiteindelijk veerkracht.
Ze moeten struikelen en vallen
Terwijl wij als ouders een perfecte wereld willen creëren voor onze kinderen - een zonder bulten en blauwe plekken, mislukkingen en nederlagen -, moeten ze juist struikelen en vallen om te worden wie we willen dat ze worden. Mislukkingen leren peuters hoe om te gaan met tegenslag, flexibel te worden, en hoe je passie kunt ontwikkelen. Een kind kan niet vooruit gaan, tenzij het fouten maakt; door middel van trial and error dus. Als je niet kan struikelen en vallen, kun je geen risico's te nemen - en het leven gaat over risico’s nemen.
De eigenschappen die je nu gek maken zijn de eigenschappen die ze later ver brengen
Word je soms gek van je peuters onafhankelijkheid, nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en koppigheid? Niet zo gek. Dit zijn namelijk de eigenschappen die ervoor zorgen dat je te laat op je afspraak komt en waarvan het lijkt alsof je kind niet naar je luistert. Maar volgens Dr. Tova Klein zijn dit ook de eigenschappen die je moet omarmen bij je kinderen, omdat ze je kind ver kunnen brengen in het leven.
Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.
Heeft u meer vragen of hulp nodig bij opvoeden? Neem dan contact op met MIND Korrelatie: https://mindkorrelatie.nl. Het landelijke steunpunt voor maatschappelijke problemen.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)