5 tips om je kind mogelijk in slaap te krijgen

5 tips om je kind mogelijk in slaap te krijgen

Iedere ouder krijgt er vroeg of laat mee te maken. Een pasgeboren baby die vanaf de tweede week op Aarde al doorslaapt, komt nagenoeg nooit voor. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat het juist goed is voor baby’s om langere tijd ook ‘s nachts nog voeding te krijgen, al is dat weer een ander verhaal. Feit blijft dat slapeloze nachten zwaar zijn. Er is gewoon heel weinig leuks aan om nacht na nacht in je pyjamabroek aan het bedje van je uk te staan, om die smekend te vragen weer lekker te gaan slapen. Vandaag hebben we in ieder geval vijf redenen gevonden waarom je kind mogelijk niet slaapt. Doe er je voordeel mee, wie weet mag jij vannacht onder je warme dekbedje blijven liggen!

Temperatuur van de kamer

Je moedergevoel zegt je waarschijnlijk al snel dat je kindje het koud heeft. Gevolg: je stopt hem of haar met pyjama en al in een dikke slaapzak, legt er liefdevol een dekentje overeen en stookt de verwarming in de kamer lekker op. Goed bedoeld, maar het kan juist zo zijn dat je kind het hierdoor veel te warm heeft en niet lekker meer kan slapen. De ideale kamertemperatuur voor een baby om in te slapen is 20 graden, omdat heel jonge kinderen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet kunnen reguleren. Als je kind wat ouder wordt, is elke temperatuur in de kamer variërend tussen 16 en 24 graden acceptabel. De ideale temperatuur is nu 18 graden. Zorg ervoor dat de kamer goed geventileerd wordt en overdrijf niet met alle dekentjes en pyjama’s.

Schermtijd: niet vlak voor bedtijd!

Het is algemeen bekend dat je minder goed in slaap valt en minder goed slaapt als je vlak van tevoren nog series hebt gebingewatched of een stevig potje Candycrush hebt gespeeld. Het licht van al die schermpjes, zorgt ervoor dat je hersenen niet voldoende tot rust komen om lekker te kunnen slapen. Ook als de schermen uitstaan, kunnen ze een bepaalde vorm van - onrustig - licht uitstralen. Die kunnen we niet met het blote oog zien, maar het is er wel degelijk. Haal om deze reden zoveel mogelijk devices uit de kamer van je kind. Wie weet helpt het!

Nachtlampje

Over het gebruik van een nachtlampje zijn de meningen verdeeld. Zoals in het punt hierboven naar voren komt: licht kan een verstorende werking hebben op de slaap van je kind. Desondanks stralen nachtlampjes een ander, veel rustiger, soort licht uit, waardoor het voor kinderen wel mogelijk is hier prettig bij te slapen. Sommige kinderen slapen zelfs beter in, als ze een nachtlampje in hun kamer hebben. Veel ouders hebben de neiging het nachtlampje uit te zetten als ze zelf naar bed gaan. Volgens wetenschappers is dit geen goed idee. Als je kind wel of niet met licht in zijn of haar kamer slaapt, zorg er dan voor dat dit in ieder geval consistent is. Mocht je kind prettig slapen met nachtlampje, dan kan het zijn dat hij of zij er later in de nacht ook weer genoeg rust uit haalt om nogmaals lekker in slaap te vallen.

Tijd om tot rust te komen

De meeste ouders vinden het geen goed idee als hun kind nog even wil spelen of lezen in bed. Slaaptijd is nu eenmaal slaaptijd. Probeer hier echter wat flexibeler mee om te gaan. Voor de meeste volwassenen werkt het namelijk ook heel goed als ze in bed nog even wat tijd hebben om te lezen of iets dergelijks alvorens ze in slaap vallen. Sta je kind dus toe om, als die dat aan kan, stilletjes in bed wat te spelen of om te lezen. Lees desnoods zelf voor en neem de tijd om je kind op een rustige manier naar bed te brengen.

Chocolade

Misschien een inkoppertje, maar kijk uit met chocolade. Aangezien hier suiker en cafeïne in zit, kan je je misschien voorstellen dat het niet handig is dit goedje aan je kind te voeren, vlak voor bedtijd. Wees sowieso voorzichtig met veel suikerrijke producten en producten waar cafeïne in zit.

Voor veel kinderen scheelt het als je bewust stilstaat bij bovenstaande punten. Anderen hebben al deze voorzorgsmaatregelen niet nodig om als een blok in slaap te vallen en een derde groep slaapt desondanks slecht. Blijf zoeken naar een oplossing, in dat geval. Eventueel kan je huisarts of de arts op het consultatiebureau je verder helpen. 

Herken jij één van bovenstaande punten?

Bron: Huffingtonpost

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50