5 tips om niet meer te schreeuwen tegen je kind
- Redactie
- in Moeder
- 0
- 15931
- 23/04/2022
Je zit midden in je maandelijkse perikelen, je kind doet allesbehalve zijn schoenen aandoen, jullie zijn al laat, en je hebt al voor de duizendste keer gezegd dat hij nu echt moet opschieten met zijn schoenen. En als je het dan helemaal gehad hebt, dan kan het weleens gebeuren dat je gaat schreeuwen tegen je kind: DOE DIE SCHOENEN AAN! Hetzelfde moment heb je al spijt, want je wilt helemaal niet tegen je kind schreeuwen. Hoe kun je dit voorkomen?
Het kan echt heel moeilijk zijn om niet te schreeuwen tegen je kind, maar soms halen ze het bloed onder je nagels vandaan en is het lastig om je in te houden. Toch maar doen, want uit onderzoek blijkt dat je kind er gedragsproblemen van kan krijgen. Dus laten we ermee ophouden. Hier 5 tips om het niet meer te doen.
Lees ook:
Dit gebeurt er als je tegen een baby schreeuwt
1. Alleen schreeuwen bij belangrijke dingen
Tja, dat schreeuwen kun je dus niet helemaal weglaten. Want er zijn situaties dat het echt even nodig is. Denk maar bijvoorbeeld aan een onveilige situatie in het verkeer. Ik fietste ooit met m’n dochtertje naar het voetbalveld om mijn zoon op te halen. Het stoplicht sprong voor ons op groen en we wilden verder fietsen totdat ik in mijn ooghoeken een auto zag aankomen met een rot snelheid. ‘Die ging echt niet stoppen voor zijn rode stoplicht’, flitste het in mijn hoofd. Dus ik schreeuwde tegen mijn dochter dat ze NU moest stoppen. Ze schrok zich te pletter en stond meteen stil. En die mafkees (en dan druk ik me nog zacht uit) reed om ons heen gewoon door. Gelukkig niets aan de hand, maar je begrijpt dat dit vaker kan gebeuren in het verkeer, bijvoorbeeld als je kleine gaat oversteken zonder eerst te kijken of heel iets anders: een kopje hete koffie van tafel wil pakken. Dan mag je dus echt wel even je stem verheffen. Grote kans dat ze dan écht naar je luisteren.
2. Je mag je best verontschuldigen
Een keer was ik behoorlijk uit mijn slof geschoten. Ze zaten met zijn tweetjes in bad. Ze maakten echt een enorm kabaal en ineens zag ik boven mijn hoofd een vochtplek op het plafond verschijnen. Toen ik bovenkwam stond de badkamer compleet blank. Terwijl ik al héél vaak, echt héél vaak had gezegd: “Water hoort in het bad!” Alsof dat niet genoeg was, zaten ze ook nog enorme ruzie met elkaar te maken. Dat was ook niet de eerste keer die dag. Bovendien was ik moe en had een slechte dag achter de rug. Dus ik schreeuwde dat ze moesten ophouden. Ik was het zo ontzettend zat. Maar op het moment dat er twee paar geschrokken ogen naar me keken, had ik er al spijt van en het gevoel dat dit een verkeerde reactie was. Dus heb ik me later wel even verontschuldigd. Dat je je verontschuldigd geeft ook jezelf ook het besef dat dit niet de bedoeling is.
3. Maak er een spelletje van
Spreek met je kind af dat bij elke keer dat je in hun ogen schreeuwt ze bijvoorbeeld op en neer moeten springen of iets anders geks. Niet alleen is dat een teken voor jou dat je je moet inhouden, maar werkt het ook op je lachspieren en doorbreekt het dus de spanning.
4. Fluisteren is een alternatief
Als je denkt dat schreeuwen indruk maakt op je kind, wat dacht je van fluisteren? Die tip kreeg ik eens van een collega-moeder. “Moet je kijken hoe ze dan reageren”. En ik moet zeggen: ze waren behoorlijk onder de indruk. Vooral de eerste keer, want fluisteren als je iets stouts hebt gedaan? Huh? Maar probeer het eens uit: het helpt echt!
5. Afleiding
Als je iets voor de tienduizendste keer zegt dat ze moeten ophouden met ruzie maken en ze blijven maar doorgaan, dan wil je het liefst schreeuwen. Probeer toch kalm te blijven en leidt je kinderen af met bijvoorbeeld een klusje. Of haal ze uit elkaar en laat ze even in hun eigen kamer afkoelen. Dan krijgt iedereen een adempauze, inclusief jezelf.
Heb jij nog tips om te voorkomen dat je gaat schreeuwen tegen je kind(eren)?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)