5 tips tegen Sinterklaas-stress

5 tips tegen Sinterklaas-stress

Reuzespannend! Sinterklaas en zijn Pieten zijn in aantocht. Dat kan voor de nodige stress zorgen bij je kind. Hoe kun je ervoor zorgen dat het niet uit de hand loopt, en dat het vooral gezellig blijft? Wij hebben wat tips tegen Sinterklaas-stress voor je.

Pfff, houden jullie het nog uit met al die Sinterklaas-stress? En dan heb ik het niet over jou, maar over je kind. Mijn jongste wordt steeds drukker. Gek worden we ervan! Mijn jongste stuitert werkelijk alle kanten op van de Sinterklaas-stress. Ze kletst de oren van mijn hoofd af, is drukker dan druk… Om gek van te worden. Mijn oudste had ook altijd stress rond deze periode: kon moeilijk in slaap komen en ging vaker naar het toilet dan nodig was. Heel soms had ik de neiging om te zeggen dat die goede lieve Sint niet bestaat, maar aan de andere kant: ondanks alles stress is dit toch ook wel een erg leuke periode.

Hoe voorkom je teveel Sinterklaas-stress?

Toch is het fijn als deze Sinterklaas-stress iets minder wordt. Maar hoe pak je dat aan? Online kwam ik wat tips tegen om teveel Sinterklaas-stress te voorkomen.

1. Let op al dat gesnoep

Pepernoten, marsepein, chocoladeletters. Ik kan er zelf niet genoeg van krijgen, maar mijn kinderen zijn er ook dol op. Toch probeer ik wel een balans te vinden in al dat snoepgoed, want door die suikers worden ze er niet rustiger van. Kijk online voor suikervrije alternatieven: er zijn er steeds meer!

2. Naar het Sinterklaasjournaal kijken of niet?

Zelf lig ik altijd helemaal dubbel om het Sinterklaasjournaal. Wat leuk om telkens weer van die originele verhaallijnen te verzinnen. Maar soms kan het behoorlijk wat impact hebben bij kinderen. Zo waren er dit jaar heel veel kinderen in paniek omdat de pakjes van de boot af vielen. Gelukkig komt het altijd goed bij het Sinterklaasjournaal. Benadruk dat ook bij je kind. Als je merkt dat je kind er echt last van heeft, dan is het wijsheid om altijd samen te kijken en hem gerust te stellen. Als het echt te erg wordt met de Sinterklaas-stress dan kun je er altijd voor kiezen om het niet te kijken.

3. Gebruik Sint en Piet niet als boemannen

Hoe verleidelijk het soms is om te zeggen dat je kind moet doen wat jij zegt, omdat Sint en Piet in de gaten houden of je kind wel zoet is, doe het toch maar niet. Door deze twee als boeman op te voeren, creëer je alleen maar angst bij je kind.

4. Beperk het aantal Sinterklaas-feesten

Vindt je kind Sinterklaas spannend? Ga dan niet alle Sinterklaas-intochten in de buurt af, ga ook niet naar alle feesten die er zijn, zoals op jouw werk, dat van je man, de voetbalvereniging, de judoclub en de dansschool. Het klink allemaal leuk, maar het legt ook wat behoorlijk druk op je kind, want het zijn wel héél veel spannende momenten achter elkaar. Maak een keuze en overleg ook met je kind wat hij graag wil. Als 'ie alleen maar de optocht op televisie wilt zien, is dat ook prima.

5. Stel crèche en school op de hoogte

Heb je het idee dat je kind er als een berg tegenop ziet om Sinterklaas op de crèche of op school te vieren, stel de leidsters of docenten op de hoogte. Dan kunnen ze er rekening mee houden en beleeft ook jouw kind een prettig Sinterklaas-feest.

Hoe zorg jij dat er niet teveel Sinterklaas-stress is? Heb jij nog tips? Laat ze hieronder achter!

Lees ook:

22 leugens die alle ouders hun kinderen vertellen
Hoeveel kruid- en pepernoten mag je eten als je zwanger bent?

Lekker luisteren: podcast over vroeggeboorte

Beeld: Unsplash

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Sakina-

    Ik sprak er toevallig iemand over die het viert. Mensen zijn erg gevoelig tegenwoordig. Ik denk ook dat kinderen veel te veel cadeaus krijgen. Vroeger mocht je eens of twee keer per week een schoen zetten en kreeg je er iets kleins in. Zo'n chocoladekikker of een letter, soms een manderijn. Op pakjesavond kreeg ze één speelgoed cadeau en een boek of pyjama.

    Dat deed je met de familie, tegenwoordig moet het ook allemaal online gezet worden en is er concurrentie en likes.

    Ik denk als mensen dat achterwege laten en het nuet te gek maken, dat er al veel spanning wegvalt.

    Met suikerfeest pakken wij juist uit, maar we overdrijven er niet in. Overdaad schaadt. En we zetten niks online, het is een familiemoment en dat is privé. Je kunt de dag erna ook bekenden vertellen hoe het was en vragen hoe het bij hun was, door langs te gaan bij elkaar. Of je spreekt elkaar erover op school of werk.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50