5 x je peuter beter leren begrijpen
- -ANNELIES-
- in Peuter
- 3
- 5275
- 15/02/2018
Annelies Groen is een van de nieuwe mamabloggers die regelmatig voor Babybytes.nl zal gaan schrijven. Ze staat op het punt om een carrièreswitch te maken en heeft besloten haar hart te volgen: haar passie voor de Nederlandse taal combineren met haar ervaring als pedagogisch expert. In haar eerste blog geeft ze tips om je peuter beter te leren begrijpen.
1. Benoem en erken
De driftbui…wie kent hem niet? Heel frustrerend, zowel voor jou als voor je kindje. Misschien goed om te weten dat je kind dit niet expres doet. Een peuter kan namelijk nog niet zelf benoemen welke emotie hij ervaart en daarnaast heeft een peuter moeite om zijn emoties te reguleren. Jij kunt jouw kindje hierbij helpen! Door de emoties van je kind te benoemen en te erkennen, voelt hij zich begrepen, bijvoorbeeld: “Je vindt het jammer dat we naar huis gaan. Je bent er helemaal verdrietig van.” De emotie kan eerst iets toenemen, maar je zult zien dat je kind veel sneller kalmeert.
2. Keuzes keuzes keuzes
Strijd bij het aankleden of opruimen? Geef je kind een keuze, hierdoor krijgt hij het gevoel controle te hebben over de situatie. Je peuter voelt dat zijn mening ertoe doet en daarmee vergroot je zijn zelfvertrouwen. Het maken van keuzes draagt ook bij aan het zelfstandig worden. Geef je peuter altijd een keuze uit twee dingen, zodat het overzichtelijk voor hem blijft, bijvoorbeeld: “Ga jij de lego opruimen of de puzzel?”
3. Take it slow
Geeft jouw peuter ook niet altijd meteen antwoord? Dat kan komen doordat de informatieverwerking bij kinderen langzamer verloopt dan bij volwassenen. Geef je peuter daarom wat ruimte om antwoord te kunnen geven.
Leuk om te proberen; zing een kinderliedje eens op tempootje slak. Grote kans dat je peuter opeens meezingt!
4. Contact
Vraag je je ook weleens af of je kindje soms Oost-Indisch doof is? De reden dat kinderen vaak niet reageren, is omdat zij zich helemaal kunnen verliezen in hun spel. Wanneer jij vanuit de andere kant van de kamer iets zegt, is het heel goed mogelijk dat je kindje jou écht niet hoort. Om er zeker van te zijn dat jouw boodschap aan komt, kun je het beste eerst contact maken. Een goede manier om dat te doen, is om naar je kind toe te lopen en aan te sluiten bij wat je kindje op dat moment doet. Maak dan oogcontact en zeg wat je wilt zeggen. Het kan even duren voordat je peuter antwoord geeft (zie, puntje 3 Take it slow).
5. Stay positive
Heeft jouw peuter ook regelmatig bananen in zijn oren? Dat kan komen doordat we vaak zeggen wat we níet willen. Als je bijvoorbeeld tegen je peuter zegt dat hij niet mag rennen, is het enige wat hij hoort ‘rennen’. Het maakt het makkelijker door je peuter te vertellen welk gedrag je wél graag ziet, bijvoorbeeld: “Loop maar rustig.” Probeer eens om de woorden ‘nee’ en ‘niet’ uit je vocabulaire te schrappen en geef je kind een alternatief. Zo wordt het een stuk gezelliger.
Succes!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (3) Stuur een bedankje