Zes dingen die moeders van vaders kunnen leren
- Redactie
- in Moeder
- 1
- 18792
- 25/03/2022
Soms lijkt het wel of je de enige bent van jullie twee die zich druk maakt om de toekomst van jullie kind. Of dat je de enige bent die elke avond staat te stofzuigen, te koken of babybillen aan het wassen is. Maar bekijk het eens van de andere kant: er zijn ook genoeg dingen die je van je geliefde kunt léren. Wat? Nou dit.
Je minder druk maken van tevoren
Zodra die positieve zwangerschapstest een feit was wist je niet hoe snel je je moest abonneren op alle moedertijdschriften en vulde je je dag met mamablogs lezen en googelen tot je er spontaan ontsluiting van kreeg. En je man? Die wachtte rustig af tot jij weeën kreeg en wat de kraamverzorgster te vertellen had over het verschonen van de luier. Oftewel: laat het wat meer op je af komen. Je kunt je inlezen tot je een ons weegt maar op het moment zelf doe je toch waar jij je het beste bij voelt. En terecht.
Lees ook:
Trotse vaders en hun tatoeages voor hun kinderen
Lekker ravotten met de kinderen
Terwijl jij je inleest op de bank met een kop thee over ‘hoe de perfecte moeder te worden’, is die man van jou aan het voetballen met de kleine, riddertje/spookje/brandweer aan het spelen met ‘m of loopt-ie gekke bekken te trekken naar jullie dochter die onder de bank ligt van het lachen. Wat we hiermee willen zeggen? Doe wat vaker gek met je kinderen in plaats van continu de moeder te spelen of je druk te maken over de opvoeding. Deze momenten zijn namelijk voor kinderen onbetaalbaar!
Niet roddelen over, concurreren met of het veroordelen van andere moeders/vaders
Ook dit is een punt waar wij moeders écht wat kunnen leren van de vaders. Vaders vergelijken zichzelf niet met andere vaders, ze ‘concurreren’ niet met andere mannen over wie de meest fabulous papa is en ze veroordelen elkaar niet (of in ieder geval een stuk minder). Zie je het al voor je? Dat je man ineens zegt: “Ahwmegawd, wist je dat Hans gestopt is met werken om fulltime voor de kinderen te zorgen? Ik vind dat zó 1991!” Nee, dat hoor je dus nooit, want mannen doen dat niet.
Grenzen stellen en ‘nee’ zeggen
Of het nu je peuter is die loopt te drammen omdat-ie nog een ‘koekie!!!’ wil of dat het je werkgever is die meer van je verwacht dan redelijk is: ‘nee’ zeggen is voor veel dames lastig. Met opvoeden van je kind is dit echter heel belangrijk zodat je kind weet waar hij of zij aan toe is. Daarnaast is grenzen stellen ook gewoon heel belangrijk voor je eigen gemoedstoestand. Wie dit wél kan en jou hierbij kan helpen? Juist.
Niet bang zijn niet de perfecte vader of moeder te zijn
Wat het precies is waarom vrouwen altijd de perfecte moeder/vriendin/vrouw/dochter/werknemer willen zijn weten we niet, wél weten we dat dit a) niet kan en b) dit niet heel bevorderlijk is voor je gemoedstoestand. Doodvermoeiend toch om constant van alles te moeten en jezelf af te vragen of je wel goed genoeg bent?
Zich niet schuldig voelen
Ow ow ow, wat kunnen wij moeders ons toch ver-schrik-ke-lijk schuldig voelen. Over het feit dat we een kant-en-klaar potje voor onze baby opentrekken of over dat we niet snappen waarom de baby huilt (en dan spontaan zelf mee gaan huilen omdat we denken dat we een slechte moeder zijn). Tegenover onze werkgever omdat we eerder naar huis gaan in verband met de sluitingstijden van de kinderopvang en tegenover ons kind omdat we überhaupt werken. En de papa’s? Die snappen níet waar je het nou over hebt.
Wat bewonder jij in jouw man of vriend? Wat zou jij van hem kunnen leren?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje