6 dingen waar je je als moeder nooit voor hoeft te verdedigen
- Redactie
- in Moeder
- 0
- 14980
- 31/10/2019
Als je moeder bent, gaat er een compleet nieuwe wereld voor je open. Zo ontdek je dat je over een soort oneindige liefde bezit, maar ook dat er soms mensen zijn die beter weten hoe je als moeder alles aanpakt dan jijzelf. Ook last van? Laat je niet gek maken. Over de volgende zes dingen hoef je je bijvoorbeeld echt niet te verdedigen.
De leeftijd waarop je zwanger raakt
Sommige dames weten op jonge leeftijd al dat ze moeder willen worden, anderen komen er wat later achter. Natuurlijk zijn er ook vrouwen die een tijdlang hebben moeten wachten op de komst van een kindje, waardoor ze op een latere leeftijd moeder zijn geworden. Hoe het ook zij: je hoeft je nooit te verdedigen over de leeftijd waarop je een kind krijgt of hebt gekregen. Is er iemand die vertelt dat je ‘te’ jong of ‘te’ oud bent? Een ‘Wat precies zegt dat over mijn opvoedingscapaciteiten?’ zal snel genoeg een eind aan dat gewauwel maken.
Lees ook:
6 mensen tegenover wie je je constant schuldig voelt zodra je moeder wordt
Het aantal kinderen dat je hebt
Nog zoiets waar mensen maar wat graag meer van willen weten: waarom je nu juist dat bepaald aantal kinderen hebt. Kies je voor één kind, dan wordt hij verwend, zijn het er twee, dan ben je wel ‘heel gemiddeld’ en drie is ‘zielig’, want ‘dan zit er eentje zo tussen’. Jouw antwoord op deze beweringen? “Ach, daar ben je zelf bij.” Klaar.
De naam van je kind
Het komt vaker voor dan je denkt: mensen die even hun onbegrip uiten voor de naam van je baby. Want waarom heb je gekozen voor een Italiaanse of Engelse naam, in plaats van een oer-Hollandse? En wat in vre-des-naam heeft ervoor gezorgd dat je voor een modenaam als Spijker bent gegaan? Denk je niet dat je kind daar later last van zal hebben? Wat je hiermee moet? Helemaal niets. Jouw baby, jouw naamkeuze. Einde discussie.
Geen borstvoeding geven
Veel vrouwen vinden het niet meer dan logisch dat hun kind borstvoeding krijgt, anderen kiezen ervoor de fles te geven. Waarom? Daar zijn tal van redenen voor te verzinnen. Het voeden doet zeer, je hebt last van je borsten, je melkproductie komt niet goed op gang, je vindt het om de een of andere reden heel zwaar of je slikt bepaalde medicatie. Hoe het ook zij: de reden om voor flesvoeding te kiezen, is persoonlijk. En daarom volstaat een ‘dat is prive’ op de vraag waarom je de borst niet geeft, prima.
Of je werkt of thuisblijfmoeder bent
Je hebt moeders die werken en moeders die dit niet doen. Prima: iedereen heeft zo zijn eigen redenen om juist wel of niet nog een x-aantal uur per week geld binnen te halen. Toch zijn er nog een hoop mensen die niet begrijpen waarom je je kind naar een kinderdagverblijf doet, of juist altijd thuis zit met peuter en dreumes. Jammer dan: jij en je partner hebben besloten het zo te doen. Heeft iemand daar commentaar op, bedenk je dan dat afgunst hier best een rol in kan spelen. Het zegt in ieder geval alles over degene die erover klaagt, en niets over jou.
Dat je het soms zwaar vindt
Iedereen beleeft het moederschap anders. De een vindt het vooral waanzinnig gaaf, de ander vindt het veel zwaarder dan verwacht. Is dit laatste op jou van toepassing? Weet dan dat je niet de enige bent. Heel veel moeders vinden dat hun leven sinds de komst van hun kindje is veranderd, en heus niet altijd maar ten goede. Krijg je ondanks dit gegeven toch de opmerking dat je niet moet zeuren naar je hoofd? Haal gewoon je schouders op. Er zijn heel veel moeders die er precies hetzelfde over denken.
Waarvoor verdedig jij je niet (meer)?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)