6 tips om je baby beter te begrijpen

6 tips om je baby beter te begrijpen
  • in Baby
  • 1
  • 12934
  • 30/08/2021

Om je baby beter te begrijpen is onder andere de lichaamstaal heel belangrijk. Kijken en luisteren naar je kleine spruit zal je helpen om hem of haar te leren kennen, hoe moeilijk dit soms ook kan zijn. Helemaal als-ie heel hard huilt, overstuur en gefrustreerd is. Zes tips die jou hierbij kunnen helpen.

1. 'Sit back and relax!'

Neem even een paar minuten de tijd om letterlijk achterover te leunen en even diep adem te halen en te kijken en te luisteren naar wat je baby wil vertellen. Het liefst wil je helemaal niet dat je baby huilt, huilen associëren we met namelijk met honger, vermoeidheid, pijn, verdriet of angst. Dit is niet altijd zo, soms huilt je baby gewoon omdat hij of zij dit even nodig heeft. Jouw baby kan het bijvoorbeeld nodig hebben om voor het slapen, even alleen, een paar minuutjes te huilen om alle prikkels te verwerken. Hierdoor zal hij wel heerlijk kunnen slapen want de prikkels zijn al voor het slapen verwerkt.

Lees ook
Waarom huilt mijn baby toch zo? Dat komt waarschijnlijk hierdoor!

2. Even huilen mag, het is oké

Huilen is de manier van het uiten van zijn of haar gevoel op dat moment, daarom is het niet altijd nodig om gelijk het huilen te stoppen. Ook al gaat dit soms in tegen je gevoel; je wilt je baby liever niet verdrietig zien. Toch is het huilen soms nodig, de gevoelens/emoties van je baby die hij op dat moment ervaart zijn nodig en moeten worden erkend. Als je deze emoties gelijk probeert weg te nemen (troosten) dan worden deze gevoelens eigenlijk genegeerd en weggestopt en dit is natuurlijk niet iets wat jij je baby wilt leren want ook emoties mogen er zijn.

3. Benoem iedere handeling

Ook al is je baby nog zo klein, ze begrijpen meer dan je denkt. Als jij je handelingen blijft benoemen dan word je voorspelbaar en voorspelbaar betekent 'veilig' voor je baby. Het bieden van emotionele veiligheid is belangrijk voor de hechting en jullie band en zo zal je baby zich beter kunnen ontwikkelen! 

4. De handjes van je baby kunnen je heel veel vertellen

Wat voorbeelden: als de vingers van je baby los om de duim liggen of open zijn, kun je er wel van uitgaan dat je baby ontspannen is. Dit zal je vooral bij je baby zien als hij of zij slaapt of ligt te rusten. 

Ligt het handje met de duim en wijsvinger iets open, dan betekent dit vaak dat je baby afwacht wat er gaat gebeuren. Hij of zij kijkt wat er om hem heen gebeurt, neemt de omgeving in zich op of luistert naar wat verteld wordt.

Heeft de baby zijn of haar handje gestrekt en heeft-ie gespreide vingers? Dan is het aannemelijk dat je baby geschrokken is. Dit kan komen door onverwachte geluiden, nieuwe gebeurtenissen of doordat er veel dingen snel achter elkaar gebeuren. 

Een hard vuistje met de duim erin geeft aan dat je baby gespannen is, ergens pijn heeft of zich aan het inspannen is. Het is een duidelijk signaal dat je baby zich even afsluit. 

Wanneer je baby zijn vuistje tegen zijn hoofd aan heeft, is dit vaak een teken van vermoeidheid, tijd om lekker naar bed te gaan!

5. Oefening baart kunst

De eerste keer dat je gaat kijken naar je baby, in plaats van gelijk je baby te willen troosten, zal niet makkelijk zijn. Echter als jij hierdoor je baby beter gaat begrijpen zal het zijn verdiende vruchten afwerpen. Het geldt natuurlijk niet altijd dat je eerst moet kijken als-ie huilt. Als jij je baby leert kennen hoor en zie je de verschillen in zijn huiltje direct en kan je inspelen op zijn behoeftes! 

6. Je baby geeft seintjes voordat het huilen begint

Denk hierbij aan geluidjes. Ja je baby praat! Als hij een geluid maakt dat klinkt als ‘neh’ of ‘nah’ zou het zomaar kunnen dat het etenstijd is. 

Het geluid dat vergelijkbaar is met het geluid als je hardop gaapt, en zijn mond een ovale vorm krijgt en klinkt als 'ohw', vertelt jou dat hij moe is. 

'Eair' zal je baby je vertellen dat hij last heeft van gas en dus darmkrampjes heeft. Het geluid kan wat lastiger te herkennen zijn, maar gaat meestal gepaard met een ‘moeilijk kijkend’ gezicht. Daarnaast trekt je baby vaak zijn benen omhoog. Je kunt voor verlichting zorgen door met de klok mee te wrijven over je baby’s buikje.

Hopelijk heb wat aan deze tips zodat jij je baby beter kan begrijpen. Mis jij nog tips? Of heb je één van de tips uitgeprobeerd? Laat het weten in een reactie!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • My-two-Pride-and-Joys

    Punt 2 slaat nergens op. Huilen mag, dat zeker, maar dat kan ook gewoo als je het kindje wél troost. Je wilt toch zelf ook gehoord en of gezien worden als je ergens om huilt? Dan is het toch fijn als iemand even een arm om je heen slaat en zijn schouder aanbiedt om even te kunnen huilen? Dat betekent dan toch niet dat je dan maar meteen moet ophouden met huilen maar gewoon even kunt huilen bij iemand? Dat zal voor een baby echt niet anders zijn hoor. Mijn kinderen hoeven in ieder geval nooit alleen te huilen en als ik ze troost betekent dat ook niet dat ze dan meteen stoppen met huilen, maar dat ze wél gezien en gehoord worden. Stoppen doen ze van zelf en soms niet en dat is dan inderdaad oké.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50