6 x huiduitslag bij kinderen en wat te doen
- Redactie
- in Lifestyle
- 1
- 152782
- 10/06/2022
Huiduitslag en andere plekjes op de huid zijn een veel voorkomend "probleem" bij kinderen. Gelukkig zijn de meesten hartstikke onschuldig maar het is wel goed om te weten wat je kunt verwachten. Daarom zet ik vandaag een aantal huidaandoeningen op een rijtje. Sommige veel voorkomend en totaal onschuldig, anderen iets minder onschuldig en zeldzamer maar goed om waakzaam over te zijn.
1. Erythema toxicum neonatorum (ETN)
Deze aandoening, afgekort ETN, is een goedaardige huidafwijking die bij dertig tot zeventig procent van de pasgeborenen voorkomt.
Ontstaan
Erythema toxicum neonatorum ontstaat vaak in de eerste 24 tot 72 uur na de geboorte. De oorzaak is onbekend. Wel zien we dat ETN maar zelden voor bij vroeggeborenen.
Symptomen
ETN is te herkennen aan rode plekken met een doorsnede van 2 tot 3 centimeter. Op deze plekken bevinden zich, in het midden, kleine blaasjes of puistjes. Soms zijn er enkele plekken aanwezig en soms wel honderd. De plekjes kunnen overal op het lichaam zitten, behalve op de handpalmen en voetzolen.
Behandeling
De aandoening geneest vanzelf na vier tot vijf dagen en heeft geen behandeling nodig.
2. Ooievaarsbeet
Wat is een ooievaarsbeet?
Een ooievaarsbeet is een aangeboren verwijding van fijne vaatjes in de huid. Ongeveer 30% van alle pasgeborenen heeft een ooievaarsbeet. De medische namen voor ooievaarsbeet zijn naevus van Unna en naevus teleangiectaticus. Bij pasgeborenen kunnen aardbeivlekken, wijnvlekken en een ooievaarsbeet erg op elkaar lijken. Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen deze aandoeningen.
Ontstaan
Het zijn kleine verwijdingen van oppervlakkige bloedvaatjes in de huid.
Symptomen
Een ooievaarsbeet ziet eruit als een lichtroze vlek. Vaak zijn er fijne lichtroze vaatjes te zien. Als een kind huilt of zich opwindt wordt de ooivaarsbeet roder van kleur. Meestal zit een ooievaarsbeet op het voorhoofd en/of in de nek. In de volksmond worden de vlekken op het voorhoofd ook wel 'Engelenkus' genoemd.
Behandeling
De aandoening is onschuldig en behandeling is niet nodig. Zeker de ooivaarsbeten op het voorhoofd verdwijnen vaak voor de leeftijd van 1 jaar. Ooievaarsbeten die in de nek zitten blijven soms tot volwassen leeftijd zichtbaar.
3. Eczeem
Heel veel voorkomend onder huiduitslag is eczeem. Veel mensen zijn er bekend mee en de een heeft het veel erger dan de ander. Je kunt er ook overheen groeien. Het bestaat vaak uit droge, jeukerige uitslag met schilfertjes. Bij kinderen komt het vaak op specifieke plekken voor zoals de wangen, de nek, binnenkant elleboog en in de knieholten. Behandeling is vaak gericht op hydrateren. Ook is het mogelijk dat bepaalde voedingsstoffen de eczeem kunnen verergeren. Voor behandeling is het verstandig een arts te raadplegen, soms kan een enkele creme voldoende zijn maar bij ernstigere vormen is soms antibiotica noodzakelijk.
4. Krentenbaard
Wat is krentenbaard?
De medische naam voor krentenbaard is impetigo vulgaris. Krentenbaard is een zeer besmettelijke en veel voorkomende oppervlakkige huidinfectie, veroorzaakt door een bacterie.
Ontstaan
Infectie met een bacterie, namelijk een stafylokok of een streptokok. De kans op krentenbaard is groter als de huid al beschadigd is, bijvoorbeeld door eczeem of schaafwondjes.
Symptomen
De afwijking begint met bultjes, later blaasjes en uiteindelijk puskoppen die openbarsten, waarna de typische gele korstjes ontstaan. Pijn en jeuk komen regelmatig voor. Vooral het gezicht en de handen worden aangetast.
Behandeling
De huidafwijkingen gaan vanzelf weg, meestal zonder littekens achter te laten. Behandeling vindt plaats met een antibiotica crème of zalf. Bij ernstigere gevallen moet soms antibiotica als pilletje of drankje gegeven worden. De besmettelijkheid is weg als de blaasjes zijn ingedroogd en/of 2 dagen na start van de antibiotica.
Wat kan ik zelf?
Om verspreiding en uitbreiding te voorkomen regelmatig handen wassen met een milde, desinfecterende zeep. Gebruik een eigen handdoek en verschoon deze dagelijks. Wees bewust van het besmettingsrisico.
Let op: het plakken van pleisters op de plekken wordt afgeraden, omdat dit de plek kan vergroten. Probeer de krentenbaard zoveel mogelijk te bedekken met kleding. Dit voorkomt ook dat de plekken open worden gekrabd.
Mag mijn kind naar school?
Een kind met krentenbaard mag, als het zich goed voelt, naar school of het kinderdagverblijf. Een kind is al besmettelijk voordat het verschijnselen krijgt. Als uw kind dagelijks naar school of het kinderdagverblijf gaat kan thuishouden verspreiding niet voorkomen. Omdat het om een besmettelijke aandoening gaat moet u wel de leiding informeren. Andere ouders kunnen dan alert zijn op verschijnselen bij hun kind. In sommige gevallen kan je arts of de GGD adviseren om een kind thuis te houden tot de blaasjes zijn opgedroogd of tot na start van de behandeling. Bijvoorbeeld wanneer een kind uitgebreide en grote wonden heeft of wanneer er veel kinderen met krentenbaard in één groep zijn.
5. Waterpokken
Wat zijn waterpokken?
Waterpokken is een erg besmettelijke, meestal onschuldige, kinderziekte met vlekjes, blaasjes en korstjes. Op de leeftijd van 12 jaar heeft 95% van de kinderen waterpokken gehad. De medische naam voor waterpokken is varicella.
Ontstaan
Waterpokken worden veroorzaakt door het varicellazostervirus. Het virus wordt overgedragen door druppeltjes in de lucht (door praten of hoesten) of door contact met vocht uit de blaasjes. Je bent besmettelijk vanaf 2 dagen voordat de huidafwijkingen ontstaan tot het moment dat alle blaasjes ingedroogd zijn.
Symptomen
Tussen de 10 en 21 dagen na besmetting ontstaan rode vlekjes en blaasjes. Deze drogen in tot korstjes. Er kunnen enkele plekjes zijn tot wel honderden. De plekjes kunnen jeuken en soms pijnlijk zijn. Kinderen zijn meestal niet erg ziek maar kunnen we wat hangerig zijn.
Behandeling
Behandeling is over het algemeen niet nodig. Waterpokken gaan ongeveer binnen 10 dagen vanzelf over. Een tweede keer waterpokken krijgen is zeldzaam. Wel kan het virus in het lichaam blijven en op later leeftijd weer actief worden. Er ontstaat dan gordelroos.
Wat kan ik zelf?
Zorg dat de nagels van kinderen kort zijn. Krabben kan de jeuk verergeren en infectie veroorzaken.
Mag mijn kind naar school?
Een kind met waterpokken mag, als het zich goed voelt, naar de school of het kinderdagverblijf. Een kind is al besmettelijk voordat het verschijnselen krijgt. Als uw kind dagelijks naar school of het kinderdagverblijf gaat kan thuishouden verspreiding niet voorkomen. Omdat het om een besmettelijke aandoening gaat moet u wel de leiding informeren. Andere ouders kunnen dan alert zijn op verschijnselen bij hun kind.
6. Roodvonk
Wat is Roodvonk?
Roodvonk is een besmettelijke ziekte met koorts en rode uitslag. De medische naam voor roodvonk is scarlatina. De aandoening wordt vooral gezien bij kinderen van 2 tot 8 jaar.
Ontstaan
Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie, de streptokok. Hij wordt overgedragen door druppeltjes in de lucht die via hoesten en praten verspreid worden.
Symptomen
Roodvonk begint meestal met hoge koorts, hoofdpijn, overgeven en keelpijn. Op de tweede ziektedag verschijnen kleine rode vlekjes en puntvormige bultjes. De huid voelt ruw aan. De vlekjes en bultjes zitten vooral in de plooien van het lichaam: de nek, oksels en liezen. Het gebied om de neus blijft altijd vrij. Typisch voor roodvonk zijn rode puntjes op de tong, wat ook frambozentong wordt genoemd. Als de uitslag verdwijnt gaat de huid aan de handen en voeten schilferen. In zeldzame gevallen kunnen ontstekingen aan de gewrichten, nieren of hartkleppen ontstaan.
Behandeling
Roodvonk gaat meestal binnen een week tot 10 dagen vanzelf over. Het kan in ernstigere gevallen nodig zijn om met antibiotica te behandelen. De aandoening is besmettelijk tot 2 dagen na de start van de antibioticabehandeling.
Wat kan ik zelf?
Geef uw kind voldoende te drinken.
Mag mijn kind naar school?
Een kind met roodvonk kan als het zich goed voelt, na herstel of na behandeling, naar school of het kinderdagverblijf. Een kind is al besmettelijk voordat het verschijnselen krijgt. Als uw kind dagelijks naar school of het kinderdagverblijf gaat kan thuishouden verspreiding niet voorkomen. Omdat het om een besmettelijke aandoening gaat moet u wel de leiding informeren. Andere ouders kunnen dan alert zijn op verschijnselen bij hun kind.
Bron: Huidhuis.nl
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje