6 zwangerschapskwaalties waarvoor je toch even de zorgverlener moet bellen
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 30039
- 09/04/2021
Elke zwangerschap is anders. Zo kun je bij de eerste nergens last van hebben, en bij de tweede alsnog te maken krijgen met een legio aan kwaaltjes. Lang niet elk kwaaltje is zorgelijk, hoe vervelend ze ook kunnen zijn.
Denk bijvoorbeeld aan misselijkheid en vermoeidheid. Erg vervelend, maar het hoort er tot op zekere hoogte nu eenmaal bij als je een klein mensje aan het groeien bent.
Er zijn echter een aantal kwaaltjes waarbij wel wordt aangeraden om even contact op te nemen met je zorgverlener. Het is niet altijd zo dat er dan iets ernstigs aan de hand is (dus blijf rustig, het gaat echt vaker goed dan niet!), maar je kunt het maar beter even gecheckt hebben!
1. Bloedverlies
Vooral in het begin van de zwangerschap is bloedverlies niet per se heel gek. Nadat de embryo zich in de baarmoeder heeft genesteld, is het vrij gebruikelijk dat hier wat bloedverlies bij komt kijken. Ook later in de zwangerschap hoeft wat bloed niet per se op iets ernstigs te wijzen. Je vagina is beter doorbloed dus er kan wel eens een adertje springen.
Het kan echter wel een teken zijn dat er iets aan de hand is waar een professional even naar moet kijken. Zo kan bloedverlies (in combinatie met buikpijn) wijzen op een miskraam. Of kan er sprake zijn van een voorliggende, laagliggende of loslatende placenta. De kans is heel klein, maar bel voor de zekerheid dus even naar je verloskundige!
2. Vocht vasthouden
Een heel bekend kwaaltje is het vasthouden van vocht, met name in de voeten. Vervelend en meestal niets aan te doen. Ook is het meestal niet ernstig, trouwens. Heb je echter last van opzwellende handen of een opgezwollen gezicht, dan is het toch wel handig om even je verloskundige te bellen. Dit zou namelijk in enkele gevallen kunnen wijzen op een zwangerschapsvergiftiging. Als je voeten nu opeens echt extreem opzwellen, bel dan toch ook maar.
3. Weinig/geen beweging
Tussen de 16 en 24 weken zal je je baby gaan voelen en vanaf 27 weken moet je je baby wel echt elke dag voelen bewegen. Hij of zij is op dat moment sterk genoeg om flinke schoppen uit te delen of om lekker baantjes te trekken en salto’s te maken in je baarmoeder.
Voel je je baby vanaf 27 weken dan ook duidelijk minder dan eerst, bel voor de zekerheid je verloskundige even op. Er zijn tal van verklaringen die niet ernstig zijn (je baby heeft een groeispurt of is zomaar iets rustiger), maar het kan ook een teken zijn dat je baby het even niet zo goed heeft.
Ga dus rustig zo’n twee uur op je zij liggen en wees bewust van de bewegingen in je baarmoeder. Voel je je kindje minder dan tien keer (de hik telt niet mee), trek dan meteen aan de bel en wacht niet tot de volgende dag. Een doppler kan een vals gevoel van veiligheid geven in dit geval. Houd dus in de gaten dat je kindje genoeg beweegt!
4. Pijn
Nog zo’n klacht die meestal helaas normaal is tijdens een zwangerschap: pijn. Hoe je het ook wendt of keert: een mensje groeien is meestal op z’n zachtst gezegd nogal oncomfortabel. Maar mocht je nu echt te maken krijgen met extreme pijn of ernstige krampen, trek dan voor de zekerheid toch even aan de bel.
5. Depressieve gevoelens
Wist je dat zo’n één op de tien vrouwen tijdens de zwangerschap te maken krijgt met depressieve gevoelens? Het komt dus vaker voor dan je denkt. Vrouwen die een prenatale depressie ervaren hebben helaas ook een grotere kans op een postnatale depressie. Het is dus zaak om dit bij jezelf (of een vriendin) op te merken en er vervolgens actie op te ondernemen. Bespreek het met je verloskundige of huisarts. Vroege hulp kan erger voorkomen.
6. Koorts
Tijdens je zwangerschap is je immuunsysteem wat minder sterk dan anders. Het kan dus zomaar zijn dat je vatbaarder bent voor virussen. Heb je echter langer dan 24-36 uur koorts, neem dan even voor de zekerheid contact op met je zorgverlener.
Dit artikel is geenszins bedoeld om je angstig te maken. Meestal is er niets aan de hand bij bovenstaande ‘kwaaltjes’. Maar omdat je tijdens een zwangerschap niet voorzichtig genoeg kan zijn en de verloskundige blijft benadrukken dat ze liever heeft dat je ‘tien keer voor niets belt dan één keer te weinig’, wijzen wij je hier ook op.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)