8x hier moet je op letten als je zwanger wilt worden
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 5674
- 02/05/2021
Opeens beginnen je eierstokken te rammelen en weet je het zeker: je wilt zwanger worden. En hoewel een zwangerschap niet altijd vanzelfsprekend is, kun je er wel voor zorgen dat jij en vooral je lichaam goed zijn voorbereid op een mogelijke zwangerschap. Met deze 8 tips ben je alvast goed op weg.
Anticonceptie
Het is natuurlijk een open deur, maar als je zwanger wilt worden moet je stoppen met het gebruik van anti-conceptiemiddelen. Je spiraaltje kun je laten verwijderen bij de dokter en slik je de pil dan kun je na het einde van eens strip besluiten om niet meer aan een nieuwe strip te beginnen. Wanneer je stopt met de pil moet je menstruatiecyclus weer op gang komen voordat je zwanger kunt worden. Hoe lang dat duurt is bij iedereen verschillend. Het zou in theorie zo kunnen zijn dat je direct na je eerste echte menstruatie zwanger wordt, maar meestal duurt het wel een tijdje voordat je zwanger bent. Wees je er bewust van dat wanneer je stopt met de pil je last kunt krijgen van verschillende kwaaltjes zoals hoofdpijn, buikkrampen, een heftigere menstruatie, stemmingswisselingen en een opgezette buik. Als je stopt met de pil zal je libido waarschijnlijk wél toenemen. En dat is natuurlijk een voordeel wanneer je zwanger wilt worden!
Lees ook:
Wat staat je te wachten als je stopt met de pil?
Foliumzuur
Anticonceptie eruit, foliumzuur erin! Foliumzuur, oftewel vitamine B11, is super belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden of net zwanger zijn. Foliumzuur is van belang bij de ontwikkeling van het ongeboren kindje. Zo speelt het onder andere een rol bij de vorming van het centrale zenuwstel van je kindje, draagt het bij aan de vorming van je placenta en weefselgroei en verkleint het de kans op aangeboren afwijkingen zoals bijvoorbeeld een open ruggetje of hazenlip. Hoewel je foliumzuur ook uit voeding kunt halen zijn de hoeveelheden die je binnenkrijgt door voeding bij lange na niet genoeg tijdens je zwangerschap. Aanvulling in de vorm van een supplement is daarom noodzakelijk. Begin ongeveer vier weken voor je zwanger wilt worden met het slikken van foliumzuur en ga hiermee door tot in de elfde week van je zwangerschap. Word je niet direct zwanger? Geen zorgen! Het is niet schadelijk om langere tijd extra foliumzuur binnen te krijgen. Ben je onverwacht zwanger geworden, begin dan direct met het slikken van foliumzuur en geef dit aan bij je verloskundige.
Gezonde en gevarieerde voeding
Naast foliumzuur is een gezonde levensstijl van groot belang. Onderdeel van een gezonde levensstijl is het nuttigen van gezonde en gevarieerde voeding. Nogal wiedes horen we je denken, maar echt, goede voedingsstoffen zorgen voor een buffer/voorraad en die kunnen jij en je kindje goed gebruiken als je straks zwanger bent!
Lees ook:
Gezond eten tijdens je zwangerschap: deze dingen 'moet' je juist wel eten
Voldoende beweging
Door te bewegen en regelmatig te sporten houd je je lichaam en geest fit en gezond. Ook dat lijkt een inkoppertje, maar let er wel op dat je niet te véél gaat sporten. Het wordt aangeraden om elke dag 30 minuten te bewegen. Overmatig sporten kan nadelig zijn voor je hormoonhuishouding en dus voor je vruchtbaarheid. Houd dit goed in de gaten en vraag advies als je hierover twijfelt.
No stress
Stress is niet bevorderlijk voor je zwangerschap. En nee, we bedoelen hier niet de stress die je ervaart omdat je een keer de bus mist of een discussie hebt met je wederhelft. Nee, we hebben het hier over langdurige stress. Probeer stress daarom zoveel mogelijk te vermijden. Want naast dat stress niet goed is voor je vruchtbaarheid, is stress zeker niet goed als je daadwerkelijk zwanger bent. Heb je last van langdurige stress tijdens je zwangerschap dan kan dit leiden tot een lager geboortegewicht van je kindje en op latere leeftijd zelfs tot ADHD. Trek daarom op tijd aan de bel als je veel stress ervaart.
Niet roken en geen alcohol
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar roken tijdens de zwangerschap moet je niet doen! Hoe je het ook went of keert, roken is schadelijk voor je kindje. Stop met roken zodra je weet dat je zwanger wilt worden. Ook je alcoholgebruik kun je het beste afbouwen als je zwanger wilt worden. Stel dat je zwanger bent, maar je weet het nog niet dan voel je je niet prettig als je tot die tijd dagelijks een flesje wijn achterover hebt gegoten. Daarnaast brengt het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap de nodige risico’s met zich mee!
Overgewicht
Heb je last van overgewicht, ga hier mee aan de slag! Net als ondergewicht kan overgewicht zorgen voor een verstoorde menstruatiecyclus. Maar zelfs als je een regelmatig cyclus hebt, zorgt overgewicht ervoor dat je minder vruchtbaar bent in vergelijking tot vrouwen met een gezond gewicht. En ook tijdens een zwangerschap hebben vrouwen met overgewicht meer kans op complicaties. Belangrijk dus om een gezond gewicht te bereiken voordat je zwanger wordt. Hoe je verantwoord kunt afvallen, kun je het beste bespreken met een je huisarts of diëtist.
De zwangerschapstest
En eindelijk is het moment dan daar. Je menstruatie blijft uit en misschien ben je wel zwanger. Yes! Tijd voor een zwangerschapstest.... Lees de bijsluiter goed door en neem na een positieve test contact op met een verloskundige of je huisarts.
Lees ook:
Alles wat je over zwangerschapstesten wil weten (en meer)!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)