9 bevallingstips voor vaders

9 bevallingstips voor vaders
  • in Vaders
  • 0
  • 11990
  • 27/04/2021

Ook vaders moeten zich voorbereiden op het vaderschap! Daarom hier een aantal bevallingstips gericht op de papa’s to be. Jullie hoeven misschien niet het zware werk te doen, maar kunnen zeker een grote rol spelen in de bevalling. Geen idee wat je kunt betekenen? Hier een aantal tips!

Ken de feiten

Volgt je vrouw een zwangerschapscursus, ga dan mee naar de partnerles. Hier leer je hoe je haar lichamelijk en mentaal kan ondersteunen tijdens de bevalling. Ga ook naar de voorlichtingsavond van de verloskundige. Hier worden namelijk alle medische feiten verteld, hoe alles in zijn werk gaat en welke mogelijkheden er zijn om pijn te bestrijden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Heeft ze een geboorteplan? Neem hem van te voren goed door.

Geen haast, stress of gezeur

Vanaf het moment dat de weeën beginnen, is het belangrijk dat je je zoveel mogelijk koest houdt. Stress kan de bevalling afremmen dus zorg ervoor dat de omgeving zen is. Dit is thuis makkelijker, maar kan ook zeker in het ziekenhuis. Dim het licht, zet een rustgevend muziekje op, ontspan. Houd alle vormen van kritiek voor je, zeuren kan later wel weer.

Bereid je voor op een lange rit

De bevalling kan er binnen een paar uur op zitten, maar kan ook zo twee dagen duren. Ga maar van het langste geval uit en zorg dat je genoeg vermaak hebt. Je vrouw heeft intense pijn en zit totaal niet te wachten op iemand die zit te gapen en zich verveelt.

Lees ook:
Vader worden...

 

Stel vragen aan het medisch personeel

Als het goed is, zit de mama to be helemaal in haar eigen bubbel en krijgt ze niet alles volledig mee wat er in de verloskamer gezegd wordt. Luister dus goed naar het medisch personeel en stel ze ook alle vragen die in je opkomen. Zo is de situatie voor iedereen duidelijk.

Verlicht de pijn tijdens weeën

Als je mee bent geweest naar de puf-cursus, heb je misschien een aantal trucjes geleerd die kunnen helpen. Je kunt bijvoorbeeld tegendruk geven op de bekken of helpen met de ademhaling.

Zorg voor afleiding

Sla haar door deze zware tijd heen met wat afleiding. Vertel bijvoorbeeld een grappig verhaal, zodat ze tussen de weeën door even wordt afgeleid.

Help bij het persen

Dit is een lastige, want in principe kun je natuurlijk helemaal niks. Daarom zit het 'm in de kleine dingen. Houd haar hand vast zodat ze die fijn kan knijpen, zorg dat ze goed ligt en zorg dat ze het advies van de dokters goed opvolgt.

Bereid je voor op viezigheid

Dat het kindje er helemaal schoon uitkomt, had je natuurlijk ook niet verwacht, maar de kans bestaat dat je ook andere dingen ziet. Denk aan hechtingen, veel bloed, de navelstreng en kraamverband in grote onderbroeken. Sommige mannen vinden het allemaal prachtig, anderen schrikken er van. Na mijn bevalling werd de placenta naast mijn vriend neergelegd en hij beschreef dat zacht uitgedrukt als ‘iets dat hij liever niet had gezien’.

Na de bevalling

Je vrouw heeft hard gewerkt om jullie prachtkind op de wereld te zetten. Je mag trots op haar zijn en dat mag ze ook weten. Zorg goed voor haar in de kraamtijd en geef haar veel complimentjes. En geniet natuurlijk vooral samen van jullie pasgeboren baby!

Heb jij je al voorbereid op de bevalling?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50