9 lifehacks voor ouders van een pasgeboren baby
- Redactie
- in Lifestyle
- 3
- 30961
- 21/03/2022
Hallo zeg! Wat komt er veel op je af als je net ouders bent geworden van een wolk van een baby. Er komt heel wat meer bij kijken dan je had gedacht. ‘Kan dat nu niet makkelijker?’ horen we je denken. Natuurlijk! Hier zijn 9 lifehacks voor ouders van een pasgeboren baby.
Met deze lifehacks blijft er meer tijd over om te knuffelen en het bewonderen van jullie kleine wonder.
1. Plakpoep
Ieuw! Wat is dat nu voor poep? Ja, dat is even schrikken die allereerste poepluier van je pasgeboren kind. Dat ziet er anders uit dan je had gedacht, maar bovenal: het is een stuk plakkeriger dan je had gedacht. Hoe krijg je dat in hemelsnaam af van die kleine billetjes?
Geen paniek! Gebruik een beetje kokos- of amandelolie om die teerachtige substantie van de huid van je baby af te krijgen. De olie zorgt ervoor dat zijn billetjes makkelijker schoon te maken zijn.
2. Rompertjes
Die rompertjes met van die gekke dubbele vlakken op de schouders hebben een functie: in het geval van een explosieve poepluier, is het veel makkelijker om de romper over het hoofd te krijgen, zonder dat alles meteen onder de poep zit. Wat ook handig is: houd het babynagelschaartje bij de hand, want soms is het zo’n ontzettende rommel, dat openknippen de enige oplossing is…
3. Last van gas?
Heeft je baby last van gas of krampjes? Leg hem op zijn rug en maak een fietsbeweging met zijn beentjes om een beetje verlichting te geven.
4. Wakker houden
Natuurlijk heb je zin om je pasgeboren zoon of dochter helemaal suf te knuffelen. En natuurlijk is het het leukst als ie een beetje wakker is als er bezoek is. Maar houd je pasgeboren baby niet langer wakker dan anderhalf uur. Pasgeboren baby’s hebben juist heel veel slaap nodig en als hij niet genoeg krijgt, dan kun je je lol op!
5. Slaap wanneer je kleine slaapt
Het klinkt misschien makkelijker dan je denkt: slapen wanneer je kind slaapt, omdat je dan eindelijk je handen vrij hebt en nog even wat kunt opruimen, een wasje doen of mailtjes beantwoorden. De eerste paar jaar heb je een chronisch slaap tekort, dus pak juist die momenten om heel even je ogen dicht te doen en je weer op te laden.
6. Geef je kind voeding als het wakker wordt, niet als hij gaat slapen
Als je wakker wordt, dan eet je je ontbijt om zo energie voor de dag te hebben. Dat geldt ook voor je baby. Geef hem te eten als hij wakker wordt en niet op het moment dat hij eigenlijk in slaap gaat vallen. Zo leer je hem onbewust dat hij wat te eten moet hebben om in slaap te vallen. Dat is een gewoonte die later heel moeilijk te doorbreken is.
7. Wat is het voor huiltje?
Pak je kleine niet meteen op als hij aan het huilen is. Controleer eerst wat voor huil het is. Misschien slaapt hij nog en is hij in zijn slaap aan het huilen. Kijk het eventjes aan en als het erger wordt, kom dan pas in actie.
8. Slapen met achtergrondgeluidjes
Leer je kind te slapen met achtergrondgeluiden. Zet bijvoorbeeld een ventilator aan (natuurlijk niet in zijn richting laten blazen). Als je kind gewend is om in een stille ruimte te slapen dan is de kans groot dat lichter slaapt en door elk geluidje wakker wordt.
9. Je baby wakker maken tijdens een voeding
Heef je kleine de neiging om in slaap te vallen tijdens de voeding, verschoon dan zijn luier of doe zijn slaapzakje een beetje open. De koele lucht maakt je baby weer wakker.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (3) Stuur een bedankje