Waarom huilt mijn baby toch zo? Dat komt waarschijnlijk hierdoor!
- Redactie
- in Baby
- 3
- 51943
- 15/09/2019
Eén van de allermoeilijkste dingen als je net moeder bent geworden is leren je baby te begrijpen. En dan vooral als hij of zij huilt. Want heeft-ie pijn? Honger? Doe je iets verkeerd? Of hoort dit er gewoon bij? Wij geven je 9 redenen waarom een baby kan huilen.
Honger
Heeft je baby een paar uur niet gedronken? Dat bestaat de kans dat hij of zij honger heeft. Honger is namelijk de voornaamste reden dat baby’s huilen. Let op tekenen als het tuiten van de lippen en de vingers in de mond stoppen.
Moe
Als een baby veel indrukken op een dag krijgt, wordt hij sneller moe. Je zou denken dat wanneer ze moe zijn, ze vanzelf gaan slapen, maar dit is niet altijd zo. Soms lukt het niet om in slaap te komen en raakt de baby gefrustreerd, waardoor hij gaat huilen. Hij heeft dan rust nodig voor het slapengaan. Tekenen dat je baby moe is? Hetzelfde als bij volwassenen: in de ogen wrijven en gapen
Vieze luier
Tja, in je eigen poep liggen is natuurlijk ook niet heel erg prettig… De ene baby heeft er meer last van dan de ander, maar even ruiken en je weet direct of dit het geval is! Vooral als hij luieruitslag heeft kan dit behoorlijk gaan irriteren.
Eenzaam / willen knuffelen
Van lekker warm in de buik naar alleen in een wiegje. Sommige baby’s hebben daar moeite mee en gaan huilen zodra ze alleen in een kamer liggen. Hij wil wellicht graag vastgehouden worden en bij je zijn. De eerste maanden kun je niet genoeg knuffelen dus maak je geen zorgen dat je je baby te veel verwent als je ‘m constant bij je houdt. Houd de baby lekker dicht tegen je aan en fluister zachtjes lieve woorden in z’n oor. Er is nog geen één baby geweest die dit een straf vond volgens mij.
Tandjes
Baby’s krijgen hun eerste tandjes ergens tussen de vier en zeven maanden. Dit kan helaas behoorlijk pijn doen bij die kleine spruiten, en dus reden genoeg om het op een huilbui te zetten.
Ongemak
Dit is een hele lastige. Want baby’s kunnen niet praten, waardoor jij geen idee hebt wat dat ongemak dan is. Misschien heeft je baby ergens pijn, of ligt-ie ongemakkelijk. Of misschien zit zijn shirtje niet lekker of knelt er iets. Het enige wat je kunt doen is kijken of alle punten uit deze lijst van toepassing zijn én op je gevoel afgaan. Baby’s huilen nu eenmaal, maar als echt een schreeuwende huil is die blijft aanhouden en je gevoel zegt dat er iets niet klopt, schroom dan niet om naar de dokter te gaan.
Ziek, zwak & misselijk
Verkouden, snotterig, koorts: genoeg kinderkwaaltjes waar je kleine last van kan hebben. En ja, ook hierdoor gaan ze huilen. Vraag aan de dokter wat je hieraan kunt doen.
Te warm of te koud
Het kan zijn dat de temperatuur in de kamer te hoog of te laag is, of dat je baby niet warm genoeg is aangekleed of juist té warm. Voel even aan het nekje van de baby of die warm of koud is en of hij frummelt aan z’n kleding.
Darmkrampjes
Gaat je kleine huilen na een voeding? Grote kans dat-ie last heeft van darmkrampjes. Z’n verteringssysteem is namelijk nog niet helemaal ontwikkeld waardoor gasophoping of darmkrampjes kunnen opspelen. Als je borstvoeding geeft moet je letten op wat je eet en kijk of je hier een patroon in ontdekt. Wrijf daarnaast over het buikje, leg er een warme kruik op of doe ‘m in een warm bad.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (3) Stuur een bedankje