Aantal keizersneden wereldwijd verdubbeld
- Redactie
- in Bevalling
- 1
- 2451
- 30/10/2018
Uit een grootschalig onderzoek in maar liefst 169 landen, blijkt dat het aantal keizersneden in de 21e eeuw enorm is toegenomen. Waren er in het jaar 2000 nog 16 miljoen keizersneden in 2015 waren dat er 29,7 miljoen.
Hoofdonderzoeker Ties Boerma: “We waren bewust van het feit dat het aantal keizersneden wereldwijd aan het stijgen was, maar dat nu een op de vijf bevallingen via een keizersnede gaat, is verbazingwekkend.”
Lees ook:
Keizersnede gehad? Zo kun je het beste herstellen
Complicatie
Als er voor een keizersnede wordt gekozen dan is er meestal sprake van een complicatie zoals een te lange bevalling, complicaties met de placenta, verstikking door de navelstreng, als het niet goed gaat met het ongeboren kind, als de baby niet in de goede positie ligt of bij bepaalde ziektes van de moeder. Medisch deskundigen zeggen dat in 10 tot 15 procent van de gevallen een keizersnede noodzakelijk is om levens te redden. Het wereldwijde aantal keizersneden zou aan dat percentage moeten matchen. En dat doet het dus niet, want het aantal keizersneden in 2015 staat gelijk aan maar liefst 21,1 procent.
Reden voor keizersnede
Een keizersnede wordt gezien als een grote ingreep en het kan tot meer complicaties leiden voor de moeder en de baby dan bij vaginale bevallingen. Maar als jouw gezondheid of de gezondheid van je kind in gevaar komen dan kan een keizersnede de veiligste manier zijn om een kind ter wereld te brengen.
Maar in sommige landen wordt er vaker om een keizersnede gevraagd vanwege andere redenen dan eerder genoemd, bijvoorbeeld een negatieve ervaring met een vaginale bevalling of uit angst voor pijn tijdens de bevalling. Toch blijkt uit andere onderzoeken dat er geen extra voordelen zijn als er om andere redenen dan om medische tot een keizersnede wordt besloten.
Landen met meeste keizersneden
Vooral in landen als de Dominicaanse Republiek, Brazilië, Egypte, Turkije en Venezuela is het aantal keizersneden enorm hoog. Meer dan de helft van de geboortes gaat via een keizersnede.
In Nederland is het aantal keizersneden zeer laag. Zo'n 17 procent van de baby’s komt via een keizersnede ter wereld.
Bron: TheBump.com
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje