Alcohol en borstvoeding: hoe zit dat precies?

Alcohol en borstvoeding: hoe zit dat precies?
  • in Voeding
  • 0
  • 435
  • 7 dagen

We weten dat alcohol drinken tijdens de zwangerschap ontzettend risicovol is voor de ongeboren baby. Het wordt daarom ook streng afgeraden om alcohol tijdens de zwangerschap te drinken. Maar hoe zit dat na de geboorte bij het geven van borstvoeding. Mag je een wijntje drinken als je borstvoeding geeft?

Komt er alcohol in de borstvoeding?

Als je een alcoholisch drankje drinkt belandt de alcohol ook in je borstvoeding. Het bloed neemt de alcohol op en van dit bloed wordt ook je moedermelk gemaakt. Als je dus na het drinken van een glaasje alcohol je baby voedt, krijgt je baby dus alcohol binnen. Maar dit geldt alleen als je direct na het drinken van alcohol je baby voedt. Wacht je even met het voeden na het drinken van een glaasje, dan is de alcohol uit het moedermelk getrokken en kun je gewoon je baby voeden.

Hoelang wachten tot het voeden?

Wacht minimaal twee uur met het voeden van je baby na het drinken van alcohol. In deze twee uur heeft je lichaam de tijd om het alcohol in je bloed af te breken en uit je moedermelk te trekken. Let wel op, deze twee uur geldt voor één glas alcohol. Drink je twee glazen? Dan komt er nog twee uur bovenop, dan wacht je dus vier uur voordat je kan voeden. Voor elk glas alcohol telt twee uur wachten.

Kan ik mijn gekolfde melk gebruiken?

Als je na het drinken van een glas alcohol binnen twee uur gaat kolven, kan je deze lading melk niet meer gebruiken. Ook in gekolfde melk zit alcohol dat nog niet uit je bloed is afgebroken. Pas na twee uur kan je melk kolven die je kunt gebruiken voor het voeden van je kind.

Wat gebeurt er als mijn baby alcohol binnen krijgt?

Als je toch je baby direct laat voeden na het drinken van alcohol, krijgt je kleine alcohol binnen. Dit kan voornamelijk schadelijk zijn voor de ontwikkeling in de hersenen van de baby. Ook heeft alcohol een nadelig effect op het slaapritme van je kleine, deze raakt verstoord en het wordt moeilijker voor je baby om in slaap te komen. Daarbij is alcohol ook slecht voor de productie van je borstvoeding. Deze zal lastiger opgang komen en de productie neemt af.

Had jij behoefte aan een glaasje alcohol na de zwangerschap?

Lees ook: 

Beetje alcohol voor zwangerschap kan wipneus kind veroorzaken 
De beste ik-drink-niet-smoezen voor als je net zwanger bent

Lekker luisteren: alles over stortbevallingen

 

Bron: alcoholinfo & borstvoeding
Beeld: Canva

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50