Alles over de twintig wekenecho: wat, waarom en hoe?
- Betty
- in Zwangerschap
- 0
- 17616
- 27/05/2021
De twintig wekenecho is een bijzondere mijlpaal in de zwangerschap en een belangrijk moment. Je bent precies op de helft van je zwangerschap aangekomen en er staat een eerste APK-keurig van je kleintje te wachten. Maar wat gebeurt er precies tijdens de twintig wekenecho? Is het 'gewoon' een momentje om weer lekker naar je kindje te loeren, of zit er meer achter? En is deze echo verplicht?
Waarom de twintig wekenecho?
In Nederland heb je per zwangerschap recht op minimaal twee echo’s: de termijnecho met tien weken – om de uitgerekende datum te bepalen – en de twintig wekenecho. Je hoeft hier geen gebruik van te maken (ik kom er later op terug waarom sommige mensen daar voor kiezen), maar dit zijn in ieder geval de opties die iedere verloskundige je aan zou bieden. De twintig wekenecho vindt meestal plaats tussen de negentien en twintig weken zwangerschap. Tijdens deze echo, die vaak ruim een half uur duurt, wordt er gekeken of je baby eventueel aangeboren afwijkingen heeft.
Wat is er te zien?
Als alles goed is, zie je tijdens de twintig wekenecho niet veel meer dan bij de echo’s daarvoor. Een tevreden spartelende brei van zwart-witte vlekken die, als je wat fantasie gebruikt, je kindje moet voorstellen. De echoscopist ziet echter veel meer en loopt je kindje stapsgewijs helemaal na. Zo wordt er gekeken of je kindje misschien een waterhoofd heeft, een schisis (zogenaamde ‘hazenlip’), een open ruggetje, klompvoetjes of (andere) afwijkingen aan de organen. Ook wordt gekeken naar de ligging van de placenta, of je kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Aangeboren afwijkingen (van zeer ernstig tot prima mee te leven) komen bij zo’n 5% van de levend geboren kinderen voor. Houd dus, als je erg zenuwachtig bent, jezelf voor dat 95% van de kinderen gezond ter wereld zal komen.
Een slechte uitslag?
Mocht de echoscopist een afwijking bij je kindje constateren, is er meestal vervolgonderzoek nodig. Het komt wel eens voor dat bij vervolgonderzoek blijkt dat er helemaal niets aan de hand is. In dat geval is het een enorme geruststelling na een periode van angst en spanning. Het kan ook zo zijn dat medisch ingrijpen noodzakelijk is tijdens of na de zwangerschap. Hoe dan ook: jij en je kindje worden goed in de gaten gehouden en waar mogelijk zoveel mogelijk ondersteund. Bovendien ben je in het geval van een slechte uitslag voorbereid op een situatie waarin je voor een kindje met een afwijking zal gaan zorgen.
Waarom géén twintig wekenecho?
Als je een twintig wekenecho ondergaat, is er dus een kleine kans dat er een afwijking bij je kindje wordt gevonden. In een aantal gevallen is het een onschuldige afwijking, waarvan je het bestaan nooit had geraden als je het niet had geweten. Maar in zo’n geval kan het wel zo zijn dat de twintig wekenecho een nare stempel op je zwangerschap drukt. Je maakt je enorme zorgen op het moment dat de echoscopist je vertelt over een afwijking. Soms voor niets. Er zijn dus ouders die er liever voor kiezen om van niets te weten en na de bevalling verrast te worden. Is er dan iets mis met de baby? Dan zullen ze er nadien mee om moeten gaan.
Lees meer: Wat kun je allemaal bij de allereerste echo verwachten?
Geen pretecho
Ondanks dat de twintig wekenecho voor veel stellen een momentje is waarop je weer even lekker naar je baby mag kijken en waarop je ook misschien wel het geslacht van je frummel kan achterhalen, is het in de eerste instantie dus een medische echo. Het is dan ook niet de bedoeling om de opa’s en oma’s met een bak popcorn uit te nodigen om op voorhand van hun toekomstige kleinkind te genieten. De echoscopist heeft een belangrijke taak en zal die dan ook zo serieus mogelijk vervullen. Urenlang spieken of je wel of geen jongen of meisje krijgt, is er niet bij. Het geslacht te weten komen is de kers op de taart, maar het goed beoordelen van je kindje heeft de prioriteit. Overigens is er wel een andere mogelijkheid om op een iets luchtigere manier te genieten van een echo: je kunt natuurlijk altijd een pretecho boeken.
De twintig wekenecho is dus een serieuze aangelegenheid waar je als toekomstige ouders wel even bij stil mag staan. In het overgrote deel van de gevallen worden er geen afwijkingen bij je kindje gevonden, wat je natuurlijk met een nog prettiger gevoel de rest van de zwangerschap in stuurt. Overigens is een twintig wekenecho geen garantie voor een gezond kind. Sommige afwijkingen zijn namelijk niet op echo te zien. Hoe dan ook: het ondergaan van een twintig wekenecho gaat iets verder dan de geslachtsbepaling en wat vingertjes en teentjes tellen. Een bijzonder moment met hopelijk goed nieuws en dan, als bonus, te horen krijgen of je blauwe- of roze boxpakjes mag aanschaffen.
Twijfel je of je de twintig wekenecho uit wilt laten voeren of wil je hier meer informatie over? De verloskundige of gynaecoloog die je begeleidt legt hier graag meer over uit.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)