Alles wat je moet weten over een verblijf in een geboortehotel

Alles wat je moet weten over een verblijf in een geboortehotel

Ben je op zoek naar een plek waar je zowel kunt bevallen als je kraamtijd kunt doorbrengen, maar wil je niet thuis of in het ziekenhuis blijven? Dan is een geboortehotel misschien wel de perfecte optie voor jou.

Wat is een geboortehotel?

Een geboortehotel is een plek waar je kunt bevallen en daarna een aantal dagen kunt herstellen samen met je baby, in een comfortabele en huiselijke omgeving. Je hebt de zorg en begeleiding constant, maar je verblijft in een sfeervolle kamer die veel minder klinisch aanvoelt dan een ziekenhuisverloskamer. Je bevalling is onder begeleiding van je eigen verloskundige, net zoals bij een thuisbevalling, maar met de medische hulp dichtbij, stel dat is nodig.

Bevalling in een geboortehotel

Als je in een geboortehotel bevalt, heb je een omgeving die rust en comfort biedt. Je hebt je eigen kamer met een privébadkamer en vaak de mogelijkheid om tot op zekere hoogte de ruimte aan te passen. Zo creëer je een sfeer van een thuisbevalling, maar met het voordeel dat medische zorg snel beschikbaar is, omdat een geboortehotel meestal verbonden is aan of vlakbij een ziekenhuis ligt. Mocht er tijdens je bevalling iets gebeuren waarbij extra medische hulp nodig is, dan kun je zonder al te veel vertraging naar het ziekenhuis worden gebracht. Dit maakt een bevalling in een geboortehotel veiliger dan thuis.

Kraamtijd in een geboortehotel

Na de bevalling kun je ervoor kiezen om in het geboortehotel te blijven voor de kraamperiode. Hier krijg je zorg, 24 uur per dag. Zo kan je je volledig focussen op het hechten met je baby en het herstellen van de bevalling. Zorgverleners staan klaar om je te helpen met alles wat je nodig hebt. Vaak kun je maximaal acht dagen in het geboortehotel blijven, afhankelijk van hoe je je voelt en hoe je herstel verloopt. Gedurende deze tijd blijft je verloskundige ook betrokken om te controleren of alles goed gaat. Je hebt niet de zorgen van het huishouden of dagelijkse verplichtingen, en je partner kan tegen een vergoeding ook blijven slapen.

Wat zijn de kosten van een geboortehotel

De kosten van een verblijf in een geboortehotel zijn vergelijkbaar met de kosten van kraamzorg thuis, als je uitgaat van ongeveer 8 uur zorg per dag. Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een bevalling en verblijf in een geboortehotel volledig, maar dit hangt af van je polis. Het is daarom slim om vooraf te controleren hoe je zorgverzekeraar hiermee omgaat en om indien te wisselen van zorgverlener.

Zou jij kiezen voor een geboortehotel?

Lees ook:

Video: een prachtige badbevalling
Zien! Een natuurlijke bevalling in het geboortecentrum 

Beeld: Canva

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Sharon

    Heb bij de oudste twee de kraamtijd in het kraamhotel gedaan, heerlijk!

    Maar uiteindelijk vond ik het bij de jongste juist heerlijk om thuis in de bubbel te gaan.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50