Alles wat je moet weten over zwangerschapsvergiftiging: oorzaken, symptomen en behandeling
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 739
- 09/04/2024
Zwangerschapsvergiftiging. Het is een aandoening die niet alleen jou, maar ook je baby kan treffen. Met ongeveer 15% van alle zwangere vrouwen die ermee te maken krijgen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Hier lees je alles wat je moet weten over zwangerschapsvergiftiging!
Wat is zwangerschapsvergiftiging?
Zwangerschapsvergiftiging is een complexe aandoening die optreedt tijdens de zwangerschap, gekenmerkt door een hoge bloeddruk en falende organen. Het kan plotseling optreden na 20 tot 24 weken zwangerschap of kan zich geleidelijk ontwikkelen. Eiwitten in de urine zijn vaak een indicatie van deze aandoening, wat zowel jou als je baby in gevaar kan brengen.
Gevolgen
De effecten van zwangerschapsvergiftiging kunnen grote gevolgen hebben. Zo kan het de bloedvaten beschadigen, vochtophopingen veroorzaken en het kan leiden tot verminderde nier- en leverfunctie. Voor je baby betekent dit verminderde voedingsstoffen en zuurstof, wat resulteert in een verminderde groei en soms zelfs een te laag geboortegewicht.
Geen ‘vergiftiging’
Hoewel de term 'vergiftiging' anders doet vermoeden, heeft zwangerschapsvergiftiging niets te maken met voeding tijdens de zwangerschap. Het is eerder gerelateerd aan een hoge bloeddruk. Daarom is het belangrijk om geen enkele zwangerschapscontrole over te slaan om mogelijke complicaties te voorkomen.
Oorzaken en soorten
De exacte oorzaak van zwangerschapsvergiftiging blijft grotendeels onbekend, maar het lijkt verband te houden met de hechting van de placenta en de reactie van het moederlichaam daarop. Er zijn verschillende soorten, waaronder:
- Zwangerschapshypertensie
- Pre-eclampsie,
- HELLP-syndroom
- Eclampsie
Symptomen
Symptomen variëren van hoofdpijn en vermoeidheid tot vochtophopingen en zelfs stuipen. Het is van vitaal belang om bij het ervaren van deze symptomen direct contact op te nemen met je verloskundige of arts. Om te constateren dat je echt last hebt van zwangerschapsvergiftiging onderga je een bloed- en urineonderzoek, en echografie en CTG-scans om de toestand van jou en je baby te bepalen.
Behandeling
Hoewel er geen genezing is voor zwangerschapsvergiftiging, kunnen symptomen wel worden behandeld. Zo kun je medicijnen krijgen om de bloeddruk te verlagen en een vroege bevalling in ernstige gevallen te voorkomen. Regelmatige controles en een gezonde levensstijl kunnen helpen om deze aandoening te voorkomen.
Herstellen kan lang duren
Het herstel van zwangerschapsvergiftiging kan lang duren, maar de meeste vrouwen herstellen gelukkig volledig. Ondersteuning van partners, familie en zorgverleners is essentieel, want het kan een behoorlijke emotionele en onzekere periode zijn.
Hoe zit dat met borstvoeding?
Vaak is borstvoeding nog steeds mogelijk na zwangerschapsvergiftiging, maar overleg altijd met je arts. Het is ook belangrijk om te weten dat zwangerschapsvergiftiging niet volledig te voorkomen is, maar regelmatige controles en een gezonde levensstijl kunnen helpen.
Als je zwanger bent, is het belangrijk om je bewust te zijn van zwangerschapsvergiftiging en om te weten wat je moet doen als je symptomen ervaart. Jouw gezondheid en die van je baby staan voorop, dus aarzel niet om hulp te zoeken bij het kleinste vermoeden van complicaties!
Heb jij ervaring met zwangerschapsvergiftiging?
Lees ook
Mijn bevallingsverhaal: 'Ik was 16 en had het HELLP-syndroom'
Lezeressen vertellen over hun zwangerschapsvergiftiging
Bron: 24baby
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)