Alles wat je wil weten over gebroken vliezen (en meer!)
- Redactie
- in Zwangerschap
- 1
- 43785
- 07/08/2022
Laatst opende BabyBytes-lid Shrimp een topic op ons forum: waarom breken bij sommige vrouwen de vliezen wel spontaan, en moeten ze bij anderen doorgeprikt worden tijdens de bevalling? Ik vond het een interessante vraag en besloot eens op onderzoek uit te gaan.
Bij 1 op de 10 vrouwen begint de bevalling met gebroken vliezen. Mijn eerste bevalling begon op die manier, toen ik 39 weken en 6 dagen zwanger was. Het was niet zoals in de films: ik voelde wat druppelen, besloot eens te kijken wat het was en pas later kwamen er grotere golven vruchtwater. Mijn tweede bevalling werd ingeleid, dus de vliezen werden kunstmatig gebroken. Ik was dus ook uit persoonlijk oogpunt wel nieuwsgierig.
Zoals gezegd is het maar bij 10% van de zwangere vrouwen het geval dat de bevalling zich aandient met gebroken vliezen, anders dan films en series je meestal doen geloven. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de specifieke reden waarom de vliezen soms eerder breken dan andere keren, maar bekend is in ieder geval wél dat de vliezen (die ervoor zorgen dat de baby veilig in het vruchtwater kan badderen) onder invloed van hormonen, enzymen en de druk van weeën (of harde buiken) kunnen breken. We zouden dus kunnen stellen dat die enzymen, hormonen en weeën bij de ene bevalling heftiger zijn voor de vliezen dan bij de andere.
Hoe herken je gebroken vliezen?
Soms ontstaat zo'n scheurtje aan de onderkant, dan kun je inderdaad rekenen op een plas water. Maar vaker ontstaat er een scheurtje aan de achterkant, waardoor er maar druppeltjes of kleine beetjes vruchtwater per keer uit komen. Het kan dus best zijn dat je je inderdaad afvraagt of je vruchtwater verliest, of dat je misschien in je broek aan het plassen bent.
Een tip van mijn verloskundige was in ieder geval: ga op het toilet zitten en probeer in een glas wat druppels op te vangen. Vruchtwater ruikt niet naar urine en is doorgaans doorzichtig van kleur (het kan zijn dat er witte vlokjes huidsmeer van de baby in drijven) of het is groen of bruinig. In dat laatste geval is er in het vruchtwater gepoept en moet je snel de verloskundige bellen. Bij gebroken vliezen voordat je 37 weken zwanger bent én bij gebroken vliezen als de baby nog niet is ingedaald, moet je ook echt aan de bel trekken bij je zorgverlener.
Soms breken de vliezen helemaal niet
Tijdens de bevalling kan het voor de baby prettiger zijn als de vliezen nog niet gebroken zijn. De weeën oefenen namelijk flinke druk uit op de baby en de placenta en hoe meer vruchtwater de baby tijdens de bevalling heeft, hoe minder druk hij of zij voelt van de weeën. Ook wordt op deze manier de zuurstofvoorziening beschermd tijdens krachtige weeën en komen kinderen dus minder snel zuurstof tekort. Overigens gaan de meeste baby's gewoon goed om met de druk die de weeën uitoefenen, ook als de vliezen gebroken zijn.
Waarom vliezen meestal toch (uiteindelijk kunstmatig) gebroken worden? Omdat veel verloskundigen vinden dat het voor krachtigere weeën zorgt en de bevalling versnelt. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat baby's tijdens een vaginale geboorte in contact komen met een flink aantal bacteriën van de moeder. Deze bacteriën zorgen voor een gezonde darmflora bij de baby. Als de baby in de vruchtzak wordt geboren, krijgt hij of zij deze bacteriën dus niet mee.
Als de vliezen dus niet breken, wordt het kindje geboren met de vruchtzak in tact. Dit is ontzettend zeldzaam en een super bijzonder gezicht.
Wanneer zijn bij jou de vliezen gebroken?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje