Alles wat je wilt weten over cervixslijm
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 1136
- 13/04/2023
Onlangs vroeg een BabyBytes-lezeres op het forum of andere lezeressen ervaring hadden met rekbaar slijm. De redactie ging daarom op onderzoek uit om alles te vinden wat jij maar wilt weten over rekbaar slijm, oftewel cervixslijm.
Wat is cervixslijm?
Het cervixslijm, wordt ook baarmoederhalsslijm genoemd en het beschermt je baarmoeder tegen bacteriën en infecties, gemaakt door de klieren in je baarmoederhals en je vagina. Daarnaast is cervixslijm ook een soort vervoerder voor zaadcellen, dat ervoor zorgt dat zaad makkelijk of minder makkelijk bij je baarmoeder kan komen. Het is handig om dit slijm dus te bestuderen, want op die manier kan je kijken wanneer je ovulatie is.
Vruchtbaarheid en cervixslijm
Bij vruchtbaarheidsproblemen zal een arts kijken naar jouw cervixslijm, maar ook naar het zaad van je partner. Het kan namelijk voorkomen dat het slijm niet goed genoeg is om het zaad naar de baarmoeder te vervoeren. Wat een oplossing is, is kunstmatige inseminatie of een vruchtbaarheidsbehandeling.
Relatief
De kleur, geur en substantie van het slijm is relatief, want elke vrouw zit in een andere cyclusfase. Het slijm is in de eerste week na je menstruatie (dus het begin van je cyclus) meestal taai en dik, waardoor de baarmoedermond wordt afgesloten. Hierdoor kunnen zaadcellen er niet doorheen komen. Het cervixslijm wordt steeds vochtiger naarmate je dichter bij de eisprong komt.
Ovulatie
Tijdens je ovulatie wordt het slijm doorzichtiger en elastischer. Het lijkt dan een beetje op een eiwit-achtig goedje en kan draderig voelen.
Na de eisprong
Na de eisprong wordt het slijm wat korreliger en droger. Je vagina wordt ook wat droger en je bent nu minder gevoelig voor een bevruchting.
Belangrijk
Het is belangrijk om te onthouden dat je aan je cervixslijm niet kan zien wanneer de bevruchting plaats heeft gevonden. De gevolgen van een bevruchting daarentegen zie je wel in het slijm, want het kan wat roder worden en er is ook een kans dat de hoeveelheid toeneemt.
Doe voor de zekerheid dus een zwangerschapstest!
Lees ook
Bruine afscheiding na de seks
10 dingen die niet iedereen weet over bevallen
Bron: zwangerenportaal
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)