Alles wat je wilt weten over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 849
- 11/09/2023
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een medische noodsituatie die dringend aandacht vereist. Het kan nogal eng zijn, maar ook verwarrend voor vrouwen die ermee te maken krijgen. Wat is het precies en wat zijn de symptomen?
Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Een normale zwangerschap vindt plaats wanneer een bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt en zich ontwikkelt tot een embryo. Echter bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder, meestal in de eileider. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties en zelfs levensbedreigend zijn als het niet op tijd wordt behandeld.
Oorzaken
Het is belangrijk om te begrijpen dat buitenbaarmoederlijke zwangerschappen niet kunnen worden voorkomen in de meeste gevallen, en ze treden meestal op zonder duidelijke reden. Er zijn echter enkele risicofactoren en oorzaken die het risico kunnen verhogen, waaronder:
- Eileiderafwijkingen: als de eileiders beschadigd zijn of abnormaal zijn gevormd, kan dit de doorgang van de bevruchte eicel naar de baarmoeder bemoeilijken.
- Littekenweefsel: littekenweefsel als gevolg van een eerdere operatie in het bekkengebied kan de doorgang van de eicel verstoren.
- Infecties: ontstekingen of infecties in het bekkengebied kunnen leiden tot vernauwing of blokkering van de eileiders.
- Leeftijd: vrouwen ouder dan 35 jaar hebben een iets hoger risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
- Roken: roken kan het risico op buitenbaarmoederlijke zwangerschap verhogen.
- In-vitrofertilisatie (IVF): vrouwen die IVF hebben ondergaan, hebben een licht verhoogd risico.
Symptomen
Het is belangrijk om de symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te herkennen, omdat het een spoedeisende situatie is waarbij je onmiddellijk een arts moet inschakelen. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Vaginale bloeding: dit kan variëren van lichte spotting tot zwaardere bloedingen.
- Buikpijn: scherpe, stekende pijn aan één kant van de onderbuik kan een teken zijn.
- Schouderpijn: als er bloed lekt uit de eileider, kan dit pijn in de schouder veroorzaken.
- Misselijkheid en duizeligheid: door interne bloedingen kan er sprake zijn van lage bloeddruk, wat misselijkheid en duizeligheid kan veroorzaken.
Het kan zijn dat niet alle vrouwen met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap alle symptomen ervaren. Sommige vrouwen kunnen slechts enkele van deze symptomen hebben, terwijl anderen mogelijk geen symptomen hebben.
Diagnose
Als er vermoed wordt dat het om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gaat, zal de arts allerlei onderzoeken doen, waaronder een echografie en bloedonderzoek om het HCG-niveau (zwangerschapshormoon) te controleren. Zo kan de arts vaststellen of het inderdaad gaat om buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Verschillende behandelingsopties
- Medicatie: als de zwangerschap in een vroeg stadium wordt ontdekt en er nog geen ernstige bloeding is opgetreden, kan je arts medicijnen overwegen. Methotrexaat is een medicijn dat wordt gebruikt om de groei van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap te stoppen.
- Chirurgie: in veel gevallen is een operatie nodig om de buitenbaarmoederlijke zwangerschap te verwijderen. Soms wordt alleen de bevruchte eicel weggehaald om de schade aan de eileider te minimaliseren. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de gehele eileider te verwijderen als deze ernstig beschadigd is.
Het is belangrijk op te merken dat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap niet kan worden omgezet in een normale zwangerschap en dat de eileider meestal wordt verwijderd om herhaling te voorkomen. Dit kan de vruchtbaarheid van een vrouw beïnvloeden, maar veel vrouwen kunnen nog steeds zwanger worden met één gezonde eileider.
Als je je zorgen maakt of vragen heeft over buitenbaarmoederlijke zwangerschap, neem dan contact op met je zorgverlener voor meer informatie en begeleiding!
Heb jij ervaring met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Lees ook
Het mysterie van een hikkende foetus in de baarmoeder
De placenta: alles wat je wilt weten!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)