Als er geen contact is tussen grootouders en kleinkinderen
- Chantal
- in Relaties
- 0
- 8321
- 21/06/2021
Als een relatie met jouw ouders of schoonouders is verstoord, dan is er vaak helaas weinig tot geen contact is tussen grootouders en hun kleinkinderen...
Uit onderzoek van Gransnet, een Britse website voor vijftigplussers, blijkt dat zo’n 14 procent van de grootouders geen contact heeft met de kleinkinderen. De redenen voor een slechte relatie die door grootouders het vaakst werden genoemd, zijn persoonlijke ruzies (12%), het oneens zijn met elkaar of fysieke mishandeling (12%), de schoondochter/-zoon accepteert hen niet (11%).
Lees ook:
Zo houden je kids een hechte band met oma en opa die ver weg wonen
Slechte relatie
Er waren ook respondenten die zeiden dat ze geen idee hebben, waarom hun relatie met de kleinkinderen zo slecht is. Zo zei een respondent: “Ik kan er niet over praten. Het doet te veel pijn. Ik mis ze zo verschrikkelijk.” Zo’n 37 procent van degenen die geen contact heeft de kleinkinderen meer dan vijf jaar niet gezien. Zo zegt 9 procent hun kleinkinderen al vanaf hun geboorte niet te hebben gezien. Een vijfde zegt dat het contact is verslechterd in het eerste levensjaar van hun kleinkind en 43 procent zegt dat het contact afnam toen hun kleinkind tussen de een en vier jaar oud was.
Wiens fout?
Als wordt gevraagd wie de grote schuldige is van het slechte contact, zegt 64 procent dat dat de schuld is van de partner van hun kind. 33 procent zegt dat het de schuld is van hun kind en slechts 16 procent bekent dat het hun eigen schuld is.
Ondanks het feit dat het contact slecht is, willen grootouders toch laten zien dat ze van hun kleinkind houden, dat doen ze door:
- Cadeaus te sturen (39%)
- Geld te sparen op een speciale rekening (17%)
- Berichten naar ze te versturen (12%)
Is er een kans dat het weer goed komt?
Het kan voorkomen dat het weer goedkomt met de relatie tussen grootouders en kleinkinderen. Dat geldt vooral voor degenen waarbij de ouders de grootouders weer benaderen en de grootouders hun verontschuldigingen aanbieden ook al hebben ze niet het gevoel dat zij een fout hebben gemaakt.
Relatietherapeut Rachel Davies: “Helaas geldt in dit soort situaties dat vooral het kleinkind de grote verliezer is. Het beste is natuurlijk om het bij te leggen, maar dat is niet altijd eenvoudig en vergt bereidheid om te vergeven en compromissen te sluiten. Als dat niet mogelijk, laat het dan het contact met het kind niet beïnvloeden. Dat betekent dat je voorrang moet geven aan hun behoeften en je eigen gevoelens naast je neer moet leggen.”
Hebben jouw kinderen goed contact met hun grootouders?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)