Als het moederschap geen roze wolk is
- Tilda_FrouFrouBegeleiding
- in Moeder
- 1
- 1610
- 20/03/2020
Van te voren had je een heel mooi beeld van hoe het moederschap zou zijn. Het beeld van hoe het moederschap zou zijn, had je heel helder voor de geest. Je zag jezelf al lekker cocoonen met je baby op de bank, helemaal op een roze wolk. Of rondrennend door de speeltuin met je kleintje en beiden enorm veel plezier hebbend. Het ideale plaatje, zeg maar. Dat ideale plaatje heeft zich als een zaadje gemanifesteerd in je hoofd en je hebt je hier onbewust volledig aan vastgeklampt.
Andere koek
Eenmaal bevallen, blijkt dat het moederschap toch even andere koek is. De slapeloze nachten, de rondrazende hormonen en de enorme verantwoordelijkheid voor ze zorg van je kindje, zorgen ervoor dat je het allemaal amper vol kan houden. Logisch, want moeder worden is ook hartstikke indrukwekkend en zwaar. Als je dan ook nog een pittige bevalling hebt gehad en je vaak onzeker voelt, zijn de meeste nieuwbakken moeders vaak de wanhoop nabij.
Waar is die roze wolk?
Want, waar is die roze wolk? En waarom vind ik het moederschap niet altijd leuk? Sommige moeders die bij mij in de praktijk komen, durven dit uit schaamte en schuldgevoel vaak amper toe te geven. Andere vertellen me dat ze moederschap soms een deceptie vinden en zich regelmatig afvragen waar ze aan begonnen zijn. Allemaal heel begrijpelijk, alleen is onze maatschappij hier niet op ingesteld. It takes a village to raise a child. Alleen hebben wij dat zogenaamde village niet. Want iedereen om ons heen is druk en werkt, of beide.
Een op de drie moeders zit niet op een roze wolk na de bevalling. De ene moeder krabbelt hier zelf weer uit, de ander heeft hierbij een steuntje in de rug nodig. Veelal worden moeders doorgestuurd naar de reguliere GGZ, waar de wachtlijsten inmiddels zijn opgelopen tot zeven maanden. De moeders met een postnatale depressie hebben geen zeven maanden de tijd. Die hebben NU hulp nodig. Niet pas over zeven maanden. Schijnend vind ik dat. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom ik in mijn praktijk geen wachtlijsten hanteer en elke moeder binnen twee weken bij mij terecht kan.
Het moederschap valt soms tegen
Op het moment dat het moederschap tegenvalt, is het enorm aanpoten voor deze moeders. Hun partners kukelen hierdoor ook vaak van de roze wolk af en de relatie komt dan ook vaak onder druk te staan. Laten we eerlijk zijn: het moederschap is niet altijd rozengeur en maneschijn. Ook ik vindt het moederschap bij tijd en wijlen zwaar. Waarom? Omdat je kids soms het uiterste van je vergen en je tot wanhoop drijven. Of omdat je partner vaak weg is en je er als mama veel allen voor staat.
Alleen maar leuk
Hoe eerlijker we hierover zijn, met zijn allen hoe beter. De insta perfect moms laten je bijna geloven, dat het moederschap alleen maar leuk moet zijn. Geloof me, dat is echt niet zo. Ik zou zeggen: ontvolg de accounts die je een slecht gevoel geven over jezelf en ga mama’s volgen die wel eerlijk zijn over het moederschap. Mama’s met een open minden en met humor. De moeders die je een goed gevoel geven. Hierdoor voel je jezelf als moeder ook een stuk beter en heb je niet constant het gevoel dat je faalt.
Wat lukt er wel?
Daarnaast is het belangrijk dat je gaat stilstaan bij de dingen die wel goed gaan op een dag. Geef jezelf eens een complimentje, als iets lukt of fijn voelt. Niemand anders gaat dit voor je doen, alleen jij kan dit doen. Bespreek met je partner wat je moeilijk vindt, maar ook de overwinningen. Rol bij wijze van spreken de rode loper uit voor de positieve dingen binnen het moederschap en wat je er wel leuk aan vindt. Dit gaat je helpen om jezelf beter te laten voelen.
Wil je meer zelfvertrouwen?
Merk je dat je vaak onzeker bent over jezelf als mama en wil je meer zelfvertrouwen? Mail dan naar info@froufroubegeleidiung.nl. Samen gaan we werken aan een positiever gevoel en meer zelfvertrouwen in je rol als moeder
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje