Als je baby snurkt…

Als je baby snurkt…
  • in Baby
  • 3
  • 41063
  • 19/03/2020

Ik vond het gesnuif, gekreun en kleine snurkgeluidjes toen mijn kinderen nog baby’s waren altijd om te genieten. Later veranderden ze allebei in redelijk stille slapers. Maar hoe zit het nu als een baby snurkt. Moet je daar zorgen over maken?

Bij zowel mijn eerste als ik mijn tweede hing ik echt constant boven hun wiegjes: “Ach, hoor dan die geluidjes…” Ik vond het zó schattig! En dan soms die snurkgeluidjes. Te lief voor woorden! Het gaf me ook wel een gerust gevoel: ze ademen! Want toen ze wat ouder werden zat ik heel vaak met mijn vinger onder hun neus te voelen of dat nog wel het geval was.

Lees ook:
Gááp! Hopelijk helpen deze tips als je baby niet wil slapen

Nu snurkt mijn jongste af en toe nog wel eens als ze verkouden is. Vind ik ook nog steeds schattig. Maar hoe zit het precies als je baby snurkt. Kan dat kwaad of niet? Op Parenting.com kwam ik een mooi artikel tegen die antwoord geeft op deze vraag.

Normaal

Zo is het heel normaal dat pasgeboren baby’s lawaai maken als ze slapen. Hun luchtwegen zijn nog klein en vaak vol met bubbelig, opgehoopt slijm. De lucht die hier langs gaat, zorgt voor de vaak schattige slaap- en snurkgeluidjes. Als de baby groeit en dus ook zijn luchtwegen wat meer ruimte krijgen, verdwijnen deze geluiden langzamerhand. Ook leert hij om overtollig slijm weg te slikken.

Soms kan het gesnurk betekenen dat er niet genoeg ruimte is om lucht door te laten, bijvoorbeeld door een verkoudheid.

Tips

Als je je baby wilt helpen om zijn neusje wat beter lucht door te laten, zijn er verschillende manieren om hem te helpen.

  • Neussprays kunnen je baby wat makkelijker adem laten halen.

  • Of creëer een soort spa. Doe de warme douche aan in de badkamer. De stoom kan je baby verlichting geven.

  • Houd de kamer stofvrij. Houd het aantal knuffels beperkt, lucht de kamer goed door en ga regelmatig stofzuigen.

Als het snurken niet verdwijnt

Als je kind tanden krijgt, wordt er extra speeksel aangemaakt. Dit kan weer voor wat extra geluid tijdens het slapen zorgen. Maar heb je het idee dat het snurken aanhoudt en misschien wel erger wordt naarmate je baby ouder wordt, houd dan een soort dagboekje bij of maak opnamen van het gesnurk. Vraag je huisarts of de arts op het consultatiebureau om advies als je je zorgen maakt. Zij kunnen controleren of je zorgen terecht zijn.

Is jouw kind een snurker?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Ukkepukjes

    nou mijn dochter snurkte op dag 1 al en heel hart ook, maakte me echt zorgen er over. ben met haar naar het consultatiebureau geweest en naar de huisarts en bijden zijden ze oooh mevrouw dat gaat over. ik heb 2 jaar bezorgd rond gelopen, toen ik met me oudste naar de kno moest kwam het snurken ter spraken. hij zij ook dat dit niet goed was voor zulke kleine kindjes.

    ik had me dochter bij me dus hij heeft bij haar gelijk gekeken en het bleek dat zij met spoed geholpen moest worden. binnen 2 weken zaten we op de OK. na de operatie kwam de KNO arts naar me toe en zij dat ik niet langer had moeten wachten omdat me dochter dan was gestikt….

  • Angelame

    Hallo,

    Het is al een tijdje geleden dat je bovenstaande hebt gepost.

    Mijn zoontje snurtk ook al vanaf dag 1 en de kno arts zegt dat hij verkouden is. Maar hij heeft geen snot, koorts of iets anders wat lijkt op een verkoudheid.

    Mag ik vragen wat er met je dochter aan de hand was? En welke onderzoeken ze hebben gedaan ?

    Dankjewel,

    Angela

  • Angelame

    Ik bedoelde snot

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50