Als je bang bent dat je geen goede moeder bent (spoiler alert: dat ben je wel!)
- Tilda_FrouFrouBegeleiding
- in Moeder
- 0
- 779
- 03/05/2023
Waarom? Omdat je het als moeder niet zo snel verkeerd doet. Postpartum-deskundige Tilda weet dat dit niet altijd zo voelt, dus neemt ze je even mee naar 2014 en vertelt ze je over haar eigen ervaringen.
Zittend op de badkamervloer, huilend en wiegend met mijn armen om mijn knieën. Ik was inmiddels een paar maanden moeder en voelde me zo onzeker als mama. Ik vroeg me steeds af: hoe doen al die andere moeders dit? Het lijkt wel alsof iedereen een goede moeder is en ik worstel me door de dagen heen.
Veel schaamte onder moeders
Veel moeders in mijn praktijk vertellen me dat ze het moederschap soms amper aankunnen. Niet omdat ze niet van hun kindje houden, maar omdat ze het gewoon heel zwaar vinden. De gebroken nachten, de rolverandering van vrouw naar moeder, de enorme verantwoordelijkheid die je voelt voor de zorg van je kindje. Tel daar de hormonale disbalans bij op en je hebt de poppen aan het dansen.
De meeste moeders schamen zich enorm voor hun gedachten. “Ik moet wel een hele slechte moeder zijn, dat ik zo over het moederschap denk.” Of: ”Ik weet soms niet zo goed waar ik aan begonnen bent. Ik vind het zo moeilijk.” Dit is een kleine greep uit de enorme reeks uitspraken die moeders mij vertellen. Deze mama’s hebben een paar dingen met elkaar gemeen. Ze leggen de lat vaak enorm hoog voor zichzelf, deze mama’s willen graag de controle houden over dingen en zijn ten derde enorm perfectionistisch aangelegd.
Loslaten
Als je dan een baby’tje krijgt, word je als mama enorm uitgedaagd in het leren loslaten. Want, laten we eerlijk zijn: een kindje krijgen is loslaten 2.0. Je hebt ineens niks meer onder controle en de touwtjes moet je laten vieren. Iets wat voor de meesten van ons al lastig is, laat staan als je bovenstaande eigenschappen hebt.
Ook ik had hier enorm veel last van toen ik net mama was geworden. Ik probeerde alles te controleren: ik hield me aan voedingsschema’s, las elk boek wat er te vinden was en googelde me suf. Ook forums afstruinen, was een van mijn favoriete bezigheden. Ik had er een dagtaak aan, kan ik je vertellen. Nu, zoveel jaren en twee kindjes verder heb ik een paar dingen geleerd en die wil ik graag met je delen.
Je bent geen slechte moeder!
- Allereerst: je bent geen slechte moeder als je het moederschap niet altijd leuk vindt. Dat is volkomen normaal, alleen bijna niemand praat erover en dat maakt het voor nieuwe moeders een enorm taboe onderwerp.
- Ten tweede is dingen controleren een vorm van schijnveiligheid. Het geeft je misschien even een impuls van zekerheid en ogenschijnlijke rust. Maar, na tien minuten is die rush verdwenen en moet je weer wat anders van jezelf googlen/controleren of opzoeken om diezelfde ‘rust’ bij jezelf terug te vinden. E zo blijf je in dezelfde vicieuze cirkel ronddwalen als mama.
Je hoeft niet alles te controleren
Mijn advies is:
- Stop ermee. Het liefst vandaag nog. Je baby is geen robot en elk kindje is anders. Dus kijk naar jouw kindje en wat hij of zij nodig heeft.
- Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf, lieve mama. Je gooit bakken met energie het raam uit en die energie heb je nu juist zo hard nodig voor jezelf en je kindje.
- Last but not least: wees lief voor jezelf. Je doet je best en meer kan je niet doen als mama. Omarm jezelf met al je plus en mindere kanten. Op het moment dat je onvoorwaardelijk van jezelf leert houden, verdwijnen de controle dwang, de negatieve gedachten over jezelf en het moederschap ook steeds meer. Hoe liever jij bent voor jezelf, hoe leuker je leven als mama wordt. Echt waar!
Wil je hulp?
Lees je bovenstaande en herken je jezelf hierin? Wil je kunnen genieten van je leven als mama zonder al die negatieve gedachten? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we hiermee aan de slag!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)