Als je partner niet meehelpt met de verzorging van jullie kind
- Redactie
- in Opvoeding
- 10
- 100494
- 06/12/2018
Jullie hebben samen besloten om voor een kindje te gaan en zagen het al helemaal voor jullie: een gezinnetje vormen! Maar de realiteit blijkt voor jou toch iets anders uit te pakken. Waar jij dacht dat jullie alles samen deden, sta jij poepluiers te verschonen terwijl hij met een koud biertje Voetbal Inside zit te kijken.
Want vaak gebeurt het dat mannen en vrouwen andere verwachtingen hebben van tevoren die niet overeen komen. Belangrijk is dan ook dat je van tevoren die verwachtingen naar elkaar uitspreekt om te voorkomen dat een van jullie voor (onaangename) verrassingen komt te staan. Daarbij is het in Nederland nog steeds zo dat de meeste vrouwen parttime (of: niet) werken en de mannen fulltime. Dit betekent dat vrouwen automatisch al meer de verzorgende en opvoedende rol op zich nemen. Maar niet alleen overdag tussen 9 en 5, ook 's avonds.
Verhouding scheefgegroeid
Lianne (26) heeft dit probleem met haar man. “Ik ben thuisblijfmoeder van onze dochter Nina van 1 jaar. Ik doe dit met alle liefde en ik ben blij dat mijn man de financiële verantwoordelijkheid neemt voor zijn gezin. Maar de verhoudingen zijn door deze situatie scheefgegroeid. Omdat hij gewend is dat ik overdag voor Nina zorg – ook als hij bijvoorbeeld thuiswerkt – gaat hij er op een of andere manier vanuit dat ik dat ’s avonds en in het weekend ook doe. Maar ik wil natuurlijk ook gewoon een keer weekend hebben en een ochtendje uitslapen. Of even netflixen of naar de stad om te winkelen! En ik zou niet weten waarom ik ook in het weekend en ’s avonds voor Nina moet zorgen. Het is niet dat ik overdag op m’n luie gat zit en de herhaling van Temptation Island zit te kijken. Het is gewoon zo gegaan dat hij er gewoon automatisch vanuit gaat dat ik verantwoordelijk ben voor de zorg van onze dochter en dat hij er alleen hoeft te zijn op de leuke momenten: als ze wil spelen of als we met z’n drieën wat leuks gaan doen. Ineens besef je dat je jezelf automatisch in een bepaalde rol hebt gedrukt, die je misschien helemaal niet wil. In ieder geval niet áltijd. Gelukkig heb ik dit aangegeven en gaat het sindsdien een stuk beter. Hij was zich er eigenlijk helemaal niet van bewust.”
Lees ook:
Als jullie het niet eens kunnen worden over de opvoeding
Rolpatronen
Vaak gebeuren deze automatische rolpatronen inderdaad niet eens bewust, maar slijt het er gewoon in. Jij bent wellicht iemand die vooruit plant en snel actie onderneemt als er iets moet gebeuren, en hij denkt er niet over na dat jullie kind naar bed moet, er eten gemaakt moet worden of dat hij of zij in bad moet. Voordat hij er ook maar überhaupt over na kan denken, heb jij het alweer gedaan. Wellicht ook omdat hij gewend is dat jij dit doet, en dit voor hem lekker makkelijk is. Vaak heeft het ook met stereotyperingen in de maatschappij te maken. Of heb je vroeger thuis gezien hoe het bij je ouders ging en neem jij (of hij) deze rolverdeling automatisch over.
'Vrije' dag
Kim (31) bijvoorbeeld, werkt evenveel uren als haar man (32) maar toch doet ook zij veel meer in het huishouden en in de opvoeding van hun kinderen. “We hebben er bewust voor gekozen allebei een dag minder te werken. Alleen misschien met iets andere achterliggende gedachtes. Ik ben minder gaan werken omdat ik niet weet hoe ik alle taken anders met elkaar moet combineren, maar hij is minder gaan werken om op z’n vrije dag leuke dingen met de kinderen te gaan doen. Waar ik op m’n vrije dag probeer het huis schoon te maken en alle dingen te regelen voor de kinderen (kleding voor ze kopen, huishouden, boodschappen doen, etc.), gaat hij lekker leuke dingen met ze doen en relaxen. En dus kan ik ’s avonds weer alle was wegwerken en troep opruimen. Ik had verwacht dat hij in die vrije dag mee kon helpen om de boel draaiende te houden. Maar dat kwam gewoon niet in hem op. Nu leg ik daarom ’s ochtends maar een lijstje neer met alles wat-ie moet doen en als-ie tijd over heeft kan ‘ie verder doen wat-ie wil. Ook in het weekend vraag ik hem steeds vaker om hulp, anders trek ik het gewoon niet. Waarom zou hij mogen relaxen en ik niet, als we allebei evenveel werken?”
De gouden tip
Belangrijk is dus dat je voordat jullie kindje geboren wordt, verwachtingen naar elkaar uitspreekt. Wie gaat welke taken op zich nemen? Hoe gaan de weekenden eruitzien? Toekomstige vaders hebben soms een heel romantisch beeld waarbij ze papa zijn en alleen genieten van de leuke momenten: voetballen met de kleine, gekke bekken trekken, etcetera. Maar tijden zijn veranderd: moeders werken vaak ook en zo niet: voor ons is het ook weekend! Zorg dus dat je van tevoren je verwachtingen kenbaar maakt en blijft praten. Welke dingen moeten er allemaal gebeuren en welke taken kan hij doen en welke jij? Wie moet er 's ochtends het vroegst de deur uit en wie later? Wie is er 's avonds eerder thuis en kan koken? Denk hier samen over na. In de praktijk zullen dingen anders lopen, maar dan kun je samen bijsturen. Enne, tuurlijk zijn er periodes dat de een net iets meer doet de ander, probeer daar dan ook niet al te moeilijk over te doen.
Hoe pakken jij en je partner dit aan?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (10) Stuur een bedankje