Als je voor het eerst gaat reizen met je kindjes

Als je voor het eerst gaat reizen met je kindjes
  • in Lifestyle
  • 0
  • 2595
  • 16/07/2022

Omdat voor veel moeders de vakantieperiode is aangebroken of voor de deur staat heb ik besloten om uit mijn boek "Toen kreeg ik weer lucht", het hoofdstuk “Ga op reis met je baby” te publiceren. Dit hoofdstuk is een must-read voor alle ouders die voor het eerst met hun kindje(s) op vakantie gaan. Ik heb dit hoofdstuk met veel plezier geschreven en ik hoop dat jullie net zoveel plezier beleven aan het lezen ervan:

Soms is uit je comfortzone ook heel fijn

Moeders die geen lucht krijgen, blijven vaak thuis. Lekker veilig binnen in hun comfortzone. Weg van alle prikkels en confrontaties met de buitenwereld. Dat is heel begrijpelijk en niets om je voor te schamen. De gedachte om dan op vakantie te gaan, staat deze mama’s vaak enorm tegen. Logisch, want als je de prikkels van het dagelijkse bestaan al amper aankunt, is zo’n vakantie voor je gevoel drie stappen te ver. Op vakantie gaan, als je een depressie hebt, kan echter heel helend werken. Je bent even weg uit de gebruikelijke contreien. Je hebt een andere omgeving, nieuwe uitzichten en ontmoet nieuwe mensen. Tel daar lekker weer, fijn eten en afleiding bij op en je hebt alle ingrediënten om een depressie verder te overbruggen.

Zorgen om niets

Toen ons kleine meisje zeven maanden oud was, besloten we dat het tijd was om op vakantie te gaan. We hebben altijd ver gereisd, al zolang als we samen zijn en zijn altijd van plan geweest om dit te blijven doen. Ook als er een kleintje bij kwam (of meerdere). Natuurlijk hadden we toen niet kunnen voorzien dat ik in een postnatale depressie zou belanden. Ondanks de depressie, bleek ik erg veel behoefte te hebben om er even tussenuit te gaan. Want alhoewel mijn leven werd beheerst door angsten en depressieve gevoelens, kwam de oude Tilda na zeven maanden weer een beetje bovendrijven. Thank god! Ik vond het van tevoren allemaal heel erg spannend. Voor het eerst vliegen met mijn baby, zou het wel goed gaan? Zouden haar oortjes wel klaren, zou ze niet het hele vliegtuig bij elkaar huilen? Geen enkele van mijn doom-scenario’s vond plaats! Sterker nog, ze huilde één (!) keer tijdens die tien uur durende vlucht naar Kaapstad! Eén keer! Er kwamen zelfs mensen naar ons toe, om ons te complimenteren met onze zoete baby. Ze lag lekker te kraaien in haar mandje, die ze aan de wand hadden bevestigd voor ons. Ze sliep veel en als ze niet sliep, lag ze op het kleed onder onze voeten te spelen.

Ik kan je natuurlijk niet garanderen dat het bij jou ook zo zal gaan. Dat jouw kindje zich ook zo goed door die eerste reis heen slaat. Wat ik je wel kan vertellen, is dat het uiteindelijk ook niet uitmaakt. Omdat, eenmaal op je bestemming aangekomen, je die reis binnen no-time vergeten bent. Ja, echt! Zodra jullie gesetteld zijn op de camping of in het hotel, gaan jullie slapen of wellicht de omgeving verkennen en de volgende dag is het alsof jullie er al dagen zitten. Zo snel gaat dat meestal. En als dit niet zo mocht zijn, om wat voor reden dan ook: accepteer dan dat het even niet zo loopt als jullie graag zouden willen. Je van tevoren zorgen maken, gaat niets aan de uitkomst veranderen. Als jij nu enorm gaat piekeren over hoe vaak je kindje gaat huilen, of hij of zij wel gaat slapen onderweg of doorlekt en je niet genoeg schone kleertjes bij je hebt: je hebt geen idee hoe het echt zal zijn, hoe de reis werkelijk gaat verlopen. Dus accepteer dat je het niet in de hand hebt en laat het dan los, net zoals ik in het hoofdstuk over mindfulness omschreef. Rust gaat je redden, echt.

Geen vluchtgedrag

Op vakantie gaan, als je een depressie hebt, is heus geen vluchtgedrag – het ligt genuanceerder dan dat. Je stapt uit je eigen comfortzone (vaak je eigen huis) en gaat de wijde wereld in met je partner en baby. Superleuk, omdat je nieuwe en positieve ervaringen opdoet, die je gemoedstoestand verbeteren. Niet alleen dat, maar het versterkt ook je zelfvertrouwen als moeder (of vader) enorm. Zo ging het bij ons ook. Als zo’n vlucht dan weer voorbij was, zeiden we tegen elkaar: ‘Dat hebben we maar weer mooi gedaan samen!’ Tijdens je vakantie zal je allemaal leuke dingen doen, mooie plekken ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten. Al deze ervaringen zorgen ervoor dat je zo enorm afgeleid wordt van je depressie, dat je bijna zou vergeten dat je hem had. Ik zeg bijna, want uiteraard had ik ook in Zuid-Afrika mijn angsten nog steeds. Die waren echt niet ineens met de noorderzon vertrokken. Maar ondanks die angsten kon ik enorm genieten van alles wat we ondernamen en zagen met zijn drietjes.

Als je op vakantie bent en je merkt dat je ineens wordt overvallen door depressieve gedachten of angstaanvallen, denk dan terug aan wat je gelezen hebt over mindfulness. Pak die metafoor van een wolk, of ballon, er weer bij en laat elke negatieve gedachte of emotie weer wegdrijven. Accepteer dat de situatie is zoals ze is. Je kunt je ertegen verzetten, maar dat kost je uiteindelijk veel meer energie, dan wanneer je bovenstaande toepast. Iedere moeder is anders en elke dag is anders. Neem het zoals het komt en accepteer jouw reactie op de verschillende momenten die zich aan zullen dienen. Je zult merken dat je veel vaker een aangenaam gevoel hebt. Dat je innerlijke barometer vaker uitslaat naar de positieve kant, dan naar de negatieve kant. Hierdoor doorbreek je de vicieuze cirkel van je postnatale depressie. Nee, die verstikkende grijze wolk is niet meteen volledig verdreven, maar je zult je wel op sommige momenten stukken beter voelen, dan hoe je je thuis voelde. En soms is een beetje vluchtgedrag ook helemaal niet erg. Dat kan zelfs heel fijn zijn. Als je uiteindelijk maar weer met beide benen terugkomt in de realiteit van alledag.

Voorbereiding op de vakantie

Er zijn van die dingen die je van tevoren niet weet als je voor het eerst met je kindje op vakantie gaat. Daarom vind ik het belangrijk om deze dingen te vermelden, zodat jullie niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben bijvoorbeeld geen melk aan boord. Hiermee bedoel ik niet alleen poedermelk, maar ook geen koemelk. Als je dat wilt geven, moet je dit zelf meenemen. KLM heeft dit ook niet aan boord, maar heeft wel kant-en-klare potjes met babyvoeding aan boord, dus dat hoef je niet zelf mee te nemen. Als laatste een tip voor als je aankomt op je vakantiebestemming. Of je nu hebt besloten te gaan kamperen (of het tegenwoordig fameuze glamping) of je gaat naar een hotel in Thailand: mail ze van tevoren met de vraag of ze een babybedje hebben en die klaar willen zetten in je hotelkamer/tent/caravan. Dit voorkomt dat je na uren reizen oververmoeid moet gaan zitten wachten tot ergens uit de uithoeken van het hotel dat campingbedje opgesnord is, met een huilende baby (en waarschijnlijk ook huilende mama) als gevolg. Het duurde bij ons soms uren voor ze dat ding opgespoord hadden en daar heb je dan echt geen zin meer in. Kleine moeite, groot gemak.

Inpaklijst vakantie

  • donkere sjaal om je kindje af te schermen tegen prikkels of om een raam af te schermen, je kindje op te leggen, enzovoort
  • voldoende flesvoeding en water
  • speen, tut, lievelingsknuffel
  • hydrofiele luiers; die kun je werkelijk overal voor gebruiken
  • schone kleding voor jullie allemaal, inclusief ondergoed en sokken
  • voldoende luiers, zwemluiers, billendoekjes, snoetenpoetsers en een verschoonmatje
  • veiligheidsspelden om allerlei dingen mee vast te maken
  • paracetamol zetpillen, thermometer, neusspray, druppels voor tandjes, ORS, anti-muggencrème/spray, Luuf, sudocrème, kam, nagelschaartje en doe dit in een toilettasje bij elkaar
  • zonnebrand en zonnehoedje (eventueel baby-zonnebril)
  • batterijen
  • tandenborstel en tandpasta
  • (wegwerp)slabbetjes
  • wasgel, shampoo, bodylotion
  • slaapzak of dekentje
  • alle flessen en bijbehorende spenen
  • zwemkleding voor jullie allemaal
  • draagzak of draagdoek
  • speelgoed (niet te veel, ze hebben daar ook winkels)
  • paspoorten en tickets
  • eventuele medicatie

Vul dit aan met dingen waar jij blij van wordt zoals een goed boek, oordoppen, je Ipod en sla dit lijstje op ergens op je pc of laptop. Dan hoef je hem de volgende keer alleen nog maar af te vinken.

Lowbudget-vakantie

Mocht je niet het budget of de mogelijkheden hebben om ver weg op vakantie te gaan, deze adviezen zijn natuurlijk ook heel bruikbaar als je in Nederland gaat kamperen. Of zelfs, als je een dagje of een weekendje weggaat met je partner en baby. Je hoeft echt niet per se ver weg op vliegreis te gaan, om van deze tips en trics in dit hoofdstuk gebruik te maken. Neem ook altijd zijn of haar eigen slaapzakje mee, waar je ook naartoe gaat. Dat ruikt lekker vertrouwd en daardoor voelen ze zich in een nieuwe omgeving vaak sneller op hun gemak. Hun lievelingsknuffel erbij en klaar ben je. Of je nou een nachtje uit logeren gaat bij je tante in Meppel of je gaat kamperen in Zuid-Frankrijk. Neem beide mee en je zult zien dat je kleintje makkelijk in slaap valt.

Back to our happy place

Ik herinner me het moment nog goed dat we voor het eerst op vakantie waren met onze dochter. Ik zat een beetje te dagdromen en toen ik ‘ontwaakte’ zei ik: ‘Ik vind het bijna eng om te zeggen, maar ik voel me bijna gelukkig.’ Dat was een enorme openbaring voor mij, weet ik nog. Omdat ik me al maanden niet meer happy had gevoeld. Mijn man en ik besloten ondanks mijn postnatale depressie toch op vakantie te gaan. Het voelde vooraf als een enorme berg; hoe vaak ik aftellend naar die vakantie niet gedacht heb: Ik lijk wel gek! Dit kan ik niet! Mocht je ook geen lucht krijgen en denken: ik kan dit niet, dan heb ik goed nieuws voor je. Jawel, jij kun dit ook! Hieronder volgen tips waarmee je de vakantie in goede banen leidt en er zelfs nog van kan genieten ook!

Tips voor een relaxte vakantie

  • Tip 1: Relax and go with the flow

Want hoe graag je de hele situatie ook wilt controleren: dat kun je simpelweg niet. Dus stop met daar bakken energie in te stoppen. Ja, je kindje gaat ongetwijfeld huilen op de meest onhandige momenten. Ja, je zult met je handen in het haar zitten minstens één keer tijdens je reis ernaartoe. Maar eenmaal daar, ben je al die stress weer vergeten.

  • Tip 2: De nachten na een vliegreis kunnen lastig zijn, houd hier rekening mee

Ze moeten wennen aan hun nieuwe bedje en je kindje kan na zo’n vlucht erg overprikkeld zijn van alle indrukken. Dat betekent dat ze niet zo makkelijk in slaap komen, omdat ze alles moeten verwerken wat ze hebben meegemaakt. Geen nood, een beetje wiegen en zingen doet wonderen. Het is bij ons na alle keren vliegen, na een à twee nachten meestal alweer over. Het is heel normaal, ik hoor het vaak van moeders die vliegen met hun baby. Gooi dat schuldgevoel het raam uit, nergens voor nodig. Ook jullie hebben vakantie nodig en dat betekent niet dat je bij je tante op de buurcamping hoeft te gaan zitten als je dat niet wilt.

  • Tip 3: Koop een stuk verduisteringsstof en neem dit mee

Wat ik zelf echt een must have vind voor op vakantie, is een stuk verduisteringsstof. Niets zo irritant als wanneer je kindje eindelijk slaapt en je vervolgens om vijf uur ’s morgens alweer wakker wordt, omdat er van die dunne witte doorschijnende gordijntjes voor de ramen hangen. Neem in datzelfde tasje ook tape en veiligheidsspelden mee, zodat je bij aankomst alles bij de hand hebt om meteen de ramen te verduisteren en jullie na zo’n inspannende reis allemaal lekker kunnen gaan slapen.

  • Tip 4: Je maxicosi hoeft echt niet mee op vakantie

Ik snap dat als je een autovakantie gaat maken, je deze uiteraard meeneemt. Maar als je gaat vliegen, is dat echt niet nodig. Onze kleine zit vaak gewoon op de grond te spelen of kruipt/loopt door het gangpad. Ja, sommige mensen zullen daar hun wenkbrauwen voor optrekken en ja, sommige mensen zullen het afkeuren. Daar heb jij niets mee te maken. Jij wilt dat deze vlucht voor jullie alle drie aangenaam verloopt, dus dan heeft het weinig nut om je kind aan zijn of haar stoel vast te pinnen met alle dramatische huilsessies tot gevolg. Zet je blik op oneindig en gewoon doen.

  • Tip 5: Neem een buggy mee die plat kan

Dit is echt ontzettend handig, want waar je ook bent op vakantie, je baby kan een slaapje doen. Soms red je het niet om op het middagdutjestijdstip terug te zijn in het hotel, geen probleem. In zo’n buggy laat je je kleintje lekker slapen met een luchtdoorlatende doek eroverheen en ondertussen kunnen papa en mama even lunchen. Tevens is het belangrijk om te weten dat alleen kleine en inklapbare kinderwagens en buggy’s mee mogen tot aan de gate van het vliegtuig (ze noemen ze ook wel paraplu-buggy’s). Alleen deze kleine buggy’s (van bijvoorbeeld het merk Koelstra, Maclaren, enzovoort) mag je meenemen tot aan de deur van het vliegtuig. Vanaf dat punt worden ze door de medewerkers van de vliegmaatschappij in het ruim gelegd, bij de andere bagage. Alle andere wagens moeten verplicht ingecheckt worden, wat mijns inziens zonde is, want je wagen komt niet ongeschonden uit zo’n vlucht (trust me, ik heb ze gekrast en gekweld op de bagageband voorbij zien komen). Verder loop je de hele tijd met je baby op je arm of in de draagzak. Ik vind zo’n buggy op het vliegveld ideaal. Je kunt lekker overal naartoe wandelen en er tassen aan hangen, plus je baby kan er lekker in slapen. Ideaal dus.

  • Tip 6: Neem genoeg schone setjes kleding en hydrofiele luiers mee

Hoe oud je kindje ook is, die dingen zijn zo ontzettend handig. Je kunt je kindje erin wikkelen, je kunt ze als spuugdoek gebruiken, er een afdekschermpje van spannen tegen de prikkels in hun omgeving, you name it. De setjes kleding zijn een life saver, want je zult net zien dat je baby op 10 kilometer hoogte ineens een exploderende poepluier heeft, die zijn weerga niet kent. Plus, pak voor je partner en jezelf ook een schoon shirtje in, rol het op en stop het in de luiertas. Hoe vaak ik niet ondergespuugd of -gepoept ben tijdens zo’n vlucht! Heerlijk om je daarna op te frissen en een schoon, niet zuur ruikend, T-shirt aan te trekken!

  • Tip 7: Neem genoeg water en flesvoeding mee in de handbagage

Je mag normaal gesproken, als je gaat vliegen, geen grote flessen water meenemen. Alles onder de 100 milliliter is geoorloofd, de rest moet in het bagageruim. Voor kleintjes gelden andere regels. Uiteraard verschilt dit ook weer per luchtvaartmaatschappij, maar de meeste laten je in ieder geval drie flesjes water meenemen. Ja, ze hebben water aan boord van elk vliegtuig. Maar better safe then sorry. Daarnaast is het ook fijn, dat als je midden in de nacht bij je vakantiebestemming aankomt en je het water daar uit de kraan niet kunt drinken, je toch nog wat extra’s achter de hand hebt voor de nacht. Flesvoeding mag gewoon mee, ze hebben er speciale testmethodes voor om te testen of je water en poedermelk niet stiekem is geïnfiltreerd met drugs. Zo plaatsten ze stripjes in de flessen van ons meisje en werden onze handen afgeboend met een roller. Dan moesten we een minuut wachten en kwamen ze ons melden dat we door mochten lopen. Dat stelt echt niets voor.

  • Tip 8: Jetlags vallen reuze mee

Jetlags zijn een hot topic onder nieuwbakken ouders die willen gaan reizen met hun kleine spruit. Ja, het is lastig om van tijdzone te veranderen, uiteraard komt hier wel het een en ander bij kijken. Maar het is echt geen drama. Ons meisje sloeg zich er met vlag en wimpel doorheen. Ze werd weleens wakker ’s nachts (net als wij natuurlijk), maar viel uiteindelijk na een brabbelsessie vanzelf weer in slaap. Ik hoefde er niets voor te doen in ieder geval. Wijzelf lagen vervolgens wel naar het plafond te koekeloeren. ‘Als zij maar slaapt’, zeiden we dan tegen elkaar. Naast verduisteringsstof is er nog een belangrijke tip die ik je wil meegeven. Pak op je vakantiebestemming meteen het nieuwe ritme van daar op. Ontbijt op de nieuwe lokale tijd en houd het tijdschema van thuis aan. Hoe meer routine en regelmaat je kleintje heeft, hoe beter het voor jullie allemaal is. Zo’n reis is een onderneming, maar wordt veel makkelijker als jij en je baby weten waar jullie aan toe zijn. Kindjes passen zich makkelijk aan de nieuwe tijdzone aan. Makkelijker dan je denkt. Laat je kindje meteen in de nieuwe tijdzone haar middagdutje doen. Ging ze hiervoor om 12.00 uur ‘s middags slapen? Dan doet ze dat in de nieuwe tijdzone dus ook. Dan kunnen jullie even bijtanken of zelfs even meeslapen.

  • Tip 9: Zoek een rustig hoekje op

Tijdens de reis is het voor jullie als gezin ook belangrijk dat je je op het vliegveld af kunt zonderen, als je daar behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld als je borstvoeding wilt geven of je kleintje even op je gemak in slaap wilt krijgen. Dus zoek een rustig hoekje op, waar niet allemaal winkels en veel mensen zijn. Elk vliegveld heeft zo’n hoek. Rustig rondwandelen en voor je het weet, heb je er eentje gespot. Soms zitten daar zelfs nog stopcontacten ook en kun je je telefoon of tablet meteen nog even bijladen voor vertrek. Een grote sjaal onder in de buggy kan uitkomst bieden als afscherming tegen prikkels van buitenaf. Als je buggy plat kan, kan je kindje daar even lekker een dutje in doen. Soms is het geen slaapjestijd, dan kun je je kindje laten rondkruipen in dat rustige gedeelte of even samen vliegtuigen spotten. Dat is, naarmate ze ouder worden, helemaal te gek voor die kleintjes. Het opstijgen en landen. Ze kijken dan hun ogen uit en jij zit er lekker naast mee te genieten.

Tip 10: Neem ook een replica van de lievelingsknuffel mee

Menig ouder kent het wel, de lievelingsknuffel van je kindje moet overal mee naartoe. Te schattig. Deze knuffel kun je niet kwijtraken, dat veroorzaakt grootschalige drama’s en dat wil je niet. In de eerste plaats niet voor je baby, maar ook niet voor jezelf (lees: oorverdovend gehuil). Mijn advies is dan ook: koop een replica van de lievelingsknuffel en stop die in je eigen handbagage. Zo heb je er altijd eentje bij de hand en je kleintje weet echt niet dat het een ander(e) beer/pop/konijn is dan voorheen. Je voorkomt een hoop drama en bent ook wat minder gestrest over dingen kwijtraken.

  • Tip 11: Start een avondritueel

Als je dit nog niet doet, raad ik je aan er zo snel mogelijk mee te beginnen. Start een avondritueel voor je kindje. Dit kan van alles zijn. Zo kun je elke avond hetzelfde liedje laten horen, badderen/wassen en elke avond hetzelfde boekje lezen of slaapliedje zingen. De opties zijn legio, dus kies vooral iets wat bij jou en jullie kindje past. Zo weet hij of zij altijd wat de bedoeling is, vlak voor het slapengaan. Je zult zien dat ze hierdoor ook veel makkelijker gaan slapen, omdat ze snappen wat er moet gaan gebeuren. Wij doen dit al vanaf de geboorte, maar je kunt hier op elk moment mee beginnen. Dit ritueel komt heel goed van pas, als je gaat reizen met je kleine. Zo gingen wij bijvoorbeeld met zijn tweetjes naar een toilet met verschoonplank en speelden we het liedje dat we thuis ook altijd spelen, verschoonden haar, wasten haar, enzovoort. Toen deden we het slaapzakje aan en gaven we de fles op schoot. Het vliegtuig was al donker, dus dat scheelde al. De eerste keer vliegen, sliep ze in zo’n wiegje aan de muur. Dus na het hele ritueel wenste we haar welterusten en sliep ze meteen in. Geen gedoe, geen urenlange huilsessies, niets aan de hand. Ze snapte precies wat de bedoeling was en ging gewoon slapen, zonder morren. Ik vond het voor ons het ultieme bewijs dat structuur en regelmaat bij ons kindje heel goed werkt.

Tip 12: Slapen in het vliegtuig

Zoals ik al zei, is het als je gaat vliegen heel handig om een stuk verduisteringsstof of een donkere sjaal mee te nemen aan boord. De lampen in het vliegtuig zijn vrij fel en de kans dat je kleintje in slaap valt met zoveel licht, is vrij klein. Ik wikkelde de sjaal om haar hoofdje heen (losjes, zodat ze genoeg zuurstof binnenkreeg) en wiegde haar heen en weer toen ze niet meer in het wiegje aan boord paste. Soms was alleen op schoot wiegen niet genoeg en deed manlief haar in de draagzak; nog een essentieel iets om mee te nemen. Niet alleen voor aan boord van een vliegtuig, maar ook voor alle buggy-onvriendelijke plekken die je op vakantie wilt bezoeken. Dus je partner kan dan lekker door het vliegtuig wandelen met jullie baby en uiteindelijk valt jullie kleintje dan alsnog in slaap. Lekker dicht bij een van de ouders, al wiegend en jullie geur ruikend. Dat werkt altijd goed bij zo’n kleintje.

Tip 13: Neem alles wat je maar nodig kunt hebben voor je kleintje mee in je handbagage

Wat ik ook aan zou raden, is om de zetpillen, neusspray, sudocrème, druppels voor doorkomende tandjes, you name it, in je handbagage mee te nemen. Dit staat ook al op de inpaklijst en ik zal hier vertellen waarom je het altijd in je handbagage moet stoppen. Het is raar maar waar, maar onderweg gebeurt er altijd wel iets waardoor je iets nodig hebt en je kunt er beter méé dan óm verlegen zitten. Zo plukten wij ons kleintje de ochtend van onze reis naar Los Angeles met 40 graden koorts, ondergespuugd en wel, uit bed. Dan denk je op zo’n moment ook: waarom moet dit uitgerekend vandaag gebeuren? Uiteindelijk is dat helemaal goed gekomen, maar mede dankzij de neusspray, de zetpillen en de donkere sjaal die we over haar heen hadden gespannen. Ik had toen niet geweten, wat ik zonder had gemoeten.

Tip 14: Oren klaren

Wellicht weet je dit allemaal al, maar ik vind dit toch een waardevolle tip om mee te geven. Als je opstijgt en gaat landen is het belangrijk dat je kindje goed drinkt. Zo kunnen de oren van je baby klaren en krijgen ze minder snel last van oorpijn. Ja, er zal altijd een moment zijn waarop ze net niet willen drinken of net in slaap zijn gevallen. Laat dat dan gewoon gebeuren, de kans dat er een dramatisch tafereel met een krijsende baby plaats gaat vinden, is echt niet megagroot. Keep calm!

Andere praktische zaken

Je kunt bij elke vliegmaatschappij vragen om de zogeheten bulkhead seats. Dat zijn de stoelen die iedereen altijd wil, maar nooit krijgt. Juist: die met extra beenruimte. Wacht niet tot het moment dat je op Schiphol komt, maar bel een paar weken van tevoren alvast op naar de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Vraag ze om deze bulkhead seats en laat ze die stoelen vast op jullie naam zetten. Voordeel hiervan is, dat je geen discussies krijgt als je op Schiphol staat. Want zeg nou zelf, dan heb je ongetwijfeld al genoeg stressmomenten gehad. Ik vind die stoelen echt een zege. Je kindje heeft dankzij de extra beenruimte een plekje om te zitten en te spelen en ondertussen kun jij even ademhalen omdat hij of zij op die manier niet continu aan je vastgeplakt zit op schoot. Mochten de bulkhead seats niet aanwezig zijn in het vliegtuig, bijvoorbeeld bij kleinere maatschappijen of vluchten binnen Europa, dan zou ik vragen om een plek bij het raam. Je kindje heeft dan afleiding en kan lekker naar buiten kijken. Ook kan het fijn zijn om ertegenaan te leunen tijdens een slaapje.

Van tevoren haal je je waarschijnlijk allemaal rampscenario’s in je hoofd over wat er allemaal mis kan gaan tijdens de reis of de vlucht. Stop hiermee en stop vooral met je schamen naar andere mensen toe. Ten eerste kost dat je nodeloos veel energie, die je veel beter voor je baby en jezelf kunt gebruiken. Ten tweede snappen die mensen heus dat jij je baby niet willens en wetens laat huilen tijdens zo’n vlucht. Jullie kunnen er nou eenmaal beiden niets aan doen. Ten derde: je ziet deze mensen hierna nooit meer en hoeft je dus niet vervelend te voelen. Over een jaar zijn die mensen het allang vergeten en denken ze nooit meer aan jou of je jengelende baby. Ik las laatst over een echtpaar met baby, dat aan de dichtstbijzijnde stoelen om hen heen oordoppen met een briefje hadden uitgedeeld. Op dit briefje stonden excuses voor de wellicht nog komende overlast. Geestig bedacht moet ik eerlijk bekennen. Volgens mij alleen niet nodig, tenzij je dit zelf heel graag wilt doen natuurlijk.

Verdeel de reis in shifts

Wat wij zelf heel fijn vinden om te doen, is de reis onderverdelen in shifts. Dat kan in zowel de auto, als in het vliegtuig. Zo kan je man bijvoorbeeld vier uur rijden en dan wissel jij hem af. Maar ook in het vliegtuig kun je dit hanteren. Zo doet je partner bijvoorbeeld de eerste vier uur van de vlucht alle hapjes, flesjes, luiers, slaapjes en jij de tweede helft. Zo kunnen jullie tijdens een nachtvlucht om de beurt slapen en is er, behalve een duidelijke taakverdeling, ook een moment van rust en bijkomen voor jullie beiden. Vooral tijdens de nachtvluchten is dit fijn, zodat je allebei wat uurtjes slaap kunt pakken. Overdag ben je wel wakker, maar is het ook fijn als je je vliegtuigmaaltijd in ieder geval warm op kunt eten.

Alles is geoorloofd

De tablet is tijdens zo’n reis je beste vriend. Of je nou met de auto naar Zuid-Frankrijk rijdt, of met het vliegtuig naar de Caribbean vliegt. Je vult de tablet met de leukste filmpjes en de lievelingsspelletjes van je kleintje en tijdens de ergste crisismomenten is je hummeltje weer even stil en tevreden. In mijn ogen is tijdens zo’n vlucht alles geoorloofd om m’n baby te troosten of te entertainen. Ik ben vrij streng en consequent, vind ik. Maar tijdens zo’n vlucht laat ik de teugels vieren, omdat het simpelweg geen zin heeft om je als een rigide huisvrouw te gedragen. Daar worden niet alleen jij en je partner gestrest van, maar ook je kindje en dat wil je juist voorkomen. Na de vlucht pak je je oude gebruiken weer op en is je baby zo weer in het gareel. Je hoeft echt geen bergen speelgoed mee te slepen aan boord. Voor zo’n kleintje is alles nieuw in het vliegtuig en dus is alles interessant voor ze. Van het tafeltje voor je dat open en dicht kan, tot het raampje waar eindeloos uit gestaard kan worden. Zo lag mijn baby urenlang te spelen met de oordopjes die je van de stewardessen uitgereikt krijgt, die mijn man boven haar hoofd had opgehangen. Ze kraaide erop los en was er uren zoet mee.

Al met al kan ik het alleen maar aanraden om met je partner en kindje(s) op vakantie te gaan, ook als je geen lucht meer krijgt. Juist zelfs. Omdat de afleiding, de verandering van omgeving en het doorbreken van ingesleten patronen, je ontzettend goed zullen doen. Je komt thuis immers minder makkelijk uit de sleur van je depressie, dan wanneer je ergens tussen de bergen zit of aan het strand. Je snuift de zeelucht op, ziet je kindje genieten van het spelen in het zand en ondertussen kun je even opladen. Jezelf herpakken na zo’n intensieve periode is zo ontzettend belangrijk! Pak die rust, geniet intens van de quality time met je gezin en koester dat. Je maakt herinneringen voor de rest van jullie leven! Iets mooiers kan ik me bijna niet voorstellen!

Durf je niet op vakantie met je kindje(s), omdat je bang bent voor wat er allemaal mis kan gaan? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je helpen om hier overheen te komen en met meer zelfvertrouwen de vakantieperiode tegemoet te treden!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50