Als mensen jouw grenzen als moeder niet respecteren
- Tilda_FrouFrouBegeleiding
- in Moeder
- 1
- 805
- 10/05/2024
Er zijn van die momenten in het moederschap, waarop je uit evenwicht raakt. Situaties waarbij er een beroep wordt gedaan op je zelfvertrouwen en hoe stevig je in je schoenen staat als mama. Vaak zijn dát de momenten waarbij anderen jouw grenzen in het moederschap niet respecteren. Hoe kun je momenten precies herkennen en wat kun je doen? Postpartum-deskundige Tilda vertelt je er alles over.
Ik zie veel mama’s in mijn praktijk die hiermee worstelen. Logisch, want als mensen over je grenzen heen gaan, voelt dat heel naar. Je krijgt vaak het gevoel alsof jouw needs er niet toe doen. Daarom is leren nee zeggen en grenzen stellen heel belangrijk in het moederschap. Dit zijn de vijf rode vlaggen, de vijf tekenen dat anderen jouw grenzen als mama niet respecteren:
1. Ze accepteren je “nee” niet
Hoe vaak je het ook probeert, de persoon tegenover je respecteert jouw “nee” niet. Het is voor diegene niet het juiste antwoord, dus blijft hij of zij doorgaan met pushen. Je doet als mama zo je best om nee te zeggen, maar die ander negeert je antwoord en probeert er een ja van te maken. Dit kan op de werkvloer voorkomen, dit zie ik vaak in mijn praktijk. Maar, ook in andere relaties, zoals vriendschappen of met je partner. In dat geval spreek ik van een toxische relatie. Want, als je partner jouw “nee” niet begrijpt of respecteert, wie dan wel?
Het is belangrijk dat je gaat nadenken wat de relatie met deze persoon inhoudt en wat het je oplevert. Op het moment dat je baas bijvoorbeeld constant aan je vraagt om over te werken, terwijl je al heel vaak hebt gezegd dat niet te kunnen of willen, ondermijnt diegene jouw “nee” en gaat hij of zij puur voor het eigen gewin. Wil je nog voor zo’n baas werken, is dan de vraag? Zet jezelf op nummer 1 en laat de toxische relatie achter je. Je verdient meer dan dit!
2. Je voelt de druk om iets te doen wat je eigenlijk niet wil doen
Op het moment dat mensen je grenzen niet respecteren, geven ze je het gevoel dat je iets moet doen, wat je eigenlijk helemaal niet wilt doen. Misschien gaat het om simpele dingen zoals de afwas na een lange dag werken. Of gaat het om iets moeilijks, bijvoorbeeld als je mamavriendin ergens in een café of restaurant af wil spreken, terwijl jij daar de financiële middelen niet voor hebt. Hoe dan ook, je ervaart druk om dingen te doen die niet bij je passen of niet goed voelen. Op het moment dat je dit doet, negeert de ander waar jouw behoeftes liggen. Terwijl, die even (zo niet) belangrijker zijn dan die van een ander.
3. Ze geven je het gevoel dat jouw gevoelens er niet toe doen
Soms heb je mensen in je directe omgeving die je constant het gevoel geven dat jouw gevoelens of needs er niet toe doen. Alsof je niet meetelt. Moeders in mijn praktijk worstelen hier regelmatig mee. “Hoe zorg ik ervoor dat die ander mijn gevoelens wel serieus neemt?’, wordt mij regelmatig gevraagd. Het antwoord is: door bespreekbaar te maken wat hun gedrag met je doet. Bijvoorbeeld, welk gevoel dit jou geeft. Dus dat je je niet serieus genomen voelt door die ander. Dat het je pijn doet dat hij of zij zo met je omgaat. Hou het dichtbij jezelf. Benoemen wat het met je doet, zorgt ervoor dat die ander zich minder snel aangevallen voelt en tegelijk maakt het heel duidelijk wat dit alles met jou doet. Dat creëert meer begrip aan de andere kant en zo kunnen jullie dichter bij elkaar komen.
4. Je hebt het gevoel niet eerlijk te kunnen zijn
In sommige relaties heb je het gevoel dat je niet eerlijk kan zijn tegen die ander, doordat hij of zij je grenzen niet respecteert. Als je bijvoorbeeld een bevriende moeder hebt die constant ongevraagd advies aan je geeft ondanks je herhaaldelijke pogingen dit te stoppen, durven veel mama’s op een gegeven moment niet meer zo open en eerlijk te zijn over hun ervaringen in het moederschap. Veel moeders struggelen hiermee en durven niet meer hun gedachten en emoties te delen met die bewuste vriendin. Logisch, want wie zit er nu op ongevraagd advies te wachten? Niemand! Assertief zijn is hierbij belangrijk. Ook in vriendschappen is grenzen stellen belangrijk. Zeg bijvoorbeeld: Ïk merk dat je me vaak goedbedoeld, maar ongevraagd advies geeft. Hoe goed je het ook bedoelt, ik zit er niet altijd op te wachten. Als ik advies wil, zal ik er zelf om vragen. Kunnen we dit afspreken?” Hoe duidelijker je hierin bent, hoe beter. Echte vriendschappen kunnen dit soort dingen aan, echt!
5. Ze zijn beledigd als je “nee” zegt
Er zij mensen die zich beledigd voelen als je “nee” tegen ze zegt. Alsof het iets persoonlijks is. Dat is het niet en het feit dat zij het zo opvatten, zegt eigenlijk meer over hen, dan over jou. Je hoeft niet door iedereen aardig gevonden te worden. Dus als die ander beledigd is, is dat jammer. Niets meer, niets minder. Je mag “nee” zeggen, je mag die ander begrenzen, je mag assertief zijn. Daar is niks mis mee, lieve mama. Ik zou willen zeggen; neem afstand van mensen die beledigd zijn als je je je grenzen aangeeft. Vaak is ook deze relatie niet vruchtbaar en geeft het je weinig energie. Blijf oefenen met “nee” zeggen en laat je niet ontmoedigen.
Gratis Mama Masterclass
Merk je dat je het moeilijk vindt om grenzen te stellen in het moederschap? Vind je het lastig om “nee’ te zeggen als mama? Wil je meer zelfvertrouwen als moeder? Mail dan gerust naar info@froufroubegeleiding.nl.
Lees ook:
Waarom je meer dan een moeder bent
De 5 grootste uitdagingen in het moederschap
Beeld: Anthony Tran via Unsplash
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje