Alternatieve manieren om te bevallen: welke past bij jou?
- EstherHvW
- in Bevalling
- 2
- 16009
- 27/12/2018
Ik herinner me nog goed dat ik een paar jaar geleden een ietwat bizar artikel waarin een vrouw aangeeft in de zee te midden van dolfijnen te willen bevallen. Geschilderd in felle kleuren geeft de vrouw aan dat dolfijnengeluiden geneeskrachtig zijn en dat ze daarom dolfijnen als verloskundigen wil hebben. Goed, ieder zijn meug. Niet iedereen ziet een standaard-bevalling in een bed zitten.
En gelukkig hoeft dat ook niet, want er zijn meerdere opties:
1. Badbevalling
Waarom?
Het idee om in water te bevallen (al dan niet op volle zee tussen de dolfijnen) trekt meerdere mensen. Nergens voel je je zo ontspannen als in warm water, zo wordt er geredeneerd. En waar kan je een dosis ontspanning beter gebruiken dan tijdens een bevalling? Het warme water zou de pijn verzachten en sommige vrouwen kunnen op die manier de weeën wat beter opvangen. Nog een reden om voor een badbevalling te kiezen is om de baby zelf: deze heeft een meer geleidelijke overgang wanneer hij ter wereld komt. Niet meteen in de koude lucht met veel lawaai, maar in het warme water in stilte, langzaam naar boven drijvend.
Hoe?
Een speciaal bevallingsbad is te huur maar ook te koop. Bevallen in een normaal bad is geen aanrader omdat het vaak niet groot genoeg is om van houding te wisselen. Een bevallingsbad is een stuk groter (de gemiddelde doorsnede is 130 cm). Het is dus ook de vraag of je er ruimte voor hebt als je graag thuis wilt bevallen. Sommige ziekenhuizen beschikken over een bevallingsbad, maar lang niet allemaal.
Voor wie?
Een badbevalling gaat helaas aan je neus voorbij als je wegens medische indicatie in een ziekenhuis moet bevallen. Ook zijn niet alle verloskundige into badbevallingen. Dit moet je dus van tevoren even overleggen.
2. Roma-rad
Waarom?
Het Roma-rad is niet erg bekend en klinkt als een spannende kermisattractie, dus enige uitleg lijkt me op zijn plaats. Een Roma-rad is een soort mega-schommelstoel waar je in kunt zitten, schommelen en tegen iemand aan kunt leunen. Op deze manier kun je verticaal bevallen en werkt de zwaartekracht alvast een beetje mee. Alle hulp is welkom, nietwaar? Overigens heb je wel iets meer kans op inscheuren met deze manier van bevallen.
Hoe?
Dat valt lastig uit te leggen. Op YouTube heb ik onderstaand filmpje gevonden waarin je goed kunt zien wat een Roma-rad is. In het begin zie je het gevaarte (dat er ook enigszins dubieus uit ziet) in werking, daarna vertelt de ontwerper hoe hij op het idee gekomen is.
Voor wie?
Voor bijna niemand, helaas! Het apparaat is niet geschikt voor thuisbevallingen en maar weinig ziekenhuizen beschikken er over. Mocht je dit dus echt willen, dan moet je dus even op zoek!
3. Crowd Birthing
Waarom?
Ik had meer dan genoeg aan alleen mijn man aan mijn zijde tijdens de bevalling, maar er zijn mensen die daar anders over denken. Crowd Birthing is een redelijk nieuw fenomeen, maar het komt steeds vaker voor. Uit onderzoek onder 2000 moeders kwam naar voren dat de meesten van hen de aanwezigheid van acht personen gedurende hun bevalling doodnormaal vinden. Dus hup, nodig je (schoon)ouders, broers, zussen en ome Krelis maar uit. Let’s get the party started!
Hoe?
Onder Crowd Birthing wordt niet alleen verstaan dat mensen ‘live’ aanwezig zijn tijdens de bevalling, ook het online delen van je bevalling valt hieronder. Denk aan tweets vanuit de verloskamer of het delen van filmpje van je bevalling op YouTube.
Voor wie?
Voor iedereen eigenlijk. Thuis ben je sowieso vrij om uit te nodigen wie je wilt. In het ziekenhuis is de kans ook klein dat jullie crowd wordt weggestuurd, mits de geboorte probleemloos verloopt.
4. De baarkruk
Waarom?
De baarkruk is een duidelijk voorbeeld van verticaal bevallen. Bij mij schoot het persen niet op en daarom heb ik ook nog de baarkruk geprobeerd (hell, wat heb ik níet geprobeerd!). Het idee is dat de zwaartekracht je meehelpt om je kind er uit te persen en dat dit minder goed lukt als je op je rug ligt. De baarkruk ondersteunt volgens sommigen de natuurlijke houding van een vrouw om in te bevallen. Wel schijnt het zo te zijn dat vrouwen door deze manier van bevallen vaker inscheuren en meer bloedverlies hebben. Zelf wilde ik eigenlijk alleen maar liggen tijdens mijn bevalling, maar dit is natuurlijk persoonlijk.
Hoe?
Doordat dit het eerste hulpmiddel is dat ik zelf heb uitgeprobeerd, kan ik mijn eigen ervaringen erbij geven. De baarkruk ziet er uit als een soort open wc. Je neemt plaats op de bril en daaronder is het open. Een soort combinatie tussen een stoel en en wc. Er zit geen leuning aan, het is de bedoeling dat je partner achter je zit en dus de leuning is. Of mijn man het als prettig heeft ervaren dat ik in zijn armen lag te puffen en te zweten terwijl ik met mijn ellebogen en mijn volledige gewicht op zijn bovenbenen drukte, is ook maar de vraag. Kortom, ik was er niet wild enthousiast over, maar de meningen verschillen!
Voor wie?
Voor iedereen graag zittend wil bevallen of tijdens de bevalling wel een beetje hulp van de zwaartekracht kan gebruiken. Mocht je nieuwsgierig zijn, dan kun je het zeker proberen. Wie weet is het wat voor jou! Bijna elk ziekenhuis beschikt over een baarkruk, dus dikke kans dat het kan als je het graag wilt.
Op welke manier ben jij bevallen?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje