Argh! Tips om de peuterpuberteit te handelen
- Redactie
- in Peuter
- 0
- 9736
- 11/01/2022
O jee… Voor je het weet is-ie aangebroken: de peuterpuberteit. Woedeaanvallen middenin de supermarkt, alles ‘zelluf’ doen terwijl je haast hebt, een eigen willetje krijgen: het hoort er allemaal bij. Hoe ga je hiermee het beste om zonder dat je een mental breakdown krijgt of je peuter in een opwelling per ongeluk op Marktplaats zet? Wij geven je wat handvaten.
Wees consequent
Met stip op nummer 1 – en misschien meteen ook wel de allermoeilijkste. Als je namelijk tegen je peuter zegt dat-ie iets niet mag, en vervolgens dit na lang krijsen toch geeft, zal hij volgende keer weer net zo lang krijsen tot ‘ie het wél krijgt. Op deze manier zal hij verward raken en het altijd blijven proberen. Wees ook duidelijk waarom hij of zij iets niet krijgt, leg het uit. (En nee, het is heus niet erg als je af en toe toegeeft. Maar kijk hier gewoon mee uit.)
Geef ze twee keuzes
Probeer zo min mogelijk ‘nee, dat mag niet’ te verkopen aan je kleine. Geef hem in plaats daarvan een keuze. Dus niet: ‘Nee, je mag je pyjama niet aanhouden naar school’, maar ‘Wil je je blauwe broek aan of je bruine?’. (Sommige) peuters worden er al gek van dat ze niks zelf mogen beslissen en op deze manier leid je ze af van het ‘nee’ zeggen en geef je ze het gevoel dat ze toch een keuze en wat beslissingsbevoegdheid hebben.
Lees ook:
Vader verzint geniale manier om peuter bezig te houden
Negeer je peuter
Als je peuter in een vreselijk irritante en vervelende bui is, hoef je niet op alles wat hij of zij zegt te reageren. Liever niet zelfs. Negeer onnodig gezeur en dramagedoe af en toe gewoon. Hiermee laat je zien dat dit niet helpt om je zin te krijgen en laat je zien dat je je hier niet door laat leiden.
Leid af
Jonge kinderen willen hier nog weleens intrappen, handig! Zet je kleine het op een brullen omdat hij geen koekjes meer mag? Leid ‘m af door te wijzen naar een leuk programma op tv, een tekenfilmpje op de iPad, een kleurplaat, of iets anders wat hem interesseert. Hopelijk trapt-ie erin.
De time-out
Deze truc van Jo Frost helpt echt! Doet je kind iets wat niet mag? Of schreeuwt-ie zonder reden? Dan is het de hoogste tijd om even af te koelen. Zorg wel dat je duidelijk vertelt waarom hij of zij een time-out krijgt en dat als hij de volledige tijd heeft uitgezeten, je hem een knuffel en een kus geeft. Liefdevol afsluiten dus.
Laat je kind zelf dingen uitzoeken
De peuterfase is dé fase waarin je kleine van alles wil ontdekken en op avontuur gaat. Dit betekent ook dat hij dingen gaat omstoten, zichzelf pijn gaat doen en een gat in z’n broek gaat vallen. Nu is het niet de bedoeling dat je je peuter in coma terugvindt op de Intensive Care, maar vallen en weer opstaan hoort bij het leven. En dat moet hij of zij ook leren. Daarbij leert je peuter dingen het beste door ze zelf te doen.
Corrigeer je peuter
Dat je je peuter af en toe moet negeren, wil niet zeggen dat je hem of haar niet moet corrigeren bij onfatsoenlijk of asociaal gedrag. Je kind weet niet dat iets niet kan of mag als je hem dat niet vertelt. Blijf dit ook elke keer doen als je kind verkeerd gedrag vertoont. Dit betekent ook dat je hem moet aanmoedigen en belonen bij goed gedrag zodat hij ook daadwerkelijk weet dat dit goed is!
Oh en als laatste: onthoud dat het een fase is. Adem in, adem uit...
Heb jij nog tips die bij jou goed werken?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)