Baby in stuitligging leidt niet altijd meer tot keizersnede

Baby in stuitligging leidt niet altijd meer tot keizersnede

Het moment dat je te horen krijgt dat je baby in stuitligging ligt gaat er van alles door je heen. Een keizersnede? Geen natuurlijke bevalling? Dat kan een flinke domper zijn. Maar tegenwoordig hoeft een baby in stuitligging lang niet altijd te leiden tot een keizersnede.

De helft van de baby’s laat zich namelijk met de juiste aanpak draaien, waardoor een natuurlijke bevalling gewoon kan, aldus AD. De stuitligging stond donderdag centraal tijdens een internationaal congres in Amsterdam.

Ouderwets handwerk
Nieuwe supersonische technieken komen hier niet eens aan te pas; het gaat gewoon om ouderwets handwerk. Brenda Hermsen (43) is gynaecoloog bij OLVG West in Amsterdam. Tijdens het congres laat ze zien hoe ze de baby vanuit een stuitligging draait. Haar ene hand rust onder een zwangere buik (36 weken), de andere aan de zijkant. Wat ze doet? Ze draait de baby die in stuit ligt, zoals de oude Grieken dit al deden. Het zal dan niet meer met de billetjes, maar met het hoofd naar de uitgang wijzen, waar het kind rond de veertigste week uit geboren zal worden.

Volgens Brenda zit de baby beschermd in een badje met een dikke baarmoederspier eromheen en kan er niks verkeerd gaan. De zwangere sluit haar ogen en Brenda zoekt grip bij de bips en de schouders van de baby. Vervolgens lift ze het kind uit het bekken en begint ze de baby te draaien. Het ziet eruit als een ferme handeling. Binnen vijf minuten zegt de gynaecologe: “Volgens mij is het gelukt.”

Slagingspercentages
Zo’n gelukte draai scheelt toekomstige ouders een hoop zorgen. Want of ze nu kiezen voor een natuurlijke geboorte of een keizersnee, in beide gevallen brengt een bevalling met stuitligging extra risico’s met zich mee. In 40% van de gevallen lukt een draai, waarmee bijna 2000 aanstaande moeders per jaar geholpen worden. Uit nieuw onderzoek van AMC blijkt zelfs dat de inzet van weeënremmende middelen het succes naar 50% verhoogt.

Het OLVG pakt de ingreep daarom steeds serieuzer aan met ervaren gynaecologen en spreekuren. Het blijkt dat oefenen ook verschil maakt; de slagingspercentages per arts lopen namelijk uiteen van 24% tot zelfs 70%.

Echter, in Nederland krijgt reeds 20% van de zwangere vrouwen nog steeds ‘de draai’ niet aangeboden. Daar proberen het AMC en OLVG verandering in te brengen. Daarnaast willen ze de natuurlijke stuitbevalling beschikbaar houden als alternatief voor de keizersnede. Maar dan moeten de gynaecoloog en verloskundige wel weten hoe zo’n bevalling verloopt, op handen en knieën bijvoorbeeld. Maar, “als een stuitbevalling niet makkelijk gaat, stoppen we er meteen mee en gaan we voor een keizersnede”, aldus Brenda Hermsen.

Had jij een stuitligging tijdens je zwangerschap? Hebben ze bij jou ‘de draai’ aangeboden? Praat hieronder mee!

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (14) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50