Babyvoetjes en de eerste schoenen. Tips en tricks!
- Redactie
- in Kinderen
- 1
- 23099
- 31/08/2023
Schoenen. Ze zijn er in alle vormen en maten en zelfs al voor de allerkleinsten. Wanneer jij je kleintje de eerste schoenen geeft, is natuurlijk helemaal jouw zaak. Maar toch is het misschien fijn om te weten hoe de ontwikkeling van kindervoeten verloopt. Want wist je dat babyvoetjes beter nog helemaal geen schoenen kunnen dragen? We leggen je uit hoe dat precies zit!
BabyBytes ging op onderzoek uit naar de ontwikkeling van die kleine voetjes en sprak hiervoor met artsen, podotherapeuten en een schoenleverancier.
“Want als de basis goed zit, loopt de rest vanzelf. ;)”
Trappelen als oefening
Bij de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Een baby oefent deze spieren door te trappelen met de voetjes, dat 'gefietst' in de lucht is dus zeker ergens goed voor. Het voetje van een baby ziet er nog erg plat uit omdat er een dik vetkussen omheen zit. In de eerste jaren verdwijnt dit vetkussentje en ontstaat er langzaamaan een voetholte. Dat is ook meteen de fase waarin een kindje zijn of haar eerste stapjes zal maken (tussen de 10 en 18 maanden).
Het zetten van die eerste stapjes gaat meestal vanzelf. Een kind zal gaan staan en lopen wanneer de voet- en beenspieren hier klaar voor zijn. Het is dan ook niet nodig om dit proces bij een kindje te stimuleren. Deze ontwikkeling volgt geheel natuurlijk en geeft wel weer aan dat ieder mens verschillend in elkaar zit. Bij de een zijn deze spieren al met 10 maanden ver ontwikkelt, bij de ander pas na een jaar. Het geeft niet, iedereen is anders.
Tijdens de fase van deze eerste stapjes in huis, heeft een kind nog geen schoenen nodig, het is juist beter van niet! Het lopen op blote voeten of een sok helpt de voeten en spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Buitenshuis is het natuurlijk prima een schoentje aan te trekken, maar voor de ontwikkeling is dat dus niet noodzakelijk.
Een kindervoet kan continu veranderen
Vanaf dat een kindje twee jaar is, heeft het echt goede voetverzorging nodig. Het is dan heel belangrijk dat er goed gekeken wordt naar de stand van de voet, de maat en het soort schoen en zool dat je een kindje aanmeet. Ook belangrijk om te weten is, dat kindervoeten continu in ontwikkeling zijn en dus ook continu kunnen veranderen. Tijdens deze fase kan de stand van de benen veranderen in een O-stand of X-stand. Dit gebeurt geleidelijk en hierbij blijft het voetje van het kind vrij lang plat. Dat zal pas tegen het zesde levensjaar van een kindje veranderen en dan zal ook de stand van de benen een normale stand aannemen. Tot die tijd is het raadzaam om regelmatig de stand en de maat van de voeten te controleren. Bij vermoedens dat je kindje geen normale beenstand rond deze leeftijd heeft, of als je merkt dat er problemen ontstaan, raadpleeg dan altijd een specialist.
Eerste stapjes, eerste schoenen
Allemaal leuk en aardig dat een klein kind dus nog niet echt schoenen nodig heeft, maar het kan ook best fijn zijn om een goed paar eerste schoenen te hebben als hij voor het eerst op zijn benen de wereld gaat verkennen. Die eerste stapjes en die eerste keren op de benen kunnen behoorlijk wiebelig zijn. Sommige kindjes kunnen daarom veel baat hebben bij een stevig paar schoenen waardoor ze meer vertrouwen krijgen om zelfstandig aan de wandel te gaan. Als je in acht neemt dat het altijd beter is om een kind jonger dan twee zonder schoenen te laten lopen, en dit dan ook doet in huis etc, is het zeker geen probleem om een goed paar schoenen aan te schaffen zodra ze beginnen met stappen.
Tips voor eerste schoenen
Waar let je op als je de eerste schoenen voor je kleine gaat kopen? Wij hebben een aantal tips:
- neem een schoen die licht van gewicht is
- zorg dat de schoen een flexibele zool heeft met profiel tegen uitglijden
- ventilerend materiaal is erg belangrijk
- koop schoenen NOOIT op de groei, het ondersteunt niet goed en is slecht voor de houding van je kindje
- Bekijk niet alleen de lengte maar ook de breedte van de voet en de schoen
- zorg dat je kindje sokken aanheeft tijdens het passen van de schoenen
- om de juiste maat te bepalen kun je drukken op de voorkant van de schoen. De algemene regel is dat wanneer er ongeveer een duimbreedte ruimte is tussen de langste teen en de voorkant van de schoen, de maat goed is. Let hierbij wel goed op of de hiel netjes aansluit.
- de meest waardevolle tip die we je willen geven is toch wel om de voeten van je kindje te laten opmeten in een schoenwinkel met gekwalificeerd personeel. Ga op zoek naar een fijne schoenwinkel waar je prettig geholpen wordt en waar men de tijd voor je neemt. De meeste schoenwinkels zijn ze hier helemaal op ingericht en hebben de juiste apparatuur om de voetjes goed op te meten.
Succes met jouw kleintje en zijn of haar eerste stapjes de wijde wereld in. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen met eerste schoentjes en of jouw kleintje juist stabieler zijn of haar eerste stapjes zette mét of zonder schoenen.
Lees ook:
Zó leuk om te zien: de fases van leren lopen
Met deze tips leer je je kind lopen
Foto: Alexas Fotos
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje