Belangrijke tips voor het nieuwe schooljaar
- Annelies---WOW
- in Kinderen
- 0
- 776
- 17/08/2023
Het is weer voorbij die mooie zomer… Over een week beginnen de scholen alweer in sommige delen van het land. Opvoedcoach Annelies heeft een aantal belangrijke tips voor het nieuwe schooljaar.
Zo aan het eind van de vakantie, begint de spanning over het nieuwe schooljaar te groeien. “Hoe zou het zijn in groep…?”, “Zitten er leuke kinderen in de klas?”, “Zou deze juf/meester streng zijn?” Zomaar wat twijfels die rondgaan in het hoofd van je kind. Daarom heb ik twee tips om het schooljaar met een goed gevoel te beginnen én een belangrijke tip voor na de eerste schooldag.
Tip 1 - Heb aandacht voor de spanning en twijfels die je kind heeft
Naar een nieuwe klas gaan is voor veel kinderen spannend. Nieuwe leerkracht, ander lokaal, moeilijkere leerstof. En dan gaat dat koppie van je kind malen. “Wat nou als ik het niet kan?” en “Zou de juf/meester wel aardig zijn?” etc.
De gedachten vliegen rond in het hoofd van je kind en er zijn genoeg redenen om te piekeren. Dat komt zijn gedrag meestal niet ten goede. Als ouders zijn we snel geneigd om die twijfels van onze kinderen weg te willen nemen. We willen ze geruststellen en laten zien dat het allemaal echt wel goedkomt. Dus zeggen we dingen als: “Joh, dat komt echt wel goed. Je gaat het allemaal nog leren en deze juf is volgens mij hartstikke aardig. Daar hoef je je geen zorgen over te maken.
Goed bedoeld, maar het helpt helaas voor geen meter. Het is voor kinderen juist belangrijk om even aandacht te hebben voor zijn zorgen en twijfels. Dus het helpt om te benoemen dat het inderdaad heel spannend kan zijn om naar een andere groep te gaan. Hiermee laat je zien dat je je kind begrijpt en dat het helemaal niet gek is om het spannend te vinden. Nadat je aandacht gehad hebt voor de twijfel, komt je geruststelling ook veel beter aan.
Bijvoorbeeld zo: “Ja dat snap ik, ik vond het ook altijd heel spannend, die eerste dag in een nieuwe klas. Dat is logisch. Je weet niet precies wat je gaat leren en dat is spannend. Helemaal niet raar. De juf gaat je er wel bij helpen, dat komt vast goed.”
Tip 2 - Herinner je kind aan eerdere succeservaringen
Help je kind herinneren aan eerdere succeservaringen, zo ziet hij dat hij al eerder met dat bijltje heeft gehakt en dat geeft vertrouwen.
Bijvoorbeeld zo: “Weet je nog hoe spannend je het vond om naar de kinderclub te gaan, op de camping? Daar kende je de juf ook niet. Maar je hebt het wél gedaan en weet je nog hoe leuk je dat vond?”
Die herinnering aan eerdere successen, geven je kind de moed en het vertrouwen om nieuwe ervaringen op te doen.
Tip 3 - Belangrijk voor ná de eerste schooldag
Als je kind thuiskomt van zijn eerste schooldag, willen we van alles weten. We willen graag weten of ons kind het wel fijn gehad heeft. Dus knallen we een spervuur aan vragen op ons kind af: “Was de juf leuk?”, “Heb je al gerekend?”, “Welke letter heb je geleerd?”, “Naast wie zat je?”
Maar zo’n eerste schooldag is voor je kind heel vermoeiend. Na zes heerlijke vakantieweken is het weer wennen aan het ritme van school en dan ook nog eens al die indrukken van een nieuwe klas. Veel kinderen hebben helemaal geen zin om al die vragen te beantwoorden.
Stel je maar even voor dat jij een nieuwe baan hebt, je komt vermoeid thuis en vervolgens onderwerpt je partner/moeder/buurvrouw je aan een kruisverhoor en wil precies weten wat je, wanneer, gedaan hebt. Lief bedoeld, maar je zit er niet op te wachten. Je wil eerst even op adem komen en pas later vertellen wat je allemaal meegemaakt hebt. En dat geldt dus ook voor je kind. Dus stel belangstelling, maar bijt je tong af en wees niet té nieuwsgierig.
Geniet van de laatste dagen/weken vakantie en op naar een mooi en nieuw schooljaar!
Volg je mij al op Instagram? Daar deel ik iedere dag tips om het opvoeden leuker én makkelijker te maken.
Lees ook:
Deze vijf soorten moeders kom je op ieder schoolplein tegen
Dingen die niemand je vertelt als je kind naar de basisschool gaat
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)