België populair bij stellen met vruchtbaarheidsproblemen
- Chantal
- in Kinderwens
- 0
- 1021
- 02/05/2023
Nederlandse stellen met vruchtbaarheidsproblemen zoeken vaak hun heil in België, omdat er meer onderzoeken worden gedaan om te onderzoeken waarom zwanger raken niet lukt.
België
Dit blijkt uit rondvraag van Nieuwsuur bij vijf Vlaamse ziekenhuizen. Vorig jaar bleken er zo'n 2.000 Nederlandse stellen met een kinderwens naar België gingen voor hulp. Het kan dat dat er veel meer zijn, omdat niet alle ziekenhuizen hun cijfers wilden delen.
Andere aanpak dan in Nederland
Vaak horen mensen via anderen of via social media goede verhalen over het buitenland als het gaat om het vervullen van een kinderwens. België is populair omdat Belgische gynaecologen vaker een baarmoederonderzoek doen. Ook doen ze aan experimentele behandelingen zoals een krasje maken in het baarmoederslijmvlies om de innesteling van de embryo te bevorderen. Of dit ook tot meer zwangerschappen leidt, is de wetenschap nog niet over uit.
Terugplaatsen embryo
Wat ook anders gaat bij onze Zuiderburen: de embryo wordt standaard na vijf dagen na de bevruchting teruggeplaatst. In Nederland wordt dat al na drie dagen gedaan. Door langer te wachten zou alleen de sterkste embryo overblijven en dat zou de kans op een zwangerschap moeten verhogen. In Nederland zijn er maar een paar ziekenhuizen die dit op dag vijf doen: Het Erasmus MC, Dijklander Ziekenhuis in Purmerend en TFP Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Veel andere Nederlandse ziekenhuizen willen eerst afwachten op meer wetenschappelijk onderzoek die een latere terugplaatsing van de embryo ondersteunt.
Oproep
Heb jij de stap genomen om in het buitenland hulp te zoeken om je kinderwens te vervullen? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Laat je reactie achter onder dit artikel of op Facebook. Wil je het liever anoniem doen dan kun je dat via dit formulier naar de redactie sturen.
Lees ook:
Koppel diep in de schulden na tien rondes ivf
'IVF in Duitsland: voor ons het gouden ei'
Bron: Nieuwsuur
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)