Ben je zwanger? Deze checklist is dan goud waard!
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 19362
- 17/02/2022
Toen ik in 2013 mijn bruiloft ging plannen, kwam ik om in de overzichtelijke checklists met tijdsschema's waarin bepaalde zaken geregeld moesten worden. Zo wist ik precies tot wanneer ik de jurk kon bestellen, wanneer de safe-the-dates de deur uit moesten en wanneer we uiterlijk de feestlocatie rond moesten hebben. Een soortgelijke checklist kon ik een jaar later - toen ik voor het eerst zwanger was - niet vinden.
Daarom heb ik hem zelf maar gemaakt. Een handige lijst met zaken waar je als zwangere per trimester even aan moet denken. Aangezien wij op BabyBytes van alle markten thuis zijn, is er per onderdeel vaak ook een doorklik-link met meer informatie. Doe er je voordeel mee! ;-)
Wat doe je in het eerste trimester?
- Zodra je van de shock bekomen bent dat er daadwerkelijk een embryo in je baarmoeder zit, is het eigenlijk al tijd om contact op te nemen met een verloskundige. Tenzij je onder controle bent van een gynaecoloog, kun je hier zelf naar op zoek gaan. Handig is om je in te schrijven bij een verloskundige in de buurt, maar dit hoeft niet. Misschien zit er iets verderop wel eentje waar je een betere klik mee hebt. De verloskundige maakt samen met je een afspraak voor een eerste echo. Meestal is dit een termijnecho (rond 11 weken zwangerschap), maar het kan ook zijn dat je langs mag komen voor een vroege echo, om te zien of het hartje klopt. Deze vindt dan plaats rond de 7 weken zwangerschap.
- Breng ook je huisarts op de hoogte van de zwangerschap. Die houdt er, mocht het nodig zijn, rekening mee dat je zwanger bent als je medicijnen slikt. Deze zullen eventueel aangepast worden.
- Mocht je achter het initiatief staan én geen moeite hebben bij een aantal weken lang je urine verzamelen, dan kun je je inschrijven bij Moeders voor Moeders. Er komt dan een consulente op bezoek met een zwangerschapstest. Als deze weer positief is, kan je meedoen.
- Na je eerste termijnecho kun je je vast inschrijven bij een kraamzorgbureau. Deze moeten veel plannen en hoe langer ze van tevoren op de hoogte zijn van je zwangerschap, hoe beter ze er rekening mee kunnen houden dat er daadwerkelijk een kraamverzorgende bij je voor de deur staat als je over een aantal maanden bevallen en wel met een gevulde Maxi-Cosi thuis komt.
- Denk samen na over de combinatietest of de NIPT. Wil je die uit laten voeren? Geef dit dan aan bij je verloskundige.
- Breng na een goede termijnecho je werkgever op de hoogte van je zwangerschap. Dit kun je ook eerder doen, als je het idee hebt dat je eerder al aangepast werk nodig hebt.
- Bedenk eventueel een leuke manier om de zwangerschap aan je familie en vrienden te vertellen. Een super bijzonder moment in jullie leven, dus maak er iets leuks van! ;-)
In het tweede trimester regel je dit:
- Ergens gedurende het tweede trimester is het tijd om je kind bij de gemeente te laten erkennen door de vader, als je niet getrouwd bent of geregistreerd partnerschap hebt. Mocht je bevallen, dan kan de vader hierna jullie kind bij de gemeente aangeven. Als de baby niet erkend is, moet je dit zelf doen.
- Bedenk je hoe je de kinderopvang wilt regelen als je baby straks geboren is en je verlof erop zit. Het lijkt nog heel ver weg (en dat is het ook!), maar het kan geen kwaad om hier over nagedacht te hebben. Je kunt je ongeboren uk ook vast in laten schrijven bij een kinderdagverblijf, als je dat wilt.
- Een hoogtepunt voor iedere zwangere: schaf de babyuitzet aan! Bestel een mooie kinderwagen, zorg dat je meubeltjes bij elkaar sprokkelt en dompel jezelf onder in de kinderkleding. Hoera!
- Waarschijnlijk wordt het tijdens het tweede trimester ook tijd om zwangerschapskleding aan te schaffen. Je broek gaat knellen en je shirts vallen vaak niet meer over je hele buik heen. Nog meer redenen om te shoppen.
- Breng je zorgverzekeraar op de hoogte van je zwangerschap en bestel eventueel een kraampakket. Deze kun je ook zelf samenstellen, maar de doos kant en klaar op laten sturen is waarschijnlijk handiger.
- Maak een begin met de inrichting van de kamer van de baby. Gooi een lief kleurtje verf tegen de muren of voorzie ze van een schattig behang. Je kunt de meubels in elkaar (laten!) zetten en hier en daar vast wat aan rommelen. Wacht nog even met de kleertjes wassen en dergelijke. Als je hier nu al mee zou beginnen, ruiken ze tegen de tijd dat de baby er eenmaal is, niet echt fris meer.
- Schrijf je, mocht je daar behoefte aan hebben, in voor een zwangerschapscursus. Ten eerste is het leuk om andere zwangeren in je omgeving te ontmoeten, ten tweede is het een goede voorbereiding op de bevalling en bovendien blijf je van veel verschillende soorten van zwangerschapsgym nog enigszins fit. Verdiep je even in de verschillende soorten ‘zwangerschapsclubs’ waar je uit kunt kiezen. Er is altijd wel iets bij waar je je thuis bij voelt.
Nog even en dan is de baby er. In het derde trimester moet je nog wel even hiervoor zorgen:
- Lijkt het je leuk om een zwangerschapsshoot te doen, om zo jou en je prachtige bolle buikje te vereeuwigen? Plan die dan rond deze periode. Ik heb me laten vertellen dat een zwangerschapsshoot tussen week 30 en week 34 meestal het best uitpakt, omdat de buik dan al lekker bol is, maar de baby is nog niet ingedaald. Bovendien ben je meestal fit genoeg om de shoot zonder moeite door te komen!
- Leg langzamerhand de laatste hand aan het babykamertje. Als die rond week 36 klaar staat, is dat mooi.
- Zo rond week 34 kun je beginnen met het wassen, strijken en opvouwen van de babykleding. Heerlijk om al die schattige kleertjes in alle rust netjes te kunnen opbergen.
- Ben je van plan om borstvoeding te gaan geven, bekijk dan eens of je hier een informatieavond over kunt volgen. Ik heb dat bij mijn zoon niet gedaan, en hier heb ik wel spijt van gehad. Het kan echt geen kwaad om je zo goed mogelijk te laten informeren als je borstvoeding wilt gaan geven. Er komt namelijk meer bij kijken dan ik in ieder geval had verwacht. Oja, schaf ook een voedingsbh (of 3) aan!
- Maak een vluchttas klaar voor als je gaat bevallen en je daarvoor naar het ziekenhuis gaat. Ook als je een thuisbevalling ambieert, is het verstandig de vluchttas klaar te zetten. Je weet maar nooit...
- Bedenk rond deze periode of je thuis, of in het ziekenhuis wilt bevallen. Je hoeft hier nog geen definitieve keuze in te maken (sterker nog, je kunt tijdens je bevalling nog beslissen wat je wilt), maar het is goed om hier over nagedacht te hebben. Als je in een kraamhotel wilt bevallen, kun je dat beter wel vast regelen.
- Ontwerp het geboortekaartje tot zover het kan en vraag eventueel een proefdruk aan. Je kunt ook vast beginnen met de adressen op de enveloppen voor de geboortekaartjes schrijven en ervoor te zorgen dat je genoeg postzegels in huis hebt.
- Bereid je voor op de kraamweek door vast wat te hamsteren.
- Maak een bevallingsplan. Hierin beschrijf je wie je wilt dat er bij de bevalling aanwezig zijn, waar je wilt bevallen, hoe je tegen eventuele pijnbestrijding aan kijkt, en eventuele andere wensen die je bij de bevalling hebt. Bedenk je dat iedere bevalling anders verloopt en dat er vrij weinig écht te plannen is. Toch is het goed om hier over na te denken en dit met je partner en de verloskundige te bespreken.
- Veel vrouwen krijgen met name in het laatste trimester een sterke vorm van nesteldrang. Alles moet schoon! Zelf stond ik met 37 weken op een gammel trappetje om de raampjes boven de deuren (?) te lappen en hing ik met 39 weken onderaan de toiletpot om die zorgvuldig te schrobben. Prima om schoon te maken als dat gaat, maar luister goed naar je lichaam. En doe liever niet van die gevaarlijke dingen als op gammele trappetjes staan enzo. Laat dat liever aan je partner, moeder of beste vriendin over. Die helpen je echt graag!
- Vergeet niet – en dit is serieus een hele belangrijke – om aan het einde van je laatste trimester HEEL. VEEL. RUST. te nemen! Doe structureel een middagdutje en ga op de bank tussen het opvouwen van de babykleertjes door lekker series bingewatchen of drink nog sloten aan koffie met vriendinnen op een terras. Hoe onwijs veel zin je ook hebt in de komst van de baby: deze stilte voor de storm komt nooit meer terug. Geniet dus bewust van je laatste weken ‘alleen’.
Een zwangerschap heeft veel voeten in de aarde, maar gelukkig zijn het wat betreft het regelwerk voornamelijk leuke dingen. Het kan je veel rust geven als je je goed voorbereidt op de komst van je uk. Geniet van alle belangrijke stapjes in deze bijzondere tijd, je zult zien dat die voorbij vliegt.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)