Bevallen? Deze dingen veranderen (bijna altijd blijvend) aan je lichaam
- Chantal
- in Moeder
- 0
- 1507
- 23/03/2023
Als je zwanger bent, sta je versteld van de veranderingen aan je lichaam. Maar wat je misschien niet weet, is dat die veranderingen (bijna altijd) blijvend zijn... Dus wees voorbereid!
Haar: krullen, andere kleur, andere structuur
De zwangerschapshormonen laten hun sporen na in je haar. Niet alleen verlies je veel haar na de bevalling, maar ook je coupe kan compleet veranderen. Had je superstijl haar? Na de bevalling kun je ineens gezegend zijn met krullen. Dat overkwam mij. Na mijn tweede bevalling werd het nog pluiziger dan eerst en ben ik nu heel veel tijd in de ochtend kwijt om die weerbarstige lokken te bedwingen. Maar goed: het kan ook andersom: dat je krullen ineens een steile coupe wordt. Of wat denk je van je haarkleur? Het kan zomaar gebeuren dat je van blond naar donker haar gaat.
Heel soms wordt je haar weer zoals voor je bevalling, maar de kans is groter dat het blijvend is.
Heupen
Er moet een kind uit, dus het zal je niet verbazen dat je heupen wat breder worden. Maar ook bij een keizersnede worden je heupen breder. En niet alleen je heupen, maar je ribbenkast zet ook uit om je baby in je buik meer ruimte te geven. Bij sommige vrouwen blijven de heupen en ribben iets breder staan dan voor de zwangerschap.
Dag borsten!
Had je voor je zwangerschap stevige borsten, erna is vaak een heel ander verhaal! Tijdens je zwangerschap zorgen de zwangerschapshormonen ervoor dat je borsten een paar cupmaten groter worden, maar als de melkmachines zijn uitgewerkt dan zijn je borsten helaas weer een aantal cupmaten kleiner, misschien zelf wel kleiner dan voor je zwangerschap... De oorzaak is het verlies van elasticiteit en dat komt helaas niet meer vanzelf goed.
Toch zijn er ook uitzonderingen, want er zijn ook vrouwen die juist na een zwangerschap grotere borsten hebben!
Die donkere lijn van je navel naar je...
Niet alle vrouwen hebben het, maar heel veel vrouwen wel: de linea negra, ofwel de zwangerschapsstreep die van je navel naar je schede loopt. Deze streep ontstaat als de buispieren uit elkaar gaan om plaats te maken voor de baarmoeder. Meestal verdwijnt deze weer na ongeveer drie maanden na de bevalling, maar de streep kan ook blijvend zijn.
Vind je de streep storend, vraag je arts wat je het beste kunt doen. Er zijn bijvoorbeeld crèmes die je huid iets lichter kunnen maken. Ook een laserbehandeling kan misschien uitkomst brengen.
Schoenmaat groter
Pas je ineens je favoriete laarsjes niet meer? Dat kan kloppen, want tijdens een zwangerschap kunnen je voeten zomaar een halve maat groeien. Dit heeft ook weer met je hormonen te maken. Het hormoon relaxine dat ervoor zorgt dat je banden en spieren van je bekken verslappen om ruimte te maken voor het moment dat je baby ter wereld komt. Maar die verslapping van je spieren kan dus ook doorwerken in je voeten. Er is een kans dat je een paar maanden na de bevalling weer je oude schoenmaat hebt, maar je grotere voeten kunnen ook blijvend zijn.
Bekkenbodemspieren
Je merkt het waarschijnlijk al tijdens je zwangerschap, vooral aan het einde: als je niest, hoest of lacht, kun je zomaar wat urine verliezen. Niet alleen je baby die groter wordt, drukt op je blaas ook je bekkenbodemspieren verzachten om je op de bevalling voor te bereiden. Helaas verdwijnt bij heel veel vrouwen deze vervelende kwaal niet na de bevalling, maar duurt het even. Bij meer dan de helft van de vrouwen komt het zes maanden na de bevalling weer goed. Als dat niet zo is, dan is er misschien iets anders aan de hand. Neem contact op met je huisarts.
Striae en zwangerschapsstriemen
De snelle groei van je buik, kan je huid niet goed bijhouden. Er ontstaan scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel die vanaf buitenaf zichtbaar zijn. Helaas verdwijnen ze niet na je bevalling. Ze kunnen nog wel een klein beetje vervagen.
Lees ook:
Een zwangerschapsneus: is dat iets waar elke zwangere last van heeft?
Alles over huidveranderingen tijdens je zwangerschap
Bron: TinyBeans.com
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)