Bevallen met een VR-bril

Bevallen met een VR-bril

De BirthVR-bril, wat is dat? Kunnen we virtual reality inzetten voor het verlichten van pijn tijdens de bevalling? Het klinkt misschien een beetje gek, maar ziekenhuizen denken van wel. Hieronder zetten we de voor- en nadelen op een rijtje.

Hoe werkt bevallen met een VR-bril?

Met een app en een VR-bril kunnen vrouwen in alle fases geholpen worden. Zo kun je ontspannen en op een meer comfortabele manier bevallen. Je komt terecht in een natuurlijke omgeving waardoor je afgeleid raakt en er minder pijnprikkels naar de hersenen worden gestuurd. De omgeving kan dan variëren van natuurbeelden tot begeleide meditatie- en ademhalingsoefeningen.

Voordelen van bevallen met een VR-bril

  • Afleiding en focus: alles waar jij je aandacht op vestigt groeit. Als jij je focust op pijn dan wordt dat groter maar als de focus ligt op iets positiefs (VR-bril) dan vermindert de pijn.
  • Ontspanning en stressvermindering: de software van de bril neemt je mee naar een ontspannende omgeving. Zo vermindert stress en angst. Ontspanning is belangrijk, zo komt er een hormoon, oxytocine, vrij wat zorgt voor ‘goede’ weeën.
  • Pijnvermindering: het verminderen van pijn, het grootste voordeel van virtual reality.
  • Vermindering van medicatie: uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van de VR-bril kan zorgen voor het verminderen van behoefte aan medicatie voor pijnbestrijding.

Nadelen van bevallen met een VR-bril

  • Technologische beperking: het is een vrij nieuw product, dit betekent dat niet alle ziekenhuizen beschikken over de benodigde techniek. Een eventuele technische ondersteuning kan ook van belang zijn, dit zodat alles soepel loopt zonder enige complicaties.
  • Cybersickness: Sommige vrouwen raken misselijk of duizelig van een VR bril. Dit treedt op bij zo’n vijf procent van de vrouwen.
  • Bewegingsvrijheid: je omgeving is afgesloten, dit kan een eventuele beperking zijn als je wil verplaatsten van positie. Daarnaast is je contact met je partner een stuk minder.

Deze voor- en nadelen zijn aspecten om te overwegen voor een bevalling.

Zou jij bevallen met behulp van en VR-bril?

Lees ook: 

Video: Hoe werkt het inleiden van een bevalling?
Hoe zien de eerste uren na een (ziekenhuis) bevalling eruit? 

Lekker luisteren: de BabyBytes bevallingsverhalen podcast

Beeld: Canva
Bron: Maasziekenhuis
Babyopkomst

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50