‘Bewerkte voeding net zo gezond of gezonder dan natuurlijke voeding’
- Redactie
- in Voeding
- 6
- 3304
- 08/02/2016
Tegenwoordig word je bijna aan de schandpaal genageld door medemoeders als je ‘toegeeft’ dat je je kind regelmatig eten uit een potje, pakje of blik geeft. Anno 2016 hoor je je kind natuurlijk eten te geven, dat is de trend. Maar natuurlijk voedsel is helemaal niet beter dan eten uit een potje of pakje, beweert de Wangeningse hoogleraar voedseltechnologie Tiny van Boekel (64). Hij zegt dat met bewerkt voedsel helemaal niks mis is.
‘We gebruiken E-nummers al eeuwenlang. Alleen noemden we ze vroeger citroenzuur, azijn of aardappelzetmeel’, zegt Tiny van Boekel tegen Nina.be. ‘De E-nummers zijn ooit bedacht om de consument te informeren en te beschermen tegen bijvoorbeeld allergieën. Maar mensen zien ze als een bewijs dat er is geknoeid met hun eten. Merkwaardig, want de stoffen hebben juist een E-nummer als bewijs dat ze níet schadelijk zijn. Ze zijn uitgebreid getest en er zijn strikte voorschriften voor de dosering.’
Kleurstoffen
Ook snoep dat felblauw of -groen is kunnen we vertrouwen volgens van Boekel. ‘Kleur is een belangrijke kwaliteitseigenschap waarop mensen hun voedsel beoordelen. Dat moet je niet onderschatten. Fabrikanten gebruiken kleurstoffen omdat mensen dat willen. Aardbeienconfituur wordt na een tijdje bruin. Niks mis mee, maar mensen willen per se die dieprode kleur.’
Bewerkt voedsel beter voor gezondheid
Ook andere bewerkingen van voedsel zijn volgens hem gezond. ‘Met bewerkingen kun je levensmiddelen langer van gewenste kwaliteit houden. Ze stellen bederf uit en voorkomen ziektes.’ Industrieel bewerkt voedsel is volgens hem zelfs beter voor de gezondheid. ‘Tomatenpuree uit blik is in veel opzichten gezonder dan verse tomaat. Tomaten bevatten lycopeen, een stof die heel gezond is. Maar de lycopeen zit opgesloten in cellen. Ons darmstelsel is niet in staat die cellen kapot te maken, zodat de stof vrijkomt en door het lichaam kan worden opgenomen. Maak je tomatenpuree, dan gaat de celstructuur kapot, komt het lycopeen vrij.
Ander voorbeeld: een pakje gedroogde soep. Omdat de ingrediënten droog zijn, gebeurt er niks mee. Geen bederf. Geen kwaliteitsverlies. Geen verlies van voedingsstoffen. Verse soep die een paar dagen in de koelkast staat, bevat misschien wel minder vitamines dan de soep in dat pakje.’
Groente kapot koken
‘De levensmiddelenindustrie levert goede producten die veilig zijn en een goede voedingswaarde hebben. Die je zo kunt gebruiken’, aldus de hoogleraar. ‘De industriële bewerking van producten wordt gecontroleerd. Een doperwt wordt lang genoeg verhit om de bacteriën te doden. Maar kort genoeg om de vitamines te behouden. Dat krijg je als consument niet voor elkaar. Je kookt alle groente kapot. De vitaminen verdwijnen met het water in het afvoerputje.’
Volgens van Boekel gaat eten gepaard met een hoop emoties en misverstanden. ‘Dat mensen bewerkt voedsel wantrouwen, heeft te maken met de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd. Het gebeurt achter gesloten deuren. Mensen denken daardoor dat er massaal wordt gerommeld met eten. Terwijl het niet zo is.’’
Meer weten? Lees het hele interview hier.
Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (6) Stuur een bedankje