Borst- of flesvoeding geven: voldeed het aan je verwachtingen?
- Chantal
- in Voeding
- 1
- 827
- 13/03/2024
De een weet zeker dat ze maandenlang borstvoeding wil geven, een ander zweert bij flesvoeding. Kwamen jouw verwachtingen uit of liep het anders dan je voor ogen had? In de Verenigde Staten zochten ze het uit.
Je baby voeden is niet zo vanzelfsprekend als je denkt. Je kunt heel wat obstakels tegenkomen. Wat als je baby last heeft van allergieën, of als het borstvoeden echt niet lukt, of als je baby weigert uit een flesje te willen drinken of als hij last heeft van reflux, ofwel dat je baby vaak moet spugen tijdens/na het voeden?
Het zijn dingen waar je misschien helemaal niet aan gedacht had toen je besloot dat je vol voor borstvoeding zou gaan of juist voor flesvoeding.
Onderzoek
In de Verenigde Staten onderzochten ze of de verwachtingen van ouders wat betreft het voeden van hun kind uitkwamen en of ze voldoende werden gesteund in de keuzen die ze maakten. Zo'n 1.899 kersverse ouders die afgelopen jaar een baby kregen, werden hierover geïnterviewd.
Maar liefst 71 procent van de ouders gaf aan dat ze trots waren dat ze borstvoeding gaven. 45 procent was trots op hun kolfprestaties en 24 procent was trots op het geven van flesvoeding.
Volgens onderzoeker professor Emily Oster, zouden deze percentages eigenlijk allemaal 100 procent moeten zijn. “We zouden allemaal trots moeten zijn op de manier waarop we onze kindjes voeden. Het feit dat het voor elke groep geen score van 100 procent heeft opgeleverd, betekent dat er nog werk aan de winkel is. Want elke ouder zou zich gesteund moeten voelen, vol zelfvertrouwen moeten zijn en blij moeten zijn met de keuze die er is gemaakt.”
Verwachtingen
Het onderzoek laat ook zien dat de verwachtingen rond het voeden van een baby, vaak totaal anders loopt dan de bedoeling was. Zo zegt 98 procent van de ouders dat ze van tevoren een plan hadden. 25 procent was van plan om alleen borstvoeding te geven, 55 procent wilde zowel borstvoeding geven als gebruik maken van een kolfapparaat en 11 procent was van plan om een combi te maken tussen borstvoeding, kolven en kunstvoeding.
Verder wilde 80 procent van de moeders die van plan was om hun kindje minstens een jaar lang alleen borstvoeding te geven. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het bij 25 procent van deze moeders om een half jaar vol te houden. 74 procent was overgeschakeld naar flesvoeding, 87 procent maakte gebruik van de combi borstvoeding, kolven en kunstvoeding. Over het algemeen zei 41 procent van de ouders dat ze aan hun borstvoedingsverwachtingen hadden voldaan.
Keuze qua voedingen
Als het niet geheel volgens plan is verlopen, kan dat voor een grote teleurstelling zorgen bij ouders en soms kan er ook een schuldgevoel ontstaan. Volgens Oster is het juist goed om ook open te staan voor andere manieren van voeden dan alleen borstvoeding. “Het combineren van voeden (borst- en flesvoeding) zorgt ervoor dat borstvoeding langer kan worden volgehouden. Het onderzoek laat zien dat het niet om het ene of het andere gaat, maar dat het gaat dat er veel keuze is.”
Steun en voorlichting
Het onderzoek laat verder zien dat er wat betreft voorlichting over de manier van voeden nog heel wat te verbeteren valt. Zo geeft 82 procent van de ouders aan dat steun en voorlichting heeft gekregen bij het geven van borstvoeding. Maar als het gaat om flesvoeding dan blijkt dan 47 procent van de ouders daar geen steun voor of enige voorlichting over kreeg. Wat betreft kolven kreeg 38 procent geen informatie hierover.
Volgens Oster is het nodig dat ouders meer steun en meer voorlichting moeten krijgen ongeacht de keuze die ze hebben gemaakt over het voeden van hun baby.
Ben jij tevreden over de manier waarop jij je baby hebt gevoed?
Lees ook:
Moeders voelen zich vaak schuldig over flesvoeding
'Ook al was ik net bevallen: ik moest en zou uitgaan'
Bron: TheBump.com
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje