Borstvoeding combineren met je werk: hoe doe je dat?
- Betty
- in Voeding
- 7
- 5949
- 03/08/2017
Volgens de WHO (World Health Organization) zouden kinderen overal ter wereld ten minste de eerste twee jaar van hun leven borstvoeding moeten krijgen. Op die manier krijgen ze alle nodige vitamines en mineralen binnen. Toch vraagt dit veel van een moeder. Voorál als die moeder een intensieve baan heeft waarbij borstvoeding niet heel goed past.
Ik hoor het in mijn omgeving vaak: ik ga borstvoeding geven, maar als ik weer aan het werk ga, stop ik. Nu is iedere reden om te willen stoppen met het geven van borstvoeding een goede reden, want iedereen beslist daar zelf over. Maar als je als moeder liever wél wil blijven voeden, is het handig om te weten dat je als werkende jonge moeder een aantal rechten hebt.
Lees ook:
Alle rechten en plichten van een werkende zwangere
Rechten
Tot je kindje negen maanden oud is, heb je kolfrecht. Dat houdt in dat je tijd moet krijgen om te kolven óf om je kindje live te voeden. Je hebt hier maximaal een kwart van je werktijd per dag voor en moet dit in overleg met je werkgever indelen. Ook moet je werkgever je tijdens deze periode op de hoogte houden als je werkt met giftige stoffen. Deze kunnen namelijk via je melk bij je kindje terecht komen.
Kolfruimte
Daarnaast is iedere werkgever verplicht een passende kolfruimte te regelen. Dat houdt in dat het een afgesloten ruimte is die rustig, tochtvrij, behaaglijk qua temperatuur is en waar een comfortabele stoel of bank staat. Ook is er bij voorkeur een koelkast en een kraan met stromend water aanwezig. Een bezemkast waar de conciërge z'n karretje schoonmaakspullen opbergt is dus géén geschikte ruimte.
Voorbereiden
Stel je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte van het feit dat je borstvoeding wil blijven geven, ook als je weer aan het werk bent. Deze kan eventueel kijken of er geschoven kan worden met je werkzaamheden, zodat hier tijd voor gemaakt kan worden en kan voor een geschikte ruimte zorgen.
Zorg dat je thuis al bekend raakt met de kolf én dat je je kindje vanaf ongeveer zes weken laat wennen aan drinken uit een flesje. Ook doe je er goed aan om een voorraadje melk aan te leggen in de vriezer. Dit kan je het best doen als je uk net de ochtendvoeding heeft gehad. Meestal heb je daarna nog melk over.
Kolven
Stel tijdens het kolven je collega's en werkgever op de hoogte van waar je bent en dat je even niet gestoord kan worden. Het kan helpen een toeschietreflex op te wekken als je naar foto's of filmpjes van je kleintje kijkt. Wees niet bang als je de eerste dagen terug op het werk minder melk kolft dan je gewend bent. Dit hebben meerdere moeders, uiteindelijk gaat het beter.
Als je kindje de fles weigert
Mijn beide kinderen waren volhardende flesweigeraars. Mijn zoon begon uit een fles te drinken toen hij 14 maanden was, mijn dochter (momenteel 14 maanden) weigert nog elke vorm van plastic in haar mond. Kolven was voor hen dus niet echt een goede optie. Totdat mijn dochter negen maanden oud was, ging ik nog iedere werkdag één tot twee keer per dag naar huis. Ik heb het geluk dat ik met mijn eigen laptop van waar dan ook kan werken, dus dat ik op dagen dat mijn meisje mij nodig had, gewoon vanuit onze werkkamer kon werken en haar aan kon leggen wanneer ze dat wilde.
Voor moeders die ook met flesweigeraars te maken hebben, kan het rust geven als je kan regelen dat je ook (deels) vanuit huis werkt. Je kunt - als dit niet mogelijk is - een kinderdagverblijf zoeken dichtbij je werk, dus dat je even langsloopt om je kleintje te voeden. Ook kan je vragen of de oppas met je uk langs je werk komt, zodat jij even kan voeden. Mochten er écht problemen zijn, trek dan aan de bel bij de bedrijfsarts. Die kan je verder helpen zoeken naar mogelijkheden.
Heb jij gevoed tijdens je werk?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (7) Stuur een bedankje