Borstvoeding: jonge ouders teleurgesteld over moment van stoppen
- Chantal
- in Voeding
- 0
- 746
- 07/05/2024
Onlangs berichtten we al over een uitgebreid Amerikaans onderzoek over de verwachtingen van borstvoeding. Nu is er ook in Nederland een onderzoek gedaan naar borstvoeding.
Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat maar liefst 71 procent van de vrouwen eerder stopt met het geven van borstvoeding dan ze hadden gehoopt. Ruim 65 procent was hierover teleurgesteld.
Waarom eerder stoppen met borstvoeding?
De teleurstelling om eerder te stoppen met borstvoeding dan gepland is groot. Maar wat is de reden om eerder te stoppen? De grote boosdoener is de hoeveelheid melk. Volgens de respondenten kreeg de baby onvoldoende melk binnen of waren ze daar onzeker over. Ook werd het feit dat het niet goed lukte of omdat vrouwen pijn ervaren, werden als reden aangedragen.
Volgens Marije Verwijs, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum kan het geven van borstvoeding een uitdaging zijn zeker als kersverse moeder. “De genoemde redenen laten de noodzaak zien van betere begeleiding en goede voorlichting door onder andere de verloskundige, kraamverzorgende en JGZ. Niet elke ouder is bekend met de hulp die er is. En het zou helpen als een lactatiekundige (borstvoedingsexpert) voor iedereen die het nodig heeft toegankelijk is.”
Borstvoeding minder populair?
Wat ook opviel bij het onderzoek was dat het geven van borstvoeding minder populair lijkt te zijn. 53 procent van de vrouwen start met het uitsluitend geven van borstvoeding als hun baby is geboren. Dat is het laagste percentage sinds 1997. Ook al lijkt en percentage van 53 procent laag, 23 procent van de baby's krijgt een combinatie van borst- en flesvoeding. Dus het totaal van de baby's dat borstvoeding krijgt is 76 procent en dat cijfer is weer hoger dan voorgaande jaren.
Nederland scoort internationaal laag
Als we internationaal kijken, bungelt Nederland onderaan als het gaat om borstvoeding en beleid. In de top 100 staan ons land op een 90e plaats, dat blijkt uit cijfers van het Word Breastfeeding Trends Initiative. Dit is een organisatie die met een puntensysteem in kaart brengt hoe overheden omgaan met borstvoeding. Nederland bungelt onderaan de lijst omdat er onder andere geen overheidsbeleid en structurele monitoring is. Bovendien is er geen crisisbeleid in het geval van rampen en noodsituaties.
Lees ook:
Borst- of flesvoeding geven: voldeed het aan je verwachtingen?
Kan je oude en nieuwe borstvoeding mixen?
Bron: Voedingscentrum
Beeld: Helena Lopes via Pexels.com
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)