Borstvoeding zonder roze bril: wat niemand je vertelt
-
- in Baby
- 0
- 625
- 13 dagen
Borstvoeding is een mooi en intiem moment dat je deelt met je kindje. Het is de meest natuurlijke voeding voor je baby en een prachtig moment van verbinding... maar eerlijk? Het kan soms ook best pittig zijn.
Kijk, de foldertjes en goedbedoelde adviezen beloven een idyllisch plaatje. Een moeder in een zachte badjas, haar haar in een perfecte knot, een glimlach van oor tot oor terwijl ze trots naar haar baby kijkt. De realiteit? Jij, in een uitgelubberd T-shirt, met een voedingsbeha waar de zoogcompressen half uit hangen en met wallen tot op je knieën, worstelend met een baby die lijkt te denken dat jouw tepel een soort stressbal is. Welcome to motherhood.
Dingen over borstvoeding die je niet in de boekjes leest
Voor veel moeders zullen de volgende punten herkenbaar, maar (spoiler alert!) gelukkig wordt het na verloop van tijd vaak makkelijker.
1. Het doet pijn - ja, echt
Als het goed is, doet het geen pijn, zeggen ze. Nou, laten we je even uit die droom helpen. Het kan wél pijn doen. In de eerste dagen kunnen je tepels gevoelig zijn, vooral als je baby en jij nog aan elkaar moeten wennen. Zeker in het begin, als je tepels plotseling 24/7 dienst moeten doen en je baby de zuigkracht van een stofzuiger blijkt te hebben. Dit is gelukkig vaak tijdelijk, en met een goede aanlegtechniek kun je veel ongemak voorkomen. “Veel pijnklachten komen door een verkeerde aanlegtechniek”, legt lactatiekundige Geerte van den Broek van Borstvoeding Academie uit. “Door goed naar babygedrag te kijken en de aanlegtechniek te verbeteren, kun je vaak veel ongemak voorkomen. En schakel op tijd hulp in, want vaak zie je al snel verbetering.”
2. Je voelt je een menselijke melkkoe
Je dacht dat je lichaam weer van jou zou zijn na de bevalling? Haha, schattig. Je bent nu officieel een lopend buffet. Althans, voor sommige moeders voelt dit zo. “De eerste weken kunnen intens zijn," geeft Van den Broek toe. Overal waar je gaat, ben je bezig met de volgende voeding, de vorige voeding, de melkproductie en of je borsten niet ineens exploderen als je een keer langer slaapt dan vier uur. “Het is echt een leerproces, voor zowel moeder als baby. Zie het als leren fietsen: in het begin wiebelig, maar uiteindelijk wordt het vanzelfsprekend.” Volgens de lactatiekundige is de tweede dag en nacht het moment dat je kindje héél vaak wil drinken. “Je baby helpt je lichaam om meer melk te produceren. Vertrouw erop: de natuur heeft dit perfect geregeld.”
3. Je kunt lekkage verwachten
Dacht je dat een volle luier erg was? Wacht maar tot je eigen melk letterlijk uit je borsten spuit op de meest ongelegen momenten. Tijdens een Zoom-meeting, in de supermarkt., tijdens een romantisch moment met je partner. Gelukkig zijn zoogcompressen een simpele oplossing. Soms hoef je niet eens je baby vast te houden om melk te laten stromen. Alleen al het horen van een baby huilen (zelfs op tv!) kan je lichaam in melkmode zetten. En dan sta je daar, in de rij bij de bakker, met twee natte plekken op je shirt. Ook dit neemt bij de meeste moeders na verloop van tijd af.
4. Je komt een keer in die vicieuze cirkel
Wanneer je borstvoeding geeft, beland je als moeder soms in een vicieuze cirkel. Je maakt je zorgen dat je te weinig melk hebt, waardoor je bang bent dat je baby niet genoeg binnenkrijgt. “Stress en onzekerheid kunnen de toeschietreflex beïnvloeden, waardoor het lijkt alsof je minder melk hebt. Dit betekent gelukkig niet altijd dat er echt te weinig melk is. Door spanning houd je de melk letterlijk vast. Probeer daarom te ontspannen en de stress los te laten.” Door op je lichaam te vertrouwen, kun je deze cirkel doorbreken. Zoek rustmomenten, adem diep in en uit en weet dat je lichaam vaak precies doet wat nodig is.
5. Je kunt honger hebben als een bouwvakker
Borstvoeding geven is topsport. Je verbrandt tot 500 calorieën per dag en je lichaam eist die terug. Je zult snacken alsof je traint voor een marathon en 's nachts wakker worden met een oncontroleerbare drang naar pindakaas en chocola.
6. Je bent constant met de klok bezig
Zelfs als je baby slaapt, draait jouw hoofd overuren. Wanneer was de laatste voeding? Hoeveel uur laat je ertussen? Is dit handig met het volgende slaapje? En dan de eeuwige twijfel: maak je de baby wakker of laat je hem slapen? Borstvoeding mag dan 'op verzoek' zijn, maar ondertussen ben je stiekem continu aan het rekenen, plannen en hopen dat je ooit weer een normaal dag- en nachtritme krijgt. Vaak komt dat moment sneller dan je denkt.
Maar... hopelijk is het het waard
Ja, het is chaotisch, vermoeiend en soms ronduit frustrerend. Maar ergens tussen de stuwing, de slapeloze nachten en de melkvlekken op je shirt, gebeuren er ook wonderen. Die blik van pure tevredenheid als je baby in slaap valt aan de borst, die eerste keer dat het voeden zonder pijn gaat, het besef dat jouw lichaam deze kleine mens voedt en laat groeien... Dat is voor de meeste moeders écht onbetaalbaar.
“Borstvoeding mag dan een natuurlijk proces zijn, het betekent niet dat het altijd vanzelf gaat”, zegt Van den Broek. “Maar met de juiste kennis, steun en een beetje geduld, wordt het steeds makkelijker.” En de beloning is groot. De geborgenheid die je baby voelt, de unieke band die jullie opbouwen en het vertrouwen in je eigen kracht als moeder – dát is waar je het voor doet. “En weet dat je er niet alleen voor staat. Zoek steun (bijvoorbeeld via een lactatiekundige of een community), maak gebruik van huid-op-huidcontact, pas ontspanningstechnieken toe en probeer zoveel mogelijke praktische kennis op te doen over melkproductie.”
Dus als je het even niet meer ziet zitten: adem in, adem uit en onthoud dat je hoe dan ook fantastisch bezig bent.
Lees ook:
Zo kan een partner helpen de borstvoeding te laten slagen
Borstvoeding geven: hoe kan ik mijn meldproductie laten slagen?
Podcast: thuis of in het ziekenhuis bevallen?
Beeld: Unsplash
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)