Britse artsen waarschuwen voor geboortetrend ‘microbirthing’
- Redactie
- in Baby
- 5
- 11556
- 24/02/2016
Er is een nieuwe trend in geboorteland en artsen zijn er allesbehalve blij mee. Wat deze nieuwe trend onder kersverse ouders is? Als een kindje via een keizersnee geboren is, willen ze dat er een uitstrijkje uit het geboortekanaal wordt aangebracht op de mond en de ogen van de baby.
De ouders doen het vervolgens zelf of ze vragen een arts om het te doen. Het idee is dat het kind via microbirthing of ‘viganial seeding’ zoals het heet, extra weerstand krijgt. Echter, het is niet bewezen dat dit werkt en daarbij kan het juist gevaarlijk zijn.
Het Britse wetenschapsblad British Medical Journal schrijft hierover in de nieuwste editie. Verschillende artsen uit Londen geven aan dat steeds meer vrouwen om deze behandeling vragen. De ouders hopen op deze manier dat de baby een goede darmflora krijgt en het allergieën en overgewicht in een later stadium in hun leven tegengaat. De artsen weet niet goed hoe ze met deze verzoeken om moeten gaan.
Geslachtsziektes
De auteurs van het artikel waarschuwen artsen dat vrouwen (geslachts)ziektes kunnen hebben zonder dat ze dit zelf weten. Denk hierbij aan streptokokken, herpes, chlamydia en gonorroe. Bij microbirthing kan de baby deze ziektes ook krijgen. 'We hebben al eens moeten ingrijpen om deze handeling te voorkomen bij een vrouw met herpes en we verwachten problemen als dit populairder wordt’, schrijven ze. Hun advies aan de artsen is daarom: niet ingaan op zo’n verzoek, en aan de ouders: niet doen. Borstvoeding geven en antibiotica zo veel mogelijk mijden, is veel beter voor de ontwikkeling van de baby.
Ook in Nederland vragen ouders 'af en toe' om microbirthing, volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie. Cijfers zijn er niet, omdat dit niet wordt bijgehouden. De vereniging sluit zich aan bij de Britse collega's: er is weinig bewijs dat microbirthing werkt en het kind kan er ernstig ziek van worden.
Heb jij weleens van microbirthing of viganial seeding gehoord?
Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (5) Stuur een bedankje