Cafeïne tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op overgewicht bij kind
- Redactie
- in Voeding
- 5
- 4511
- 30/04/2018
Even lekker wakker worden met een kopje koffie in de ochtend? Pas daar maar mee op als je zwanger bent. Uit onderzoek blijkt namelijk dat baby’s die via de placenta veel cafeïne binnen gekregen hebben, vaker overgewicht hebben.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 51.000 moeders en kinderen die deelnamen aan de Norwegian Mother and Child Cohort Study tussen 2002 en 2008. Met 22 weken zwangerschap werden de moeders gevraagd of ze hun voedingspatroon wilden bijhouden, zo ook hun cafeïne inname.
Wat bleek? Kinderen die voor de geboorte in hoge mate aan cafeïne werden blootgesteld, wegen als baby (3-12 maanden) gemiddeld 67-87 gram meer, als peuter 110-136 gram meer, als kleuter (3-5 jaar) 213-320 gram meer en 480 gram meer wanneer ze hun achtste verjaardag vieren.
Lees ook:
Koffie en borstvoeding geven: kan dat samen
Cafeïne inname
De cafeïne inname in het voedingspatroon bij moeders kwam voornamelijk uit koffie, zwarte thee, energy drinks, chocola, toetjes, taart en snoepgoed. De dagelijkse inname werd gegroepeerd in laag (0-49 mg), gemiddeld (50-199 mg), hoog (200-299 mg) en heel hoog (300+ mg). Bij net iets minder dan de helft van de moeders (46%) was de inname van cafeïne laag, bij 44 procent was het gemiddeld, bij 7 procent hoog en bij 3 procent heel hoog.
Bij moeders die een hoog cafeïnegehalte innamen, was de kans groter dat zij ouder dan dertig waren, meer dan een kind hadden en rookten tijdens de zwangerschap. Was de cafeïne inname ‘heel hoog’ dan waren zij meestal laag opgeleid en hadden zij voor de zwangerschap overgewicht.
Miskraam
Dat cafeïne slecht is tijdens de zwangerschap wisten we trouwens al. Cafeïne wordt snel in het lichaam opgenomen, ook in de placenta. Tijdens de zwangerschap duurt het langer voordat cafeïne weer afgebroken wordt. Ook wordt cafeïne in verband gebracht met miskramen en groeibeperking van de foetus.
200 mg staat ongeveer gelijk aan...
- Twee koppen thee (350ml) - 75 mg per kop
- Een kop filterkoffie - 140 mg
- Vijf blikjes cola - 40 mg per blikje
- Acht chocolade repen (50g) - 25 mg per stuk
- Twee blikjes energydrink (250ml) - 80 mg per blikje
Drink jij koffie tijdens de zwangerschap?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (5) Stuur een bedankje