Column 'Babybytes 1.0' een oud-lid vertelt
- Redactie
- in Lifestyle
- 9
- 4519
- 21/09/2016
Carolijn Franken is tekstschrijfster en oud-lid van Babybytes. Tijdens haar zwangerschap bracht ze uren door op de website en dan vooral het forum. Toen ze er lucht van kreeg dat Babybytes een nieuwe uitstraling ging krijgen en een nieuwe weg in zou slaan, bedacht ze zich geen moment en pende een hilarische column neer. Nog die avond had ik hem in mijn mailbox en bewaarde hem voor dit moment. De layout is live, de reacties zijn overweldigend fijn en we hopen samen met jullie een te gekke toekomst tegemoet te gaan.
Per toeval lees ik op Twitter dat de website Babybytes een soort doorstart ondergaat.
Babybytes! Dat het nog bestaat! Acuut krijg ik flashbacks van toen Babybytes nog van/voor mij was. Voor jullie even in het kort mijn voorgeschiedenis en ervaring met het “oude” Babybytes. En hoe de website er in 2010 uitzag.
Toen ik een kleine 7 jaar geleden in de wereld van het moederschap terecht kwam, belandde ik via een omweg op Babybytes. Ik weet het niet meer precies, maar ongetwijfeld had ik op Google een zoekopdracht ingetikt in de trant van: ‘wat is een hydrofiele luier’ of ‘hoeveel kilo aankomen tijdens zwangerschap’ of ‘doet bevallen pijn’. Na dit soort zoekopdrachten verscheen Babybytes telkens bovenaan bij de resultaten. Steeds vaker keek ik rond op Babybytes. Als nieuwbakken en onervaren soon-to-be-mom werd Babybytes een beetje mijn zogenaamde ‘lifeline’. Want ik had geen idee wat me te wachten stond.
Pseudoniem
Ik weet nog goed dat ik de website er een beetje ‘cheesy’ uit vond zien. Veel roze en blauw uiteraard. Veel tekeningetjes die in een jaren 80 poëziealbum niet hadden misstaan. Verder: veel rare namen van forumleden. Want Babybytes had (heeft nog steeds, zag ik tijdens wat research) ook een forum. Om mee te kunnen praten én om nog meer te kunnen lezen ben ik ook lid geworden van het forum. Met een schuilnaam registreerde ik mezelf want ik wilde ook vragen stellen over mogelijke aambeien, je seksleven, baby-ellende, etc. Ik vond een aantal zaken in elk geval niet nodig om te delen met de hele wereld en dus was incognito wel zo handig.
Gezelligheid
Mijn forumnaam werd Maaike. Vraag me niet waarom, maar het paste beter bij mij dan namen als ‘youandiforeverandeverlove’ of ‘mamavan2(b)engeltjes’. Het eerste forum waar ik enigszins actief aan deelnam (lees: meelezen) werd: ‘week-tot-week’. Per week van je zwangerschap kon je meepraten over onderwerpen die bij die betreffende week horen. De eerste 12 weken gingen vooral over kwaaltjes en geheimhouding. En helaas ging het in die prille eerste weken ook af en toe over miskramen. Een afgestoten vruchtje of verloren kindje noemde men dan meestal een vlinder. Er was zelfs een vlinderpagina. Ik weet nog dat ik dacht: hoe fijn moet het zijn voor sommige vrouwen om daar hun verdriet te delen!
De weken die volgden werden dan wat rustiger en vanaf de 20-weken echo ging het los. Dan wisten de meeste vrouwen dat het goed was met de baby en of ze een meisje of jongetje mochten verwelkomen. Dus er werd gesproken over namen, kleding, wandelwagens, etc.
Trotse moeders is spé deelden foto’s van de babykamer. Of we konden als we wilden complete verslagen van bezoekjes aan de verloskundige lezen. Inclusief buik- en echofoto’s. Vanaf week 37 in de zwangerschap nam de spanning toe. We wensten elkaar succes, we klaagden over opgezwollen voeten (ons eerste kind is tijdens een hittegolf geboren), we konden de een na de ander feliciteren. Kortom: in het week-tot-week forum was het in mijn herinnering gezelligheid, een enkele sneer daargelaten. Nou ja, enkele is misschien iets te lichtzinnig beschreven.
Forumfittie's
Want op een forum waar heel veel hormonen ronddwalen daar gaat het nogal eens mis en wordt er soms een sneer uitgedeeld. Er was namelijk niet alleen een week-tot-week forum, je kon ook meepraten over andere onderwerpen. Over alles waar je mee te maken krijgt als zwangere of moeder kon je iets lezen. En in sommige onderwerpen was een sneer uitdelen meer regel dan uitzondering. Zoek anno 2016 eens op de termen ‘loedermoeder’ of ‘mompeace’. Deze thema's zijn al járen actueel op Babybytes. De meerderheid steunt elkaar en de minderheid weet het beter. Dat leverde aardig wat digitale gesprekstof op. Elk onderwerp waarover de meningen uiteenliepen ging gepaard met een kleine ‘fittie’. Zo heb ik een aantal onderwerpen vrij snel gemeden: borstvoeding versus flesvoeding, de eeuwige discussie over wel/niet vaccineren, inbakeren, roken tijdens de zwangerschap, en ga zo maar door. Voor al deze moeders in “mijn” tijd, die trouwens nu aan het opvoeden zijn, hadden we dan een über-opvoeder (moderator) genaamd Sharon. Zij fungeerde met andere moderators als een soort scheidsrechter wanneer sommige dames zich weer eens lieten gaan. Het schijnt vrijwilligerswerk te zijn. Dus dan moet je on- en offline opvoeden!
Dirk's Angels
Voor klachten of vragen van technische aard hadden we Dirk. De moderators waren een soort van ‘Dirk’s angels’. Zij speelden dan klachten over de site door naar Dirk. Ik heb me altijd afgevraagd of Dirk een afkorting was van een helpdeskservice of dat het een bestaande man was. Dit laatste blijkt na wederom wat research het geval.
(Dirk, even tussen jou en mij: in wat voor een wespennest ben jij gaan zitten?! Want je bent een succesvolle website begonnen met volgens mij dui-zen-den humeurige maar ook liefdevolle dames die een account hebben aangemaakt. Een website waar je te maken krijgt met volwaardige discussies maar ook met ruzies op basisschoolniveau. En dat moet je dan allemaal meelezen? Wat vertel jij in de voetbalkantine aan je vrienden? ‘Pfff druk gehad jongens, de site is gehackt door de borstvoedingsmaffia’. Ik ben oprecht nieuwsgierig naar jou en je motivaties om mee te werken aan Babybytes.)
Kennis en ervaringen online delen
Voor mij was Babybytes vooral meelezen en kennis opdoen. Want wat ik het allerfijnste en heel waardevol vond waren de tips, en dan met name van moeders die al een tweede, derde of vierde kind verwachtten. Ook erg prettig: dat je met een hoop bekenden gelijktijdig hetzelfde doormaakt. Je wilt niet altijd kinderloze vriendinnen lastigvallen met vragen of klachten. En als er zes moeders in je digitale omgeving tegelijkertijd te kampen hebben met hechtingen die jeuken dan is het prettig om daarover ervaringen uit te wisselen. Zelfs ’s nachts. Want: altijd wel iemand wakker door een krijsende baby.
Terug naar de doorstart. Babybytes gaat hervormd worden. Het wordt een online magazine met artikelen, amusement, informatie en nog veel meer begrijp ik via Twitter. Grote vraag: vind ik het nog wel interessant allemaal? Ik bedoel: mijn oudste is nu 6 jaar, de jongste is 2,5 en voor haar zoek ik eigenlijk een forum genaamd terrorbytes. Ik weet al veel, maar nooit genoeg, van het moederschap. Er zijn al zoveel mamablogs, mamasites, oh-wat-zijn-we-relaxte-moeders-community’s.
Babybytes wordt veelzijdiger
Echter gaat de nieuwe site niet alleen over baby’s en peuters. Het wordt meer dan dat. Als er ook artikelen gaan komen over thuiswerken met kinderen dan word ik weer een die-hard volger. Want nu ik achter de pc zit te tikken heb ik zojuist de zin ‘niet met een banaan in elkaars gezicht slaan’ uitgesproken. Echt waar. Dus.
Ontzettend bedankt Carolijn voor jouw humoristische blik op de tijd die Babybytes al heeft doorgemaakt. Wat je zegt klopt als een bus, we zijn vernieuwd in innerlijk én uiterlijk. Dat uit zich in artikelen met allerlei soorten onderwerpen en ook zeker leuk voor ouders met wat oudere kindjes. Houd ons vooral in de gaten!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (9) Stuur een bedankje