Communiceren met je baby: ins- en outs!
- Redactie
- in Baby
- 0
- 925
- 07/02/2023
De eerste woordjes zijn voor elke ouder spannend. Wordt het papa of mama? Of wordt het een heel ander woord? Vanaf hun geboorte communiceren baby's via verschillende manieren. Denk hierbij aan huilen, brabbelen en gebaren. Als jij wilt weten wat je kan doen om goed te communiceren met jouw baby en ze een goede taalontwikkeling wil geven, lees dan vooral verder!
Praten is een vorm van communiceren. Natuurlijk kunnen baby's niet praten, maar communiceren kunnen ze wel! In de eerste weken doen ze dit in de vorm van huilen en gebarentaal. Verschillende oorzaken hiervan zijn vermoeidheid, honger of een volle luier. Door gebarentaal kan de baby laten zien waar die mee zit en worden de behoeften erkent. Een goed voorbeeld is in de ogen wrijven bij vermoeidheid of lachen als ze iets leuk of grappig vinden.
De eerste maanden
In de eerste maanden begint je kindje geluiden te begrijpen die jij produceert. Ze doen dit door de jouw geproduceerde geluiden en bewegingen te volgen met hun ogen. Dit kan ze erg veel energie kosten, dus kijk niet op als ze even de tijd nemen om te ontspannen.
Na vier maanden
Na vier maanden begint je kindje met het maken van geluidjes. Dit kunnen kreuntjes, gilletjes en kraaitjes zijn. Het is voor de ouders slim om tijdens deze periode al tegen ze te praten, want kinderen zijn in deze fase ontzettend snel met dingen oppakken. Waar een kreuntje hier en een gilletje daar eerst nog toeval was, wordt dit snel een bewuster principe voor de baby.
Vanaf zeven maanden
Schrik niet als je baby in deze fase diens eerste woordje zegt! Rond de zevende/achtste maand gaat een baby brabbelen en zal het klanken kunnen uitspreken. Grote kans dat jouw baby het woordje 'mama' of 'papa' zal proberen te zeggen. In Amerika heeft baby TJ het al onder de knie! Zijn ouders plaatste dit ontzettend schattige filmpje met een leukste reactie van zijn ouders.
Negen maanden
Als wij, als volwassenen, een nieuwe taal leren, is er een grote kans dat je vast wel woorden begrijpt maar niet terug kan praten. Dit is hetzelfde bij baby's en hun leerproces. Vaak begrijpen zij specifieke woorden uit lange zinnen en zij kunnen hier een oorzaak en gevolg aan vastknopen. Na het eerste levensjaar beginnen kinderen woordjes terug te zeggen en is de kans op een gesprek met je kleine groot. De taalontwikkeling van je baby kan jij als ouder stimuleren door bijvoorbeeld gebeurtenissen uit te leggen, naar je kind te lachen, in korte zinnen terug te praten en ze uit te nodigen om te communiceren door ze keuzes te geven.
Wanneer zei jouw baby het eerste woordje en wat was dat?
Lees ook
De taalontwikkeling bij een dreumes: hoe gaat dat?
Uit de Babybytes encyclopedie: spraakontwikkeling bij kinderen
Bron: nji.nl
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)