Pseudokroep bij je kindje. Dat is schrikken!
- EstherHvW
- in Kinderen
- 0
- 34482
- 17/05/2023
Stel je voor: je zit lekker op de bank als je opeens een raar gepiep door de babyfoon hoort, gevolgd door een blaffende hoest. Als je een kijkje gaat nemen, tref je je kind happend naar adem aan. Dat is schrikken! Dit overkwam Brenda (30). Wat bleek? Haar dochter (3) bleek pseudokroep te hebben. Wat is het en hoe moet je handelen?
Wat is pseudokroep?
Pseudokroep komt voornamelijk voor bij kinderen in de leeftijd van zes maanden tot vijf jaar. Het is een ontsteking van de bovenste luchtwegen, veroorzaakt door een virus. Door die ontsteking zwellen de slijmvliezen van de stembanden en de bovenste luchtwegen op. Daardoor krijgt je kind het erg benauwd en gaat het hoesten. Bij het inademen klinkt een piepend geluid en de hoest is vaak een blafhoest (denk: zeehond).
De aanvallen komen meestal ’s avonds en ’s nachts voor (bedankt, Moeder Natuur). Vaak is je kind alleen verkouden en niet ziek. Er is dus geen enkele aanleiding. Dat klinkt al met al behoorlijk serieus en ernstig, maar gelukkig is het meestal onschuldig. Pseudokroep is een virus en besmettelijk via neus en mond. Je kunt dus gerust bij iemand met pseudokroep in de buurt komen, alleen knuffelen en kussen kun je beter een keertje overslaan.
Eerste aanval
Brenda: “De eerste keer dat mijn dochter midden in de nacht een pseudokroep aanval had, schrok ik me helemaal wild. Ik dacht dat ze een longontsteking had. Ze had het ontzettend benauwd en bleef maar hoesten op een heel vreemde toon. Ik heb de huisartsenpraktijk gebeld en ik mocht gelukkig direct langskomen. Eenmaal daar was er niet veel meer aan de hand. Stond ik daar, met een slaperig hoofd en een kind dat eigenlijk ook wel weer terug naar haar bedje wilde. Bij de huisarts kreeg ik gelukkig wel goede informatie over hoe ik de volgende keer zou moeten handelen.”
Hoe moet je handelen bij pseudokroep?
Allereerst, hoe moeilijk ook, probeer niet in paniek te raken. Het is makkelijker gezegd dan gedaan , maar wel erg belangrijk. Als jij onrustig en gestrest bent, voelt je kind dat. Probeer rustig te blijven en stel je kind gerust. Bijvoorbeeld met een speeltje of knuffeltje, of door een liedje te zingen. Probeer je kind mee te laten ademen op het tempo van jouw ademhaling: rustig inademen en rustig uitademen.
Ook warme, vochtige lucht kan helpen. Zet de hete kraan aan en zorg dat de badkamer zich vult met stoom. Ga dan samen met je kind in de badkamer zitten en herhaal bovenstaande stappen: rustig blijven, afleiden en samen rustig ademhalen. Buitenlucht kan ook helpen. Dus in plaats van warme, vochtige lucht in de badkamer kun je ook buiten gaan zitten. Let goed op wat jouw kindje prettig vindt en waar die het beste op reageert. Iets te drinken aanbieden om de keel te verzachten is ook een goed idee. Let er daarbij wel op dat je kinderen onder de één jaar geen honing geeft.
Rustig blijven
Brenda: “De tweede keer dat een kroepaanval zich aandiende, herkende ik het veel beter. Ik wist nu dat het belangrijk is om te controleren of mijn dochter koorts zou hebben. Als dat niet het geval is, probeer ik het op te lossen door te stomen in de douche of door frisse buitenlucht. Vaak helpt dat goed. Ik ben gelukkig altijd in staat om rustig en kalm te handelen als mijn kinderen iets hebben, dit helpt mijn kinderen om zelf ook rustig te blijven. De aanvallen met benauwdheid duren meestal ruim een uur. De vreemde hoest houdt soms tot wel twee dagen aan.”
Houd er rekening mee dat de aanvallen meerdere avonden achter elkaar aan kunnen houden en enkele uren kunnen duren. Als een pseudokroep aanval over is, kan je kind gewoon weer rustig verder slapen. Vertrouw echter altijd op je gevoel en raadpleeg een arts als je twijfelt of als het niet goed voelt. Zeker als je kind suf is, erg onrustig blijft of als de benauwdheid ook na het stomen of buiten zitten blijft.
Hebben jullie ervaring met pseudokroep?
Lees ook:
Alles over pseudokroep
Je kind is verkouden: hoe kun je beste helpen?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)