Dit zijn globaal gezien de 10 fases van de bevalling

Dit zijn globaal gezien de 10 fases van de bevalling

Het is zo ver: je bent hoogzwanger, waggelt heen en weer van toilet naar de bank en bent alert op ieder signaal van een mogelijk al begonnen bevalling. Maar welke fases kun je verwachten, als het eenmaal begonnen is?

Wij wandelen je even door alle fases van de bevalling heen...

1. De ‘is dit het Grote Moment?’-fase

Elke avond als je naar bed gaat, hoop je dat de bevalling die nacht in alle hevigheid los zal barsten. Bij ieder krampje denk je dat het begonnen is. Elke keer als je naar het toilet gaat, hoop je een slijmprop of straaltje vruchtwater te verliezen. Je bent er he-le-maal klaar voor, van jou mag het beginnen!

2. De ‘ja hoor, we gaan beginnen!’-fase

En dan is het zo ver: je vliezen zijn gebroken of je ervaart kramp in je baarmoeder zoals je die nog nooit eerder hebt ervaren. De krampen zijn duidelijk aanwezig, moeten voorzichtig weggepuft worden en komen en gaan met enige regelmaat. Daarnaast worden de krampen niet minder als je even onder de douche gaat staan om te ontspannen. Als de weeën - want ja, dat zijn het - een uur lang om de vijf minuten komen, bel je de verloskundige. Jullie zijn klaar voor de start!

3. De ‘nah, dit houd ik wel even vol, hoor!’-fase

Ja, de weeën voel je wel. Ze doen pijn, maar het is niet zo dat je tegen het plafond vliegt van ellende. Je bent ze goed de baas en kan nog prima ontspannen als ze afzwakken. Je appt vrolijk met vriendinnen en lacht tegen je partner: “haha, het valt me alles mee!” Je vraagt je af of ‘al die andere vrouwen’ toch zo kleinzerig zijn. Dit is toch heel goed te doen?

4. De ‘OMG ik snap opeens waarom bevallen verschrikkelijk is!’-fase

Hmm ja, lieve moeders die op dit moment zwanger zijn van hun eerste: je hoopt waarschijnlijk dat je bevalling op z’n hoogtepunt in fase 3 blijft hangen, maar de meeste van ons moeten er toch aan geloven. Er komt namelijk een moment aan (meestal vanaf 5 á 6 cm) waarop het allemaal goed heftig wordt. De weeën worden sterker en de tijd ertussen korter. Ook dit kan je, ECHT, maar het is inderdaad ‘the real deal’. Op dit moment is het allemaal even niet grappig meer, heb je pijn en wil je pauze. Je vraagt je af waar je aan begonnen bent en of het ooit beter gaat. Probeer in gedachten te houden dat dit er bij hoort (ja sorry, maar echt) en dat het heel snel beter wordt. Als je dat kleintje op je borst hebt liggen! Overweeg op dit moment of je het nog volhoudt of dat je pijnstilling nodig hebt.

5. De ‘ja doeiiii, kan iemand me onder zeil brengen’-fase

Vlak voordat de persweeën zich aandienen, vraag je je af of dit wel hoort. De pijn die je nu tijdens de weeën ervaart, is niet meer te doen. Maar dat is het dus wel. Houd nog even vol.

6. De ‘ok, ik geloof dat ik moet poepen’-fase

Niet charmant, maar het hoort erbij. Op het moment dat je het gevoel hebt incontinent te worden, is er waarschijnlijk sprake van volledige ontsluiting en mag je - zodra de verloskundige dit heeft bevestigd - meepersen.

7. De ‘ehm, dit pást toch niet?!’-fase

Tijdens de persfase van mijn bevallingen vraag je je af of het überhaupt wel mogelijk is, een heel KIND naar buiten duwen. Maar door veelvuldig en enthousiast aanmoedigen van het verloskundig team (en misschien een kleine medische handeling), lukt het je uiteindelijk toch! 

8. De ‘JAAAA DAAR BEN JE’-fase

Wat was het mooiste moment van je leven? Vertienvoudig dat gevoel maar eens. Zó zal je je voelen als je je kindje op de wereld hebt gezet. Dat glibberige lichaampje op je borst, die natte babybilletjes in je hand. Het gevoel dat het achter de rug is, dat de pijn weg is, dat je dit HELEMAAL ZELF hebt gedaan… Je voelt je echt on top of the world.

9. De ‘huh, wat is dit nou?’-fase

“Pers nog eens mee”, zegt de verloskundige als jij veel te hoog op een roze wolk aan het zweven bent. Wat blijkt? De placenta moet er nog uit en daarvoor moet je even meepersen. Dacht je dat je alles had gehad… Als je bovendien een knipje of scheurtje hebt opgelopen, moet je ook nog gehecht worden.

10. De ‘ik wil naar hui-uis!’-fase

Je bent net bevallen en alles is goed verlopen. Ja, je hebt pijn down under. En je bent moe, maar staat tegelijkertijd stijf van de adrenaline wegens alles wat er zojuist is gebeurd. Maar je wilt eigenlijk maar één ding: je kleine wurmpje in die schattige kleertjes meenemen en met gierende banden naar huis.

Iedere bevalling is anders en lang niet elke bevalling verloopt volgens bovenstaande 10 fases. Soms valt het enorm mee en heel soms zijn er complicaties, waardoor het anders verloopt.

Welke fases heb jij meegemaakt?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50