De 5 dingen die je kan verwachten van je eerste postpartum jaar

De 5 dingen die je kan verwachten van je eerste postpartum jaar
  • in Moeder
  • 0
  • 879
  • 27/02/2024

Als je zwanger bent, heb je vaak geen idee wat je nu echt te wachten staat na de bevalling. Postpartum-deskundige Tilda legt uit welke vijf dingen je kan verwachten van je eerste postpartum jaar.

Je leest wellicht boeken, magazines of struint diverse fora af. Je kent de hormonen, het slaapgebrek, de impact van de enorme verantwoordelijkheid, je veranderende lijf al vanuit je zwangerschap. Het eerste postpartum jaar is een herhaling van dit alles. Dit zijn de vijf dingen die je kan verwachten in het eerste jaar nadat je papa of mama bent geworden:

1. Je bent niet binnen zes weken weer jezelf

Je krijgt meestal zes weken na de bevalling de wel bekende postpartum check-up bij je verloskundige of arts. In deze afspraak staan vaak het helen van je hechtingen, je fysieke staat en anticonceptie centraal. Maar, wat vaak wordt vergeten in deze consulten, is de vraag: “Hoe gaat het nu eigenlijk mentaal gezien met jou als moeder?”

De meeste mama’s die ik zie in mijn praktijk hebben deze vraag enorm gemist. Niet alleen voelen de meeste moeders zich na zes weken nog niet zichzelf, maar ook de nieuwe rol, het slaapgebrek en het enorme verantwoordelijkheidsgevoel speelt ene grote rol. Sommige moeders misen hun oude leven. Het is belangrijk dat dit bespreekbaar wordt gemaakt door zorgprofessionals en dat er met oprechte interesse wordt geluisterd.

2. Slaap is zó 2023

Slapen doe je niet zoveel in het eerste jaar na de bevalling. Een uitzondering daar gelaten (die van mij sliep al door na twee weken), ploeteren de meeste ouders door al het slaapgebrek heen. Dat terwijl je de grootste challenge van je leven doormaakt en voor je gevoel elke dag opnieuw het wiel uitvindt. Hoe kan een mens op zo weinig slaap functioneren, vroeg ik me regelmatig af. Ik leek wel een figurant uit “The Walking Dead.”

Lieve mama, ooit ga je weer slapen. Echt. En voor nu is het gewoon even heel pittig. Dat mag je zwaar vinden of zelfs niet zo leuk. Niet slapen is ook ruk. Maar, houdt moed. Ooit word je op een ochtend wakker en heeft je kindje de nacht ineens doorgeslapen: hoera!

3. Jezelf prioriteit maken komt vaak niet in je op

Veel moeders die ik zie en spreek, vragen zich af: wie ben ik nu ik moeder ben? Ze hebben moeite met de grote verandering die heeft plaatsgevonden. Sommigen missen hun oude leven en hebben soms zelfs spijtgevoelens. Omdat alles in het teken staat van je kindje, vergeten veel mama’s dat ze ook voor zichzelf moeten zorgen. Jezelf ook prioriteit maken en op de eerste plek zetten, gaat meestal niet vanzelf. Dit is iets waar ik het vaak over heb in mijn praktijk. Als jij jezelf geen prioriteit maakt, wie gaat het dan doen? Juist. Helemaal niemand! Dus plan die me time, chill op de bank met Netflix in plaats van die huishoudelijke to do list die nooit eindigt. Zorg goed voor jezelf, want dat verdien je.

4. Het voelt vaak als een emotionele rollercoaster

Mama of papa worden, voelt vaak als een enorm emotionele rollercoaster. Je voelt ineens een enorm verantwoordelijkheidsgevoel naar je kindje toe. Hem of haar mag niks overkomen en dat besef dringt dagelijks op diverse momenten binnen. Daarnaast doen hormonen ook een hoop met je als vrouw en als moeder. Dus de ‘hormonella’ buien zijn niet van de lucht. Huilen om een reclame, een nagel die afbreekt, boos worden op alles en iedereen. Ook wel ‘postpartum rage’ genoemd. Het kan allemaal voorbijkomen en is volkomen begrijpelijk. Daarnaast word je soms overspoeld door geluk en dankbaarheid voor je kindje en kan je tegelijk veel moeite hebben met bijvoorbeeld het gehuil van je kindje of het feit dat je zo weinig aan jezelf toekomt. The struggle can be real en ook dat is normaal.

5. Je relatie komt onder druk te staan

De meeste ouders die ik zie in mijn praktijk, hebben de komt van hun baby een tikkeltje onderschat. “Dat doen we wel even”. Is een veel gehoorde uitspraak in mijn praktijk. Vaak is de realiteit net even anders en voelt de komst van je baby soms alsof iemand een bom onder je relatie legt. Alle dingen waar jullie voorheen over kibbelden, worden XXL uitvergroot nu je kindje er is. Dus soms worden dingen op het spits gedreven of ervaar je dat je je partner niet meer zo aanvoelt of herkent als eerst. Ook dit is logisch en komt veel vaker voor dan men denkt. Echter, is het wel heel belangrijk dat je hier samen over praat. Communiceren over dit soort dingen helpt om de scherpe randjes eraf te halen. Mocht dit niet voldoende zijn, ga dan praten met een relatietherapeut. De meeste stellen doen dit als het al te laat is. Zo zonde, want je kan nog zoveel doen, voordat je uit elkaar gaat. “Voorkomen is beter dan genezen”, zei mijn oma altijd. I rest my case.

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en merk je dat je worstelt sinds de komst van je kindje(s)? Zit je niet lekker in je vel en voel je je schuldig of ervaar je schaamte?

Wil je graag praten met iemand die net als jij, ook niet op een roze wolk zat? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen.

Lees ook:

De 5 grootste uitdagingen in het moederschap
Het is oké om geen oermoeder te zijn

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50